- Jeg kommer til å dø med mange ideer

Den folkekjære forfatteren Ingvar Ambjørnsen (55) har fått kols.

FILMAKTUELL:  I tre år er Ingvar Ambjørnsen blitt fulgt av kamera. I oktober viser NRK dokumentarfilmen «Hvit Nigger». Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FILMAKTUELL: I tre år er Ingvar Ambjørnsen blitt fulgt av kamera. I oktober viser NRK dokumentarfilmen «Hvit Nigger». Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Håret er fortsatt langt. Foran ham står, som vanlig, et halvfullt glass med rødvin. Ingvar Ambjørnsen (55) spiser middag på Clarion hotell Gardermoen, men røyken har forfatteren bak «Pelle og Proffen»- og «Elling»-bøkene stumpet.

For to år siden fikk Ambjørnsen budskapet om at han har fått den uhelbredelige sykdommen kols.

- Det er som å bli kvalt langsom. Jeg lever med en sykdom som er dødelig, og har vært på fjellet for siste gang, for å si det sånn. Jeg kan gå opp trapper, men det svir i brystet. Samtidig har jeg vært veldig heldig. Mange må slutte i jobben, jeg kan fortsatt skrive, sier Ambjørnsen til Dagbladet.

- Ikke redd for å dø I den nye dokumentarfilmen «Hvit nigger», som skal vises på NRK i oktober, forteller den folkekjære forfatteren om sykdommen. Han er ikke overrasket - han har røyket en pakke rullings hver dag i tretti år.

Han skjønte at noe var galt da han ble voldsomt andpusten etter å ha hentet avisa på trappa. Derfor har Ambjørnsen begynt å trene, og sykler fra tid til annen på ergometersykkel.

- Jeg er ikke deppa. Jeg er jo ikke 18 år lenger. Men jeg går og kjenner på min egen død. Jeg har venner hvor sykdommen har gått mye lenger. Det er ikke gøy å se. Det er veldig opp og ned. Det er slitsomt å reise, og været påvirker hvordan jeg har det, sier Ambjørnsen og fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer