- Jeg la jenteting for hat

Se prinsesse Märtha Louise (40) fortelle om hvordan kontakten med englene gjorde henne mer feminin.

(Dagbladet:) - I dag har alle en pc, og man trenger et modem og et passord for å komme seg på nett. Dette handler litt om det samme. Vi som enkeltindivider trenger å komme i kontakt med hjertet vårt, og fra det perspektivet kan vi møte alt, inkludert engler. Det blir litt som å gå på Internett.

Prinsesse Märtha Louise og englemakker Elisabeth Nordeng er midt i lanseringen av «Englenes hemmeligheter», bok nummer to basert på pensum fra Astarte Education — eller engleskolen om du vil. Duoen har drevet skolen sammen siden 2007, men måtte ha englehjelp for å bli venner.

Englevenner
Pressens yndlingsfortelling om «disse to venninnene som har startet engleskole sammen», stemmer faktisk ikke. Skolen og businessen kom først, og så har det kommet et dypt vennskap etter det, sier Elisabeth Nordeng.

Selv etter lang tid på samme kurs vekslet de to knapt et ord. En tilfeldig samtale om engler, forandret det meste.

- Vi gikk fra ikke å prate sammen til å fullføre hverandres setninger, sier prinsesse Märtha Louise.

Var guttejente I boka skildrer de syv erkeengler, og meditasjonsøvelser som skal hjelpe leserne å få kontakt med dem. Forfatterne bruker også opplevelser fra sitt eget liv, og prinsessen forteller åpent om hvor mye kontakten med englene har betydd for henne.

- Som prinsesse er jeg født inn i en familie der det var veldig sånn at vi måtte oppfører oss pent hvis vi var pyntet opp i fine klær. Det var jo ekstremt kjedelig. I tillegg hadde jeg veldig kort hår som, til min mors store forargelse, ikke ville vokse ut. Derfor fikk jeg en stor sløyfe midt på hodet så jeg i alle fall ikke skulle se ut som en gutt. Alle disse tingene ble veldig låst mot det å være jente, sier Märtha Louise.

Som barn var hun en guttejente som elsket å klatre i trær. I «Englenes hemmeligheter» skriver prinsessen at hun «la jenteting for hat», og at hun «flyktet inn i ridebukser og caps».

- Jeg kunne på en måte gå i ridebuksene mine og slippe å forholde meg til moteverden, forteller hun.

«Fra den dagen jeg traff skytsengelen min og jeg fikk tilgang til englene generelt, begynte jeg å endre meg. Jeg begynte å åpne opp for at den feminine energien i meg kunne komme inn i livet», skriver hun.

- Jeg åpnet opp for den feminiteten som kanskje hadde blitt låst i barndommen. Og så er det ofte sånn at når man åpner et nytt rom i seg selv, så kan man møte nye mennesker fordi man ser verden fra en litt annen synsvinkel. Det var i den prosessen at jeg traff Ari. Han har også støttet opp under den biten, forteller hun.

Englemakkerne takker familien i boka, og prinsessen trekker spesielt fram ektemannens «skarpe blikk».

Ari leser korrektur - Vi møttes veldig i dette feltet. Han er en person som selvfølgelig betyr ekstremt mye for meg. Det er kjempeviktig med støtte fra ham på mange felt. Og så er han tilfeldigvis forfatter, så han hjelper jo til på mange mulige måter.

- Har han lest korrektur på boka?

- Ja, han har lest gjennom den. Det gjør vi alltid for hverandre før bøkene våre går i trykken. Vi leser og gir tilbakemelding, og det er utrolig flott å kunne jobbe sammen og inspirere hverandre på den måten. Det er jeg veldig takknemlig for.

Englepartnerne har til tider måttet tåle krass kritikk. Psykologer har uttrykt bekymring, teologer har slaktet englebudskapet, og Trygve Hegnar har karakterisert engleskolen som «ren svindel».

- Ingen av oss hadde gjort det vi har gjort de fem siste årene, hvis vi var redde for kritikk. Dette er noen som betyr så mye for oss, og som har gjort oss sterke i forhold til å være på plass i livene våre, sier Elisabeth Nordeng.

- Hva vil du si til kritikerne som mener at du bruker prinsessetittelen for å oppnå økonomisk gevinst?

- Det er veldig forståelig at de tenker på det. Men nå er jeg en gang født prinsesse. For meg blir det helt feil å kutte ut en del av livet mitt for å tilfredsstille andre. Det å akseptere at jeg er prinsesse er noe jeg har jobbet hardt for å integrere på alle mulige plan i livet mitt, og da blir det feil å plutselig skulle ta det bort. Jeg er jo faktisk det. Men alle har selvfølgelig rett til å mene det de vil om det, sier prinsessen som innrømmer at kritikken kan gå inn på henne.

- Jeg blir selvfølgelig lei meg av og til. Jeg har jo følelser. Men det er godt å være to sånn at vi kan støtte hverandre.