Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg lar ingen tukle med musikken min

Iron Maiden-bassist Steve Harris snakker soloplate, karrieren og den norske fansen.

PÅ EGNE BEIN: Steve Harris har ført Iron Maiden til toppen av karrierestigen med sin urokkelige motvilje til å følge trender. Nå solodebuterer han. Foto John McMurtrie / EMI
PÅ EGNE BEIN: Steve Harris har ført Iron Maiden til toppen av karrierestigen med sin urokkelige motvilje til å følge trender. Nå solodebuterer han. Foto John McMurtrie / EMI Vis mer

- Jeg lar ingen tukle med musikken min. Jeg er fortsatt av den overbevisningen at musikeren vet best. Det kreative er vårt bord, så får de andre styre med sine oppgaver.

Steve Harris er viden kjent for sin kompromissløse holdning. I ungdomsårene sparket Leytonstone-gutten fotball for juniorlaget til West Ham på Upton Park. Helt til han som 15-åring oppdaget bassgitaren. Til å begynne med spilte han i ulike gruper i Londons East End før han en dag fant ut at han ikke gadd spille andre sine låter lenger.

1. juledag 1975 startet han Iron Maiden. Knappe 40 år seinere har de solgt 85 millioner og turnert stadioner verden over. Når de fleste andre ville talt opp pensjonspoengene, har Steve Harris funnet tiden moden for solodebut. «British Lion» har han for det meste produsert selv.

Er det skummelt å stå på egne bein igjen?

- I så fall så er det skummelt på en bra måte. Man jo vil jo selvsagt at resultatet skal bli så bra som mulig og da må man ha litt press på seg. Det er viktig å ta sjanser. Iron Maiden kunne ha implodert i 1981 da vi byttet vokalist Paul Di'Anno med Bruce Dickinson. Man må bare hoppe i det, rett og slett, konstaterer Harris.

Plata har han i følge seg selv jobbet med i 20 år. Hvorfor har det tatt så lang tid?

- Jeg møtte vokalist Richard Taylor og gitarist David Hawkins en gang på 90-tallet. Vi begynte å leke med noen ideer og det funket veldig bra. Turnering og plateinnspilling med Iron Maiden tar naturlig nok mye tid, så prosjektet falt sammen flere ganger. Men det var klart noe måtte gjøres før eller siden. Låtene var for bra til bare å la dem ligge, utdyper han.

Ned på jorda Harris er kjent for sin langstrakte og episke låter, gjerne med historisk eller mytologisk tematikk i bunn. Storslagne verk om Aleksander den Store, dundrende krigsepos og fortolkninger av den romantikkpoeten Samuel Taylor Coleridges dikt «Rhyme of the Ancient Mariner» troner høyt på merittlisten. På «British Lion» er det derimot korte og effektive låter med med et mer daglidagse tekster som står i sentrum.

Følte du et behov for å finne et annet forum enn Iron Maiden for å få utløp for dine kreative visjoner?

- Nei, nei - det var aldri noe sånt. Jeg skriver ikke etter noen oppskrift. Iron Maiden-låtene blir gjerne lange fordi låtene krever det. Noen ganger legger man til, andre ganger er det bedre å trekke fra. Her føltes det naturlig å fatte seg i korthet. Hver musiker har uansett sin stil og da blir det jo resultatet uansett annerledes enn hva det ville blitt med Maiden.

Men resten av Maiden-gutta var ikke informert?

- Nja, jeg gidder ikke kjede bandet med alt jeg foretar meg. Alle har sine liv - Bruce Dickinson og Adrian Smith gjør jo sine ting hele tiden, så det er ikke noe å lage stor ståhei av. Nicko McBrain spurte meg om han kunne få høre plata. Han var begeistret og det var jo moro.

70-tallet best Mange har nevnt klassiske britiske hardrockband som Thin Lizzy, Deep Purple og UFO i sin omtale av «British Lion». Er dette en slags hyllest til gamle barndomshelter?

- Du vet, jeg er glad jeg vokste opp på 70-tallet. Det var da den beste musikken ble laget. Noen har sagt til meg at de hører elementer fra 90-tallet i enkelte låter. Men 90-tallet var jo i stor grad basert på 70-tallet. Det var da folk var mest kreative, så det passer meg utmerket. At folk kommer med mange forskjellige referanser betyr jo at det vekker følelser i folk og det er bra. Det er alle slags farger og stemninger her, noe som gir platen god variasjon, sier en fornøyd Harris.

Iron Maiden spiller i dag store stadionkonserter verden over, men det skremmer ikke Harris fra å gå ned noen størrelser på konsertarenaene.

- Det hadde vært fantastisk å få gjort noen konserter med «British Lion». Det er talentfulle musikere som er med i bandet og jeg har ingenting i mot å spille små klubber igjen. Vi har ikke satt noen konkrete datoer ennå — vi vet jo ikke helt hva vi har å forholde oss til før vi har sett responsen på plata.

Elsker Norge Selv om Harris nærmer seg 60, har en stor familie å pleie, er det lite som tyder på at han har tenkt å pensjonere seg med det første.

-Vi skal ut på turné med Iron Maiden igjen til neste år. Så vi kommer til å være ganske travel fremover.

Og den norske fansen kan glede seg?

- Det er klart vi kommer til Norge igjen. Jeg vet ikke når og hvor, men vi elsker å spille for den den norske fansen, avslutter en begeistret Harris.

«British Lion» er i salg fra i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling