- Jeg kunne havnet på andre siden av fengselsmurene

Geir Lippestad skriver om sin egen urolige ungdomstid.

(Dagbladet:) - Jeg hadde ikke tenkt til å gi ut en bok, men jeg har hatt behov for å skrive. Om den indre og ytre reisen jeg har vært med på de siste årene.  Jeg trengte å sette noen refleksjoner i system og så endte det som en bok, sier Geir Lippestad til Dagbladet.

Som Dagbladet har meldt tidligere, kommer advokat Geir Lippestad med boka «Det vi kan stå for» i april i år.

Spent Han presenterte boka, uten å avsløre for mye av innholdet, hos Aschehoug i dag, sammen med blant annet Tom Egeland og Jostein Gaarder. Lippestad innrømmer at han er spent.

- Jeg er mer personlig og naken i boka enn jeg har vært som jurist noen gang. Det er uvant, men jeg tror det er nødvendig for å forklare en del av tingene som jeg skriver om.

Han understreker at det ikke er en jusbok om terrorsaken. Men han bruker plass på møtene med Breivik og de vanskelige sidene av rettsprosessen.

HAR SKREVET: Advokat Geir Lippestad er aktuell med egen bok i april.  Foto: Endre Vellene
HAR SKREVET: Advokat Geir Lippestad er aktuell med egen bok i april. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Det som skjedde fra 22. juli og fram til dommen kom, går som en rød tråd i boka. Men det er mange refleksjoner utfra det. Om verdier, menneskeverd, mangfold og toleranse.

- Jeg har skrevet om en del dilemmaer, vanskelige problemstillinger som jeg kom i. Et eksempel er da han endret oppfatning om tilregneligheten. Vi hadde en avtale om at jeg skulle ta meg av jussen, mens han var opptatt av det politiske. Rundt juletider i 2011 endret han oppfatning. Det var etisk veldig vanskelig.

- Kunne havnet på andre siden På scenen hos Aschehoug lovet Lippestad at han ville fortelle hvorfor han som 15-åring bestemte seg for å bli jurist. Han utdyper overfor Dagbladet:

- Jeg var ingen typisk juskandidat. Tvert i mot var jeg en nokså urolig ungdom. Jeg hadde noen opplevelser i ungdomstiden som var av en slik karakter at jeg like gjerne kunne havnet på andre siden av murene som å bli advokat. Jeg skriver litt om det, og hvilke valg jeg tok i ungdommen og hvilke møter som ble viktige for meg. Jeg skriver om hvor viktig det kan være med gode mentorer som ser deg og gir deg gode råd.

- Det var en spesiell hendelse i livet som jeg opplevde som en stor urettferdighet. Jeg husker jeg var sint i en lang periode, både på samfunnet og andre, men det førte til at jeg bestemte meg for å bli jurist, og det er jeg glad for i dag.

KOMMER MED BOR: Geir Lippestad på Ashehoug forlags presentasjon av vårlisten for 2013. Geir Lippestad debuterer med en bok fra tiden som forsvarer for Anders Behring Breivik.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KOMMER MED BOR: Geir Lippestad på Ashehoug forlags presentasjon av vårlisten for 2013. Geir Lippestad debuterer med en bok fra tiden som forsvarer for Anders Behring Breivik. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Boken inneholder også en hyllest til kona, Signe Lippestad, og resten av familien.