FØLELSESFULL: Familien til Andrea Bræin Hovig er full av følelser. Det er også Ville Wilma i hennes nye barnebok. Her viser Andrea hvordan Wilma er når hun er lei seg (til venstre), glad (midten) og sint (til høyre).
 Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FØLELSESFULL: Familien til Andrea Bræin Hovig er full av følelser. Det er også Ville Wilma i hennes nye barnebok. Her viser Andrea hvordan Wilma er når hun er lei seg (til venstre), glad (midten) og sint (til høyre). Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

- Jeg ler og gråter når jeg skriver

Skuespiller og forfatter Andrea Bræin Hovig har skrevet sin tredje barnebok om ville Wilma. Det blir det tårer av.

• Les anmeldelsen av «Ikke bare Wilma» her.

(Dagbladet): Andrea Bræin Hovig (38) er mest kjent som skuespiller. I løpet av det siste året har hun hatt hovedrollen som Hedda Gabler på Nationaltheatret, født sønnen Lukas  og gir nå ut den tredje barneboka om den uredde guttejenta Wilma.

- Det kan kanskje virke imponerende, men det syns ikke jeg. Selv blir jeg imponert av gode husmødre, men jeg vil heller jobbe enn å lage middag. Du blir nok ikke imponert over meg om du visste hvor ofte mannen min lager mat, sier Bræin Hovig og ler.

- Følte skam I de to første bøkene har det handlet om Wilma og faren. I «Ikke bare Wilma» har han fått ny samboer, Mari. Nå skal de gifte seg, og som om ikke det var nok, skal de også få en baby sammen.

Wilma får en lillebror, akkurat som Bræin Hovigs egen datter nettopp fikk.

- I motsetning til Wilma ble Lucia svært lykkelig. Men jeg har kjent på hvordan det kan være. Da jeg var 14 fikk jeg en lillesøster. Jeg gruet meg veldig og følte derfor skam. Når hun ble født, var det total kjærlighet med ett. Disse følelsene har jeg brukt i boka, forteller Bræin Hovig.

Det har gjort det hele til en følsom skriveprosess. For Bræin Hovig ble det nemlig umulig å ikke la det hun kjente på få utløp.

- Jeg ler og gråter når jeg skriver. Det er emosjonell litteratur. Jeg har kjent på følelsene og de er de samme om man er liten eller stor. Når jeg skulle lese inn teksten på lydbok, måtte jeg konsentrere meg for å ikke begynne å gråte, sier Bræin Hovig, som mener man skal ha respekt for barns følelser.

Familiebedrift Hjemme hos familien Bræin Hovig er bøker svært viktig, og Andrea vil heller ha bøker på kjøkkenet enn en kjøkkenmaskin.

Hun er gift med musiker Andreas Utnem, som hun har vært kjæreste med siden videregående. Til bøkene har de to laget musikk sammen, som akkompagnerer høytlesningen av lydbokversjonen av Wilma. På den nyeste synger Andrea, mens Andreas spiller piano og lille Lukas lager hvine-lyder i bakgrunnen.

- Lukas begynner å sprelle med en gang han hører musikk. Da vi skulle spille inn, var han med i studio og laget hy-lyder når vi spilte. Og på den forrige rapet Lucia, sier Bræin Hovig og ler hjertlig.