Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg kunne laget eksperimentell jazz, men vet ikke om det hadde skapt like god stemning

Gaute Grøtta Grav svarer på kritikken mot platedebuten og låta «Knekkebrød».

IKKE SÅ KOMPLISERT: - Låta «Knekkebrød» gir deg ikke oppskriften på den perfekte kjærligheten eller et lykkelig liv. Til gjengjeld får du oppskriften på noen sabla gode knekkebrød, sier Gaute Grøtta Grav om den slaktede låta. Han tar ikke de harde anmeldelsene tungt.   Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
IKKE SÅ KOMPLISERT: - Låta «Knekkebrød» gir deg ikke oppskriften på den perfekte kjærligheten eller et lykkelig liv. Til gjengjeld får du oppskriften på noen sabla gode knekkebrød, sier Gaute Grøtta Grav om den slaktede låta. Han tar ikke de harde anmeldelsene tungt. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Gaute Grøtta Grav (35) er ikke bare programleder for «Farmen». Han er også artist, utdannet ved Paul McCartneys talentskole i Liverpoool, og platedebuterer nå med «Gardsgut».

Albumet har imidlertid fått hard medfart av kritikerne, og ble i går brennmerka med terningkast en i Dagbladet. Tidligere har singelen «Ekte mann» fått terningkast to i VG. Det er ikke noe Grav tar med påfallende tyngde.

- For det første, takk for oppmerksomheten. Det er jo et fåtall av norske plateutgivelser som får så massiv pressedekning som albumet mitt har fått. Det setter jeg pris på, sier Gaute Grøtta Grav til Dagbladet.

- For det andre, jeg regnet med - og forventet - en kjølig mottagelse fra anmeldere. Plata er i en folkelig og trivelig sjanger med god energi og driv, perfekt for fest og moro. Da er det desto morsommere at både jeg og de andre involverte i prosjektet får mange gode tilbakemeldinger fra publikum om at dette er gode greier, sier Grav.

Vil ha mer musikk om mat «Gardsgut» omfatter blant annet en ode til en spesiell type tørt og flatt brød, med tekstlinjer som går i detalj på hvordan man frembringer en slik matvare på egenhånd: «Kliss, klass, kluss - på 160 grader pluss».

«Knekkebrød» er albumets dummeste låt, mener Dagbladets anmelder. Men for Gaute Grøtta Grav er det en av favorittene.

- Det er den låten vi gleder oss mest til å spille på konserter, fordi den er funky og full av liv. I skriveprosessen gjorde jeg et lite søk på nettet og fant ut at det var skuffende få låter om mat. Du har låter som «American Pie», men det er ikke egentlig en sang om pai. «Brown Sugar» med Rolling Stones handler om alt annet enn sukker. Og låta «Sex and candy» - ikke spør en gang, sier artisten.

- Nei, vi trenger flere låter om mat. Det er jo innen mat man finner den ekte lidenskap og skarpe fronter: Lavkarbo eller steinalderdiett, fastfood eller superfood, Atkins eller Fedon, 5-2-diett eller ananasdiett - her er det bare å plukke sin favoritt, slår han fast.

Sabla gode knekkebrød Selv har programlederen, som kommer fra Rauma i Romsdal og kaller seg «en enkel gutt fra landet», en enkel kostholdsfilosofi: Forbruk like mange kalorier som du inntar, spis sunt og variert og rør litt på kroppen.

- Rett og slett god gammeldags 7-0-diett, spise sju dager i uka, faste i null. Mat engasjerer folket, og meg også, så med «Knekkebrød» har du fått en låt som ikke gir deg oppskriften på den perfekte kjærligheten, ikke gir deg oppskriften på et lykkelig liv, men som gir deg oppskriften på noen sabla gode knekkebrød.

- Finnes det ikke mer dramatiske, romantiske, poetiske temaer å velge seg?

-Det er jo sånn at skal man skrive låter, så bør tekstene være relatert til noe man har et sterkt forhold til, sier han.

Kunne spilt eksperimentell jazz - Derfor er det ikke rart at det finnes titusener av sanger om kjærlighet. Tekster om kjærlighet er dekket fra alle vinkler, hvordan man skal finne den rette, hvordan man skal holde på den rette, hvordan man skal kvitte seg med den man trodde var den rette, hvordan man skal vinne tilbake den man dumpa fordi man trodde den ikke var den rette og så videre. Søk i musikken så finner du svar på det meste innen kjærlighet, sier han.

- Og jeg er ikke noe unntak, jeg har skrevet låter om kjærlighet også. Men kjærlighet kommer og går, og vi tenker ikke på det hver dag. Men en ting vi bryr oss om, og som vi tenker på og må ha hver dag finnes det nesten ingen sanger om, nemlig mat, sier han.

- Anmelderen mener både musikken og coveret er preget av klisjeer. Har du vært flink nok til å tenke utenfor boksen og ta dristige kreative valg?

- Jeg digger uttrykket «what you see is what you get». Når du som lytter ser platecoveret skal det harmonere med innholdet. Jeg kunne godt lagd en eksperimentell jazzplate for å tekkes anmelderiet, men jeg vet ikke om det hadde skapt like god stemning rundt på fester og eventer. Jeg er kjempehappy med hvordan resultatet ble. Vi skulle lage ei folkelig plate med rolige melodier og kjappe låter som får dansefoten i gang. Det har vi klart, sånn sett er det «mission complete», sier han.

Får «Farmen»-besøk på lanseringa I morgen er det stor lanseringskonsert for plata på Rauma kulturhus. Dit kommer «Farmen»-deltakeren Frank Tore Aniksdal for å bli intervjuet av Gaute Grøtta Grav på scenen, og for å kjempe mot en annen kjendis fra årets utgave av realityshowet, Magnhild Vik, i en uhøytidelig tvekamp.

- Dagbladets anmelder mener det smaker av uklar rollefordeling når Frank og Magnhild deltar i promoteringen av plata. Kan det tenkes at de føler seg pressa til å stille opp for deg fordi du er programlederen deres i «Farmen»?  

- Slik jeg tolket det er Frank storklar for ei festlig helg i Romsdalen. Men den samtalen var ikke tekstet, så du får kanskje ringe og høre med ham selv, sier artisten.

- Konserten blir filmet og klipt ned til et kommende program på TV 2 Sumo. Der blir intervjuet med Frank om tiden etter «Farmen»-deltagelsen selvsagt med, det samme med den uhøytidlige konkurransen mellom ham og Magnhild. Det har kommet meg for øre at det kommer flere deltagere fra «Farmen» som publikum på konserten også. At noen av dem har lagt en slags reunion til Romsdalen og Magnhild sin gård denne helga er veldig hyggelig det, men det er altså ikke mitt initiativ, sier han.    

PLATEDEBUTERER: TV-kjendisens første album lanseres i disse dager av plateselskapet Daworks.
PLATEDEBUTERER: TV-kjendisens første album lanseres i disse dager av plateselskapet Daworks. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling