Michelle Obama

- Jeg kunne fargene da jeg var tre, og var stolt av det

Den tidligere amerikanske førstedama Michelle Obama gjester Oslo Spektrum.

SE TV: Showet hennes ble slaktet i Sverige og Danmark. Torsdag stod Michelle Obama på scenen i Norge. Vis mer

Omtrent tjue minutter over klokka åtte entrer Michelle Obama scenen i Oslo Spektrum. Den tidligere amerikanske førstedama er i Oslo som en del av turneen «Becoming: An Intimate Conversation with Michelle Obama», der Obama lanserer sin nye bok.

- Hei Oslo, runger det fra høyttalerne i Oslo Spektrum.

- Jeg har et spørsmål for dere i kveld: «Who are you becoming»?

Videoshow

Inn på scenen kommer flere folk i ulike aldre som forteller om hvem de er og hva de driver med.

Klokka er 20.08 og Michelle Obama er nok like om hjørnet nå. Tror alle.

Neida. Først videohistorien om den tidligere førstedamas liv. Før 20.25:

- Wow! Hey! Jeg elsker dere så mye.

Michelle Obama er på scenen. Hun snakker om sin indre flamme og gir råd til unge studenter.

- Et av mitt tidligste minner, var et intellektuelt choke-moment. Det skjedde i barnehagen, vi skulle lære fargene. Jeg kunne fargene da jeg var tre, og var stolt av det.

PÅ SCENEN: Michelle Obama er på bokturné og gjester Oslo Spektrum i kveld. Foto: Lars Eivind Bones
PÅ SCENEN: Michelle Obama er på bokturné og gjester Oslo Spektrum i kveld. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vi kom til ordet «white», og jeg blanket ut. Læreren ba meg sette meg ned. Jeg ble knust. Jeg var det barnet som drev meg selv til å være perfekt. Rådet jeg vil gi til studenter: ingen tester eller eksamener definerer deg eller ødelegger deg.

Høster latter

Dagbladet fikk lov til å sende de første ti minuttene av starten på Michelle Obamas show. Livesendinga er nå avsluttet.

Hun snakker om presset om å levere, om å være god og gjøre det bra under utdanningen sin, og at hun som barn fra en arbeiderklassefamilie kjente på det, men ikke lot det knekke henne.

WOW! HEY! - Jeg elsker dere så mye, startet Michelle Obama i Oslo Spektrum. Foto: Lars Eivind Bones
WOW! HEY! - Jeg elsker dere så mye, startet Michelle Obama i Oslo Spektrum. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg visste at foreldrene mine prioriterte oss på vår bekostning. Jeg var den ungen som følte jeg måtte få alt rett, for jeg hadde ikke råd til å ta feil. Så etter alt det, var det ingenting å være førstedame, sier hun, til latter fra salen.

Michelle Obama er takknemlig for sin familie.

- Det beste min far gjorde for meg, var å gi meg trygg kjærlighet og respekt fra en ung alder. Han og min bror satte standarden. Å ha en far som ga meg dette, har betydd alt for den kvinnen jeg er i dag. De ga meg også trygghet. Jeg skjønner mer og mer at kvinner i dag ikke er trygge. For mange av oss er ofre for noe slags misbruk.

Michelle om Barack

Den tidligere førstedama går over til å snakke om sin mann.

- Den første følelsen da jeg møtte ham, var at jeg ikke var så imponert. Han er sikkert bare OK. Hans bakgrunn var annerledes enn min. Jeg hadde aldri møtt en Barack Obama. Jeg kom fra en by med Robinsons og Smiths.

Hun møtte ham i forbindelse med jussjobben hun hadde på den tida. Han kom for seint den første dagen. Hun ble sjarmert.

- Han var Barack Obama, damer! Og han var søt! sier fru Obama og fortsetter:

- På min liste over ting å gjøre, sto ikke akkurat å date min turnuskandidat.

- Jeg så hvordan han behandlet kvinnene rundt seg. Og det var fyren jeg forelsket meg i. Han hjalp meg å åpne opp for alt jeg kunne bli. Og jeg elsket ham! Jeg ble tiltrukket av hans annerledeshet. Hans verden var så opp og ned, men det var en stødighet ved ham, sier Michelle Obama og fortsetter. Hun er varm nå - og Phoebe Robinson spør henne om en hendelse fra da parets eldste datter Malia ble født.

- Barack hadde aldri opplevd fødsler. Barack visste ikke at svarte blir født med tjukt hår. Så bare tenk deg hvor redd han var da hans barn kom til verden og han bare så svart hår. Han tenkte: Gud, min datter er et dyr!

I midten av den andre presidentkampanjen foreslo Barack at de skulle få et barn til. Men Michelle sier:

- Politikken er ditt tredje barn. Vær så god!

Barack var imidlertid ikke den første Michelle kysset.

- Mitt første kyss var en liten amerikansk-koreansk gutt som het Teddy. Hahaha! Han er lege i dag.

Internettspørsmål

Nå svarer Obama på spørsmål fra Internett:

- Hvem var ditt kvinnelige ikon når du vokste opp?

- Jeg hadde ikke noe behov for å ha noe forhold til et ikon. Mine rollemodeller var folk rundt meg. Min mamma, min tante, mine lærere.

- Vi tenker at vi må se så langt etter våre rollemodeller. Ja, jeg er Michelle Obama, og din datter vil kanskje se opp til deg. Men det er det du får fra din mor, de rundt deg, det er det som kommer til å forme deg.

- Les mer bøker om noen som ikke er lik deg selv. Jeg måtte tenke lenge over hvilke bøker som er skrevet om levende svarte kvinner. Hvem har gjort det? Alle biografier der ute er av menn som har oppnådd noe.

Siste spørsmål nå.

- Hvem tror du at du blir nå (becoming)?

- Jeg prøver å finne ut av det nå.

- Ikke president? Spør Phoebe Robinson.

- Jeg blir definitivt ikke president, sier Obama.

- Jeg skal jobbe for å gi dem styrke, for å gi dem en stemme. For det er der forandring kommer fra. Det kommer ikke fra Det hvite hus, men fra det vi gjør hver dag.

- Vær snill, vis empati, ikke vær redd for din nabo, sier hun, før hun går ut til trampeklapp fra et stående publikum.

Dårlige skussmål

I forbindelse med bokturneen har hun allerede holdt show i både København og Stockholm – hvor hun har mottatt svært dårlige skussmål.

Siden november har den populære forfatteren, foredragsholderen og førstedama turnert med samtaleserien «Becoming: An Intimate Conversation with Michelle Obama». Samtalene tar utgangspunkt i den bestselgende selvbiografien «Becoming», utgitt på norsk under tittelen «Min historie».

For hvert sted hun besøker, opptrer hun med en samtale som skal gi publikum «ærlige refleksjoner om de opplevelser, både private og offentlige, som har formet henne». I Oslo er det Phoebe Robinson som skal intervjue Obama på scenen.

Stikkord er oppvekst i Chicago, sjonglering av karriere og morsrollen, og åra i Det hvite hus mens mannen hennes Barack Obama var president.

«Min historie» ble lansert 13. november i fjor, og har på kort tid rukket å bli oversatt til 33 språk. Den er USAs mestselgende bok i 2018, og topper bestselgerlistene i 11 land.