Thomas Felberg

- Jeg lagde et helvete for «Farmen»-Lasse

NRK-rockeren Thomas Felberg la en listig plan mot «kjempen».

DALENDE ENGLER: Thomas Felberg snakker om sin døde bestemor og bråket på «Farmen Kjendis» da NRK-kjendisen trakk seg mot Lasse Matberg i «Farmen Kjendis». - De fleste ga meg tommel opp. Det ville blitt en kamp i fjærvektsklassen mot tungvektsklassen. Lasse ville drept meg, sier Thomas Felberg. Foto og video: Anders Grønneberg / TV 2/ NTB / Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Thomas Felberg dundrer inn på gårdsplassen med en mikrobil «Farmen Kjendis»-fiende Lasse Matberg aldri ville fått plass i.

- Hei, hva synes du om mopedbilen min? sier han og fortsetter:

- Jeg har ikke lappen, men denne er på femti kubikk, kan kjøres av 16-åringer og går som ei kule - dessuten bruker den knapt drivstoff og er gratis i bomringen.

Thomas Felberg ruller opp sidevinduet og parkerer mens kjeften går på et turtall langt høyere en mikrobilens - behagelig modulert og engasjert slik vi kjenner ham fra radio og tv.

- Et helvete for Lasse

«Farmen»-Felberg har huset fullt av sine kvinner og katter, coronainnelåst med hjemmeskole og hjemmekontor. Derfor inviterte han seg hjem til Dagbladets journalist: et «borte hos»-intervju, et konsept som kanskje kan utvikle Se og Hør-journalistikken.

- Jeg bestemte meg for å lage et rockeleven på «Farmen», sier Felberg, og fortsetter:

- Jeg gikk inn for å vinne, men skjønte fort at en tynn rocker ikke hadde sjanse - spesielt ikke mot Goliat.

BESTEMØDRE: Thomas Felberg har hele livet vært omgitt av kvinner. - Jeg savner bestemødrene mine, de lever fremdeles i meg, sier han. Foto: Anders Grønneberg
BESTEMØDRE: Thomas Felberg har hele livet vært omgitt av kvinner. - Jeg savner bestemødrene mine, de lever fremdeles i meg, sier han. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Lasse så vel på deg som en liten forrett?

- Ja, han kunne knuse og fortære meg uten å bruke en kalori. Derfor trakk jeg meg fra tvekampen. Jeg ville lage et helvete for Lasse, og det klarte jeg.

En dam av testosteron

Thomas Michael Tallo Felberg rister på hodet så «hyssingen» slenger. Håret er blitt tynnere siden velmaktsdagene som en av landets tøffeste rockere i bandet We for 20 år siden. Men sveisen er like svart.

- Jeg gikk til «Farmen»-produksjonen og fortalte om mine planer, bak ryggen til Lasse.

- Jeg vet hvordan å lage god tv-underholdning. Alle visste hva som skulle skje, bortsett fra Lasse. Tautrekkingen ville drept meg. Jeg ville ydmyke ham, derfor trakk jeg meg - jeg brukte stemmebånd mot sverd, intellekt mot rå muskelskaft, sier Felberg.

Tilbake sto Matberg med en dam av testosteron rundt beina, akkurat så fortvilet og skamfull som en guttunge som akkurat har pisset i buksa.

BYLARM: Thomas Felberg i bandet We på scenen under Bylarm i Trondheim i 2003. Året etter kom «Smugglers», som ga dem både Spellemann- og Alarmpris Foto: Anders Grønneberg
BYLARM: Thomas Felberg i bandet We på scenen under Bylarm i Trondheim i 2003. Året etter kom «Smugglers», som ga dem både Spellemann- og Alarmpris Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Parkerte ham i machosteget

Thomas Felberg er ingen diabolsk mann, men han kjente det onde i sitt hjerte i «gladiatorkampen» på TV 2 som fikk et helt annet utløp. I dag forteller han at forholdet til Lasse Matberg er godt.

PÅ «FARMEN»: Bybønder i det fri: Espen Thoresen (fra venstre), Thomas Felberg, Signy Fardal og Lasse Matberg i «Farmen Kjendis». Foto: Aller
PÅ «FARMEN»: Bybønder i det fri: Espen Thoresen (fra venstre), Thomas Felberg, Signy Fardal og Lasse Matberg i «Farmen Kjendis». Foto: Aller Vis mer

- Vi omgås ikke, men jeg har snakket med ham og vi har lagt alt dette bak oss.

