Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg leste alt jeg kom over

Finansriking kjøpte 1000 eksemplarer av tegneserie-album.

GLAD I TEGNESERIER: Industri- og finansmannen Johan H. Andresen kjøpte 1000 eksemplarer av tegneserien «Krüger & Krogh» allerede før tegneseriealbummet er sluppet. Albumet «Brennpunkt: Oslo» kommer i september. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GLAD I TEGNESERIER: Industri- og finansmannen Johan H. Andresen kjøpte 1000 eksemplarer av tegneserien «Krüger & Krogh» allerede før tegneseriealbummet er sluppet. Albumet «Brennpunkt: Oslo» kommer i september. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): Til høsten debuterer Endre Skandfer, Ronald Kabícek og Bjarte Agdestein som tegneserieskapere med albumet «Brennpunkt: Oslo».

Men selv om tegneserien «Krüger & Krogh» først kommer i bokform nå, begynte arbeidet med den for mange år siden. Det var Kabícek og Agdestein som for over ti år siden begynte å snakke om å lage en tegneserie, før Skandfer kastet seg på et par år seinere.

- Et hobbyprosjekt De tre serieskaperne jobbet da i film, animasjon og reklamebransjen.

- Det var et hobbyprosjekt. Vi hadde ingen konkrete planer om å gi ut noe, det var bare noe vi likte å gjøre ved siden av, sier Endre Skandfer til Dagbladet.

Etter å ha snakka med flere tegneserie-kyndige, fikk de råd om å delta Oslo Comics Expo. Derfra gikk det slag i slag, og til høsten kan de for alvor kalle seg tegneserieskapere.

Handlingen i tegneserien er lagt til Oslo i 1964. Martin Luther King jr. skal tildeles Nobels fredspris, og sikkerhetsstyrker og politistyrker preger bybildet.

Gir tegneserier til vanskeligstilte Etter at de tre kollegaene fikk nyss om at finans- og industrimannen Johan H. Andresen er glad tegneserier, sendte de ham et eksemplar.

- Han tok kontakt med forlaget, og var veldig begeistra. Han kjøpte 1000 eksemplarer allerede før det er lagt ut for salg, forteller Skandfer, og legger til:

BESTILTE MANGE: Finansmannen Johan H. Andresen. Foto: Faksimile av Twitter
BESTILTE MANGE: Finansmannen Johan H. Andresen. Foto: Faksimile av Twitter Vis mer

- Det er veldig hyggelig. Du kan trygt si at det er en drømmestart.

Johan H. Andresen omtaler også tegneseriealbumet på sin Twitter-konto.

«Jeg har sett et svart/hvitt-eksemplar. Og bestilte 1000 eksemplarer», skriver finansmannen.

- Har vært tegneseriefan siden jeg var liten Andresen skriver i en mail til Dagbladet at han umiddelbart ble betatt av «Krüger & Krogh».

- Jeg kjøpte albumene før de kom ut fordi at jeg da kunne sørge for at mesteparten av kjøpesummen gikk til tegnerne som hadde nedlagt et enormt arbeide i å skape et unikt verk. Et verk som har en detaljrikdom, kunstnerisk spenst og fengende fortelling av den klassiske sorten, som rett og slett må verdesettes, skriver han.

Eksemplarene skal gis bort, til vanskeligstilte barn og ungdom hovedsakelig.

- Det skal være som et eksempel på at det er mulig å gjøre ganske så sære, spennende, og vakre ting, hvis man virkelig går inn for det, skriver Andresen, og fortsetter:

KOMMER TIL HØSTEN: Tegneserie-albumet «Brennpunkt Oslo». Foto: Egmont
KOMMER TIL HØSTEN: Tegneserie-albumet «Brennpunkt Oslo». Foto: Egmont Vis mer

- Jeg har vært tegneseriefan siden jeg var liten, og leste alt jeg kom over av tegneserier. En mer utvidet interesse kom av et opphold i Frankrike hvor jeg oppdaget tegnere som Franquin, Bilal og Moebius.

HJERNENE BAK TEGNESERIEN: Endre Skandfer, Bjarte Agdestein og Ronald Kabícek. Foto: Egmont
HJERNENE BAK TEGNESERIEN: Endre Skandfer, Bjarte Agdestein og Ronald Kabícek. Foto: Egmont Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media