HIKSTER:  Knausgård tror at stresset og oppmerksomheten rundt hans bokprosjekt gjorde veien til konas sykdom kortere, noe han har hatt svært dårlig samvittighet for. I en ny dokumentar, som vises på svensk tv i morgen, bryter han sammen da han forteller om det.  Foto: SVT
HIKSTER: Knausgård tror at stresset og oppmerksomheten rundt hans bokprosjekt gjorde veien til konas sykdom kortere, noe han har hatt svært dårlig samvittighet for. I en ny dokumentar, som vises på svensk tv i morgen, bryter han sammen da han forteller om det. Foto: SVTVis mer

- Jeg kunne skyte meg eller jeg kunne skrive om livet mitt akkurat sånn det var

Karl Ove Knausgård om hvorfor han skrev «Min kamp»-bøkene.

(Dagbladet): Det er over ett år siden den sjette og siste boka i Karl Ove Knausgårds «Min kamp»-serie kom ut. I den skriver han om kona Lindas sykdom, og at hun ble alvorlig deprimert under arbeidet med bokprosjektet.

Den svenske tv-kanalen SVT har fulgt Knausgård i året etter han satte punktum. I den nye dokumentaren «Knausgård - Livet etter Min Kamp» forteller forfatteren om den vanskelige skriveprosessen og den dårlige samvittigheten overfor kona.

Dårlig samvittighet - Jeg tror ikke Linda ble syk på grunn av «Min Kamp», men jeg tror stresset i familien var så høyt. Jeg jobbet mye, det var mye oppmerksomhet og aggresjon rundt omkring. Det presset tror jeg gjorde veien til å bli syk kortere. Det hadde jeg utrolig dårlig samvittighet for, men tenkte at jeg skal skrive om det. Det må med, det var en konsekvens av boka, sier Knausgård i programmet som sendes på SVT2 i morgen.

Knausgård forteller at han var opptatt av å være åpen og ærlig da han skrev om konas depresjon, men at det samtidig var farlig, fordi hun igjen kunne bli syk. Likevel følte han det nødvendig, ettersom bok nummer seks skulle ta for seg konsekvensene de fem foregående genererte.

I dokumentaren tar han deretter hånda foran øynene, mens han hikster. Han sitter lenge og gråter før han klarer å fortelle mer om hvordan det var å skrive om kona.

- Jeg ville fortelle historien, og gjorde det, trodde jeg. Jeg gråt så det sprutet når jeg skrev, og trodde jeg hadde gått for langt. Jeg var helt ødelagt emosjonelt. Så sendte jeg det til redaktøren min, og skjønte at det sto ingenting der, men at alt var inni meg. Ingenting av det var i teksten, bare en kort beskrivelse. Dermed måtte jeg i gang med en ny runde for å få opp det emosjonelle nivået i teksten - en gang til med det samme helvetet. Det samme skjedde igjen. Jeg måtte gå lenger og lenger for at det skulle bli sant, sier han.

- Skyte meg Det er det 3622 sider lange prosjektet som for alvor gjorde Knausgård kjent, og bøkene har skapt både sinne og debatt fordi han inngående omtaler både levende og døde reelle personer.

BEGYNNER Å GRÅTE:  I morgen går en ny dokumentar om året etter «Min kamp»-suksessen på SVT. Da Karl Ove Knausgård forteller om konas sykdom begynner han å gråte. Foto: SVT
BEGYNNER Å GRÅTE: I morgen går en ny dokumentar om året etter «Min kamp»-suksessen på SVT. Da Karl Ove Knausgård forteller om konas sykdom begynner han å gråte. Foto: SVT Vis mer

Forfatteren selv har vært sparsom med å la seg intervjue, men lar programmet K Special følge ham i ett år. De er hjemme hos ham i Sverige, i USA, Spania og utenfor barndomshjemmet i Arendal. Han møter også moren Sissel Hatløy på Vestlandet, og forteller at det har vært en spesiell tid også fordi hun ble rammet av kreft.

Knausgård forteller at utgangspunktet for å skrive bøkene var fordi han følte han ikke hadde noe å tape, og fordi han opplevde livet som meningsløst.

- Jeg kunne gå fra alt og begynne et nytt liv, jeg kunne skyte meg eller jeg kunne skrive om livet mitt akkurat sånn det var. Og det gjorde jeg. Jeg skrev om barndommen, ungdommen, det livet vi hadde nå med tre barn, og mitt forhold til Linda, sier han og fortsetter:

- På den tida var det ganske kaotisk, masse krangling. Jeg var veldig frustrert, ville vekk, og følte jeg ikke levde mitt eget liv. Det ble
ikke mindre kriseaktig da jeg skrev om det.

- Tomt Forfatteren har tre barn sammen med kona Linda Boström Knausgård, og de bor sammen i Sverige. I den siste boka skriver han at han flere ganger vurderte å forlate dem.

Linda er også en del av den timelange dokumentaren, og hun beskriver åra med «Min kamp»-prosjektet som ekstreme. Da sto Knausgård opp midt på natta for å skrive, mens de nå har tid til å se hverandre om kveldene.

TØFT:  Knausgårds kone, Linda Boström Knausgård, er også med i dokumentaren, og beskriver tida med skriving som ekstrem. Hun sier også at hun drømte om en enorm lettelse etter at punktum var satt. Foto: SVT
TØFT: Knausgårds kone, Linda Boström Knausgård, er også med i dokumentaren, og beskriver tida med skriving som ekstrem. Hun sier også at hun drømte om en enorm lettelse etter at punktum var satt. Foto: SVT Vis mer

Knausgård forteller at han håpet livet skulle bli enklere etter siste bok var skrevet, men at han i stedet følte seg tom.

- Det jeg hadde drømt om var å sette meg ned og lese bøker i ett år, men jeg får meg ikke til det. Det er liksom som jeg er slapp eller lat. Jeg klarer nesten ikke å gjøre noen ting. Av og til klarer jeg nesten ikke å gå herfra (skrivestua, red.anm.) og inn i huset. Det må være fordi jeg har brukt veldig mye krefter på dette, og nå er det tomt, sier Knausgård i programmet.