«STJERNEKAMP»: «Stjernekamp»-finale 2018 med finalist Ella Marie Hætta Isaksen mellom dommerne Mona B. Riise og Thomas Felberg. Foto: Tore Skaar
«STJERNEKAMP»: «Stjernekamp»-finale 2018 med finalist Ella Marie Hætta Isaksen mellom dommerne Mona B. Riise og Thomas Felberg. Foto: Tore Skaar Vis mer

- «Farmen Kjendis» er ikke virkeligheten. Det er tv og regi, der premissene for drama, konflikt og fronter er lagt - og ruler. Jeg hadde ikke hadde noe å tape. Men jeg skal innrømme at det var deilig å parkere Lasse i machosteget.

Beatles-tilstander

Thomas Felberg fyller femti om noen måneder, og er blitt en folkelig fyr. Da han ankommer intervjuet, får et knippe småskolebarn øye på ham. De hyler som om det var Beatles - eller Bieber - som sto utenfor skolegården, og hvinende høyfrekvent spør de om «Fantorangen», «Superkrim» og «Stjernekamp»: at han påfører dem mareritt, og at mora deres liker ham.

- Stas å bli gjenkjent. Folk stopper meg, og alle er hyggelige, sier Felberg.

FAMILIELYKKE: Familien Wahk/Felberg - Thomas Felberg ved fontenen med samboer Hilde og døtrene Sienna og Bianca. Foto: Peter Van Den Berg
FAMILIELYKKE: Familien Wahk/Felberg - Thomas Felberg ved fontenen med samboer Hilde og døtrene Sienna og Bianca. Foto: Peter Van Den Berg Vis mer

Selv om den energiske og entusiastiske Felberg er blitt et av NRK-TVs gode kort, er det radio som ligger hjertet nærmest. I to tiår har han presentert kvalitetsrock, ofte sær og utenfor allfarvei, sammen med mentoren Harald Are Lund.

Farsfiguren som døde

- Han døde i fjor høst, fryktelig trist. Han var som en farsfigur for meg - og en storebror. En rocka sjel, som meg. Vi forsto hverandre. Han ble fan av We på 90-tallet, tok meg inn under sine vinger - og inn i NRK, sier Felberg.

Harald Are Lund var en fyr med et på alle måter rocka og levd liv bak seg, som han aldri la skjult på å ha levd.

RADIOFANTOM: NRKs Harald Are Lund var radiofantomet som nektet å gi seg. I fjor døde han. Se tv-ruta til venstre: en ung utgave av mannen. Bildet er fra 2006. Foto: Anders Grønneberg
RADIOFANTOM: NRKs Harald Are Lund var radiofantomet som nektet å gi seg. I fjor døde han. Se tv-ruta til venstre: en ung utgave av mannen. Bildet er fra 2006. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Kroppen orket ikke mer, han ble 74 år. Jeg savner ham, han var en av de viktigste mannspersonene i livet - mine foreldre ble skilt da jeg var to år.

- Harald Are insisterte på å lage radioprogrammer om natta. Vi møttes i et nesten tomt NRK kl. 22, og jobbet fram til 06 - før Marienlyst våknet. Røykte og spilte plater. Når mikrofonen var slått av, snakket vi om livet, kjærlighetssorger og andre viktige temaer - på en slik måte man gjør om natta når garden er senket.

Et snev av ADHD

Thomas Felberg prater som en mitraljøse, det snatrer og smeller i snakketøyet. Det ene temaet går over i det andre. Bare et stikkord, en lav lissepasning, så er han over på en annen banehalvdel eller en ny galakse. Du skal ha godt utviklede lunger for å holde en slik verbal orkan gående.

- Det blir mer tv, men kan ikke si noe - bare at jeg kommer til en tv-skjerm nær deg. Så stay tuned, sier han og ler hjertelig og lenge.

HOTELLFROKOST: Thomas Felberg og samboer Hilde Wahl med frokost med bobler på Grand Hotel. Foto: Morten Eik
HOTELLFROKOST: Thomas Felberg og samboer Hilde Wahl med frokost med bobler på Grand Hotel. Foto: Morten Eik Vis mer

Felberg er frampå i skoa. Var han en trommis, ville bandmedlemmene bedt ham legge seg litt bakpå: litt mer ambiens og plass til andre.

- Har du ADHD, eller ramlet du opp i ei gryte med «pepper» som barn?

- He, he. Det kan du si. Jeg er aldri blitt utredet, men jeg ser ikke bort fra at jeg kan ha en slik diagnose. Husker foreldrene mine bare lot meg holde på, men de måtte stadig ut på verandaen for å røyke.

