- Jeg kunne vært grønnsak i dag

Skuespiller Eindride Eidsvold (49) var døden nær.

HARDT SKADD:  Skuespiller Eindride Eidsvold (49) ble hardt skadd i ei skiulykke 7. mars i fjor. Rehabilitering har ført ham tilbake på scenen. I forestillingen «Bankerått» bruker han sine egne erfaringer i rollen. Foto: Nina Hansen
HARDT SKADD: Skuespiller Eindride Eidsvold (49) ble hardt skadd i ei skiulykke 7. mars i fjor. Rehabilitering har ført ham tilbake på scenen. I forestillingen «Bankerått» bruker han sine egne erfaringer i rollen. Foto: Nina HansenVis mer

(Dagbladet): Den 7. mars i fjor dro skuespiller Eindride Eidsvold (49) til Nordmarka med ski under armen og overmot i panna. Adrenalinet pumpet da han satte utfor bakken.

- Jeg kom inn i et hogstfelt, kjørte rett inn i et stort og deilig furutre. Jeg brakk sju ribbein og punkterte den ene lungen, sier Eidsvold til Dagbladet.

Døden nær Han har vært fast ansatt ved Nationaltheatret siden 1990. Dagbladet møter ham under prøvene til forestillingen «Bankerått», som har premiere 12. mars.

En åpenhjertig Eidsvold forteller at han ble fraktet med helikopter til sykehuset og tatt imot av et tramue-team. Men han var ikke redd. Alt han konsentrerte seg om var å puste.

FORANDRET: Eindride Eidsvold har forandret synet på livet etter ulykka for et år siden. - Jeg setter pris på livet, mine friske barn og muligheten til å lage middag med gode venner. Jeg er blitt et mer positivt menneske, sier skuespilleren. Foto: Nina Hansen
FORANDRET: Eindride Eidsvold har forandret synet på livet etter ulykka for et år siden. - Jeg setter pris på livet, mine friske barn og muligheten til å lage middag med gode venner. Jeg er blitt et mer positivt menneske, sier skuespilleren. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Røntgenbildet viser at jeg var millimeter fra å brekke ryggraden, heldigvis gikk ribbeina i stedet. Jeg kunne vært grønnsak i dag. Jeg har innsett hvor skjørt livet er. Etter å ha opplevd noe sånn reflekterer man rundt livet på en helt annen måte. Hver eneste dag tenker jeg på hvor heldig jeg er, sier Eidsvold.

Rehabilitering og hard fysisk trening ble kuren. Først i fjor høst var Eidsvold tilbake i jobb.

- I dag er jeg bare takknemlig, glad for at det gikk så bra. Raskt tenkte jeg at jeg er heldig som har hatt denne opplevelsen. Jeg setter pris på livet, mine friske barn og muligheten til å lage middag med gode venner. Jeg er blitt et mer positivt menneske, sier Eidsvold.

Bruker erfaringene Opplevelsene har han tatt med inn i «Bankerått». Han spiller en vellykket forretningsmann, som plutselig mister alt. Regissør Petrea Søe har brukt finanskrisa og «å miste» som tematisk utgangspunkt. Ved bruk av personlige opplevelser, samtaler og erfaringer, har skuespillerne bygget sine egne roller.

HAR BIDRATT: Forretningsmannen Idar Vollvik (43) har bidratt med sin historie til Nationaltheatret. - Vi snakket om den vanskelige og tunge tida, sier Vollvik.

Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
HAR BIDRATT: Forretningsmannen Idar Vollvik (43) har bidratt med sin historie til Nationaltheatret. - Vi snakket om den vanskelige og tunge tida, sier Vollvik. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

Forretningsmannen Idar Vollvik (43) er en av dem som har bistått Nationaltheatret.

- Jeg har fortalt hva som skjedde med meg - om prosessen og følelsene rundt det å tape to og en halv milliard kroner. Vi snakket om den vanskelige og tunge tida, sier Vollvik til Dagbladet.

Fiskersønnen kjøpte mobilselskapet Chess i 2001 for fire millioner kroner. Fire år seinere solgte han det for 2,4 milliarder. Selv fikk Vollvik et utbytte på nærmere en milliard. I 2009 var pengene borte.

- For meg har det vært viktig å ha fokus på hvordan jeg kan bruke motgangen til å komme meg ovenpå. Litt flåsete sagt er det jo bare penger, sier Vollvik.

Id-nederlag Arbeidsmetoden Søe og de fem skuespillerne har brukt for å jobbe fram teaterforestillingen, kalles devising theatre. Skuespillerne har selv intervjuet mennesker i ulike livskriser, i tillegg har DnB Nor-ansatte delt erfaringer rundt finanskrisa. En vellykket forretningskvinne, som måtte ta valget mellom karriere og helse på grunn av en kronisk, nevrologisk sykdom, har også fortalt sin historie.

- Det handler om å gå bankerott på flere måter, både økonomisk og identitetsmessig. Dette er en forestilling om det eksistensielle og å miste det som holder en oppe, sier regissøren.

Eidsvold er i dag tilbake i god fysisk form, og løper så svetten siler i «Bankerått». For en skuespiller er det vanskelig å innse eget nederlag, og Eidsvold prøvde så lenge han kunne å stå på scenen i fjor vår.

Tida etter skilykka opplevde han langsom, spesielt vanskelig var periodene hvor han slet med å få sove.

- Bare din egen begravelse er gyldig grunn til å ikke spille. Da jeg lå på operasjonsbordet tenkte jeg at hvis jeg ikke skal på teatret i kveld, så skal jeg det i hvert fall i morgen. Jeg prøvde etter ei uke, men etter to sa legen at hvis jeg ikke tar det rolig nå, vil jeg få verdens største bumerang i bakhodet. Da jeg endelig sa stopp, føltes det deilig, sier Eidsvold.

PREMIEREKLARE: «Bankerått» har premiere på Nationatheateret den 12. mars. Her er Kjersti Botn Sandal, Erlend Sammøen, Mattis Herman Nyquist, Endride Eidsvold og Marika Enstad under denne ukas prøver. Foto: Nina Hansen
PREMIEREKLARE: «Bankerått» har premiere på Nationatheateret den 12. mars. Her er Kjersti Botn Sandal, Erlend Sammøen, Mattis Herman Nyquist, Endride Eidsvold og Marika Enstad under denne ukas prøver. Foto: Nina Hansen Vis mer