BLIR UTLEVERT: Linda Boström Knausgård er også forfatter, her deltar hun på Louisiana Litteraturfestival i København i høst. I sin ektemanns nye boka blir hennes depresjon inngående beskrevet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
BLIR UTLEVERT: Linda Boström Knausgård er også forfatter, her deltar hun på Louisiana Litteraturfestival i København i høst. I sin ektemanns nye boka blir hennes depresjon inngående beskrevet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.Vis mer

- Jeg kommer aldri til å tilgi meg selv

Karl Ove Knausgårds kone var alvorlig syk. I den siste boka forteller han at han vurderte å gå fra henne flere ganger.

(Dagbladet): I dag lanseres Karl Ove Knausgårds «Min Kamp. Sjette bok», som setter punktum for det 3622 sider lange roman-maratonen. Forfatteren fortsetter sin ærlige og utleverende stil, og vier stor plass til forholdet mellom han og kona Linda Boström Knausgård (39).

Han forteller at han flere ganger har vurdert å gå fra Linda, som han har barna Vanja, Heidi og John med.

- Jeg tenkte ofte på å gå, av og til flere ganger om dagen, men jeg kunne ikke, /.../, jeg klarte ikke tanken på de konsekvensene det ville få for Linda og livet hennes, for var det noe hun var redd for, var det at jeg skulle gå eller at jeg skulle dø, skriver han.

Pakket kofferten «Min kamp 6» er inndelt i tre deler, hvor den midterste er et essay som tar for seg Hitlers «Min Kamp».

I den siste skildrer Knausgård en kontret episode der han har bestemt seg for å forlate kona.

- Jeg ble så fortvilet at jeg begynte å gråte. Jeg ropte at jeg ikke orket mer. Jeg orker ikke mer, Linda, sa jeg. Jeg klarer det rett og slett ikke. Jeg orker det ikke. Jeg går. Og jeg går nå. /.../ Linda ropte at jeg ikke måtte gå, at jeg ikke måtte forlate henne, vær så snill, ikke gå, ikke gå. Det tårevåte ansiktet hennes og løftet om at hun skulle forandre seg, gjorde det umulig å fortsette. Jeg stanset, gikk tilbake, satte fra meg kofferten og ble, skriver han.

Den kontroversielle forfatteren skriver at han har vært redd for Lindas reaksjoner, og at han ikke ville klare å møte de enorme bebreidelsene som ville komme om han sviktet dem. I stedet valgte han boka:
- Men det var det som gjorde at jeg bestemte meg for å skrive en roman hvor jeg ga helt fullstendig faen og bare fortalte det som det var, skriver han i siste bind.

- Manisk depressiv Knausgård skriver inngående om konas depresjon. «Min kamp 6»-manuset skulle vært levert i fjor sommer, men tre uker før, ble kona alvorlig syk. Til legen forteller Linda at hun tenker på å ta livet sitt.

Knausgård skriver at han har dårlig samvittighet på grunn av belastningen bøkene hans har vært for henne.

Han skriver også at han oppdager nye sider ved henne, og opplever urovekkende episoder, som at hun spilte «Forever young» på full guffe kvart over seks om morgenen. Etter hvert foreslår Linda å ta en natt på sykehus, så en til, og Knausgård forstår at det ikke er snakk om dager for innleggelsen.

Når han er på besøk, forteller hun om kosedyret, som hun brer dyna over om kvelden. Legen tilbyr Knausgård sosialhjelp for å få hjelp til matinnkjøp og vask, men han takker nei.
- I det samme jeg snudd meg, begynte jeg å grine. Jeg grein hele veien hjem, nesten blind av tårer, men da jeg var hjemme satte jeg meg på balkongen og tente en røyk, gråt jeg ikke lenger. Det hadde oppstått en situasjon, og den måtte håndteres, skriver han.

Som følge av innleggelsen måtte flere avtaler avlyses.

Flere steder beskriver han hvordan han gråter, blant annet når han maler barna rom.

NY SVEIS:  Og ny bok. Karl Ove Knausgårds siste bok i Min kamp-serien lanseres i dag. Foto: Anders Hansson, Forlaget Oktober
NY SVEIS: Og ny bok. Karl Ove Knausgårds siste bok i Min kamp-serien lanseres i dag. Foto: Anders Hansson, Forlaget Oktober Vis mer

- Hun hadde vært så langt nede som noe menneske kunne komme, vært nesten språkløs og fylt av tanker på død, en uutholdelig tilstand, som varte i uker. /.../ Men en gang hadde hun fortalt meg at en pleier hadde sagt til henne under en manisk periode: husk at du egentlig er lei deg. Men hva er egentlig og hva er ikke-egentlig i dette? Hva var Linda, hva var depresjonen, hva var manien?, skriver han.

- Kan ikke tilgi Linda får et nytt elektrosjokktilbud for å «bremse manien», men møter ikke opp. Etter hver blir hun bedre, og flytter hjem. Knausgård skriver om sykdomsperioden at «det er over».

- Jeg er så glad for Linda, og jeg er så glad for barna våre. Jeg kommer aldri til å tilgi meg selv for det jeg har utsatt dem for, men det har jeg gjort, det må jeg leve med, skriver han.

Han skriver videre at han ikke lenger er forfatter, og før kildelista skriver Knausgård «Til Linda, Vanja, Heidi og John. Jeg elsker dere.»

Dagbladet har vært i kontakt med Oktober forlag, som sier at verken Linda eller Karl Ove ønsker å kommentere boka.