Et liv med kvinner

Den sterke kaffen vi drikker legger seg på toppen av adrenalin og naturlige energi, og gir rastløse bevegelser og maur i ræva. Thomas har glemt sigarettene, og griper begjærlige en dåse Oliver-twist tyggetobakk, som demper nikotinsuget.

VÅT LYKKE: I bassenget med samboer Hilde og døtrene Sienna og Bianca. - Det har alltid vært mange kvinner i mitt liv, sier Thomas Felberg. Foto: Tor Lindseth
VÅT LYKKE: I bassenget med samboer Hilde og døtrene Sienna og Bianca. - Det har alltid vært mange kvinner i mitt liv, sier Thomas Felberg. Foto: Tor Lindseth Vis mer

- Hvordan er turbolivet i dag?

- Bra. Jeg har vært med samme dama i 15 år.

- Vi har to jenter sammen - på ti og fjorten år. Det er kvinnene som dominerer mitt liv. Det har de alltid gjort.

- Hvilke kvinner?

MORMOR: - Bestemor, Karin Felberg, ble nesten 102 år. Her er han sammen med mora, Toril. Foto: Privat
MORMOR: - Bestemor, Karin Felberg, ble nesten 102 år. Her er han sammen med mora, Toril. Foto: Privat Vis mer

- Alle: døtrene, samboeren Hilde, mamma - men viktigst i oppveksten var mine bestemødre: Joan Tallo - jeg besøkte henne ofte i London. Hun lot meg som tenåring går rundt i storbyens gater, der oppdaget jeg det pulserende livet og rocken. Gud bevare henne der hun nå er. Karin Felberg ble neste 102, hun døde for to år siden. Det var to veldig forskjellige kvinner, som begge sto meg nær.

FARMOR: En 12-år gammel Thomas Felberg på besøk hos farmor Joan Tallo i London. Foto: Privat
FARMOR: En 12-år gammel Thomas Felberg på besøk hos farmor Joan Tallo i London. Foto: Privat Vis mer

«Postcorona stresslidelse»

Tv, familieunderholdning og gullrekka til tross, det er radio og rock som virkelig gjelder for Felberg. Ukentlig sildrer det herlig musikk ut fra hans «loft», og månedlig blander han sin «cocktail» - alt servert på NRK P13.

- Nå er jeg på rockeren igjen, sier han, finner fram telefonen og vrir opp volumet på maks.

RØD LØPER: «Stjernekamp»-dommer Thomas Felberg og samboer Hilde Wahl på Kjendisgallaen. Foto: Se og Hør
RØD LØPER: «Stjernekamp»-dommer Thomas Felberg og samboer Hilde Wahl på Kjendisgallaen. Foto: Se og Hør Vis mer

«Postcorona stresslidelse» er bandet Smittebærernes ferske førstesingel. Det består av «brødrene Smitt», det vil si Thomas Felberg Smitt, Jo Schumann Smitt og Erling Arvola Smitt.

- Omslaget er den legendariske 60-årsdag-selfien av Erna og Sindre. Smittebærerne er mer et prosjekt enn et band, men det kommer mer - låta «Astrazeneca» er på trappene.

HVIT LYKKE: På kjelke med samboer Hilde og døtrene Sienna og Bianca. - Det har alltid vært mange kvinner i mitt liv, sier Thomas Felberg. Foto: Tor Lindseth
HVIT LYKKE: På kjelke med samboer Hilde og døtrene Sienna og Bianca. - Det har alltid vært mange kvinner i mitt liv, sier Thomas Felberg. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Utslitt av å prate

Thomas Felberg spretter plutselig opp av stolen, røyksuget er i ferd med å bli patologisk - og han er sliten.

GAMMEL ROCKER: Sammen med bandet Smittebærerne har den tidligere We-rockeren gitt ut låta «Postcorona stresslidelse». - Det kommer mer rock, og mer tv - følg med, sier Felberg. Foto: Anders Grønneberg
GAMMEL ROCKER: Sammen med bandet Smittebærerne har den tidligere We-rockeren gitt ut låta «Postcorona stresslidelse». - Det kommer mer rock, og mer tv - følg med, sier Felberg. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg blir utslitt av å prate. Nå må jeg komme meg av gårde.

Men får øye på noe gitarer, og plukker opp den som ikke går på strøm og gyver løs på med stive fingre og saftig vokal.

Thomas «Fucking» Felberg, det blir ikke mer fandenivoldsk og godhjertet entusiastisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer