I GODT HUMØR: Maria Amelie (25) leste fra boka "Ulovlig norsk" på Lillehammer i dag. Den finske forfatteren Kjell Westö og Thomas Hylland Eriksen leste også fra sine bøker unger arrangementet "Lunsj i parken". Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet
I GODT HUMØR: Maria Amelie (25) leste fra boka "Ulovlig norsk" på Lillehammer i dag. Den finske forfatteren Kjell Westö og Thomas Hylland Eriksen leste også fra sine bøker unger arrangementet "Lunsj i parken". Foto: Lars Eivind Bones /DagbladetVis mer

- Jeg kommer meg aldri levende fra dette

En opplagt Maria Amelie (25) leste fra boka «Ulovlig norsk» på Lillehammer i dag.

LILLEHAMMER (Dagbladet): I dag ankom Maria Amelie (25) Lillehammer - stedet hvor hun ble arrestert av fem politimenn den 12. januar i år.

Madina Salamova, som hun egentlig heter, ble kjent etter å ha gitt ut boka «Ulovlig norsk» i fjor høst. Nå er hun tilbake i innlandsbyen i forbindelse med Litteraturfestivalen.

Ikke født med ski på beina Det var under arrangementet «Lunsj i parken» hun leste fra sin egen bok. Teltet i Søndre park var fullsatt av ivrige lyttere, og mange publikummere hadde stilt seg opp både på sidene og bak for å høre henne lese.

- Jeg tenkte jeg skulle lese litt av det hyggelige og morsomme i boka, ettersom det har vært mye negativt fokus. Boka handler også om hvordan min familie ble integrert, fortalte Maria Amelie fra scena.

Forfatteren leste opp to episoder fra tida da hun bodde på asylmottak i Tønsberg. Den ene om hennes far, som uten å kunne norsk, kjørte seg bort med bussen og ble stående alene i «ødemarka» uten telefon.

Den andre situasjonen var da hennes venner dro henne med på fjellet for å stå på ski for aller første gang. Noe motvillig ble hun med, og på toppen av fjellet var det ingen vei tilbake.

- Jeg kommer meg aldri levende fra dette, leste forfatteren til høy latter fra de oppmøtte lytterne.

Tung vår Vinteren og våren har vært krevende for 25-åringen. I midten av april var hun tilbake i Norge, etter å ha oppholdt seg i Russland og Polen siden den 24. januar.

I dag var det en opplagt og smilende Maria Amelie som var tilbake på Lillehammer.

Klokka 16 skal hun sitte i salen da blant andre rektor ved Nansenskolen, Dag Hareide, og Thomas Hylland Eriksen diskuterer Nansenpasset. Klokka 17 skal hun samtale om sin historie med Hareide.

Nansenpasset ble innført i 1922 etter initiativ av Fridtjof Nansen. Det var et internasjonalt identitetsbevis for statsløse flyktninger, som skal ha reddet flere tusen personer.