STREITING NÅ: Jonas Skybakmoen er kjent i «Stjernekamp». I dag er han journalist og «en streiting», men for ti år siden var han en vill punkrocker.– Det ble mye festing og drikking - var alltid blakk. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix
<div><br><div><br></div></div>
STREITING NÅ: Jonas Skybakmoen er kjent i «Stjernekamp». I dag er han journalist og «en streiting», men for ti år siden var han en vill punkrocker.– Det ble mye festing og drikking - var alltid blakk. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix


Vis mer

- Jeg levde et vilt punk-liv

«Stjernekamp»-Jonas er en ulv i fåreklær.

Jonas Skybakmoen (36) er den ukjente, veloppdragne unge mannen i «Stjernekamp» - svigermors drøm vil sikkert mange mene.

At han er så ukjent lenger, kan vel bestrides - nå som han er regnes som en av favorittene i sangkonkurransen på NRK1.

Fra punk til A4-liv

- Lørdag blir det å konkurrere i kategoriene musikal og disco. Jeg er først og fremst rocker som har gjort mye punk, men jeg finner gode låter innenfor alle sjangere, sier Skybakmoen.

JOHNDOE: Jonas Skybakmoen foran er frontfigur i Johndoe - her i et bilde fra 2003.
&nbsp;Foto : Erik Thallaug/Dagbladet
JOHNDOE: Jonas Skybakmoen foran er frontfigur i Johndoe - her i et bilde fra 2003.
 Foto : Erik Thallaug/Dagbladet
Vis mer

I dag lever den tidligere punkrockeren et tilnærmet A4-liv.

Trønderen jobber som økonomijournalist og kommentator i Adresseavisen, har leilighet, kone, bil og fast inntekt. Slik har det ikke alltid vært.

Måtte ta «time out»

- Jeg var 22 år da vi startet bandet Johndoe. Fra 2002 til 2007 spilte vi flere hundre konserter, turnerte Norge rundt, på små og store scener, hele tida - og ga ut tre plater. Det var et temmelig vilt og morsomt liv.

- Det var ekstremt gøy, vi var unge og fulle av energi, sier han.

27 år gammel tok han og bandet en «time out». Folk rundt ham var ferdig med utdannelsen, stiftet famille, fikk hus og bil - mens Jonas nærmest bodde i bandbilen og var kronisk pengelens.

Levde i en boble

- Jeg var sliten. Det ble mye spilling, reising, festing og drikking. Var alltid blakk. Ikke akkurat noe lukrativt å spille i band. Måtte jobbe som DJ i Trondheim i periodene vi var hjemme og ikke spilte i band. Var redd jeg skulle møte veggen, så jeg stoppet opp og tenkte hva jeg skulle gjøre med livet. Kunne ikke leve på en evigvarende turne, i en boble.

Jonas Skybakmoen søkte journalisthøyskolen i Oslo, og kom inn - og flyttet til Oslo.

- Jeg jobbet i Dagbladet mens jeg studerte, i nyhetsavdelingen. Var tilkallingsvikar og hadde faste kveldsvakter i 2008-2009. Da jeg var ferdig med utdannelsen, flyttet jeg hjem igjen og fikk etterhvert jobb i Adressa. Der har jeg gjort det meste, bortsett fra å jobbe med kultur, sier han.

Bil, kone og leilighet

Men selv om Jonas er blitt streit, er han fremdeles en lidenskapelig rocker. Han har en tilnærming til og et uttrykk i musikken som oser av innbitt troverdighet. Han ser mer ut som en bankfunksjonær, men det er før han henger på seg gitaren og åpner kjeften.

I 2013 fikk han samlet Johndoe igjen, og siden da har gutta gitt ut tre plater, «Skandinista» er den siste og kom tidligere i år.

- Jeg lever et mer vanlig liv nå. Jeg er ikke 50 år ennå, men er et steg på veien. Før ble en øl etter konsert til 13 øl. Slik er det ikke lenger nå. Vi i Johndoe er etablerte, selv har jeg både bil, riktig nok en gammel en som har gått 330.000 kilometer, kone og leilighet - ingen barn, ennå.

«Stjernekamp»-bonus

Med comebacket er han og bandet «back on the track», som han uttrykker det.

- Vi tar ikke lenger livet av oss selv, vi turnerer i perioder, har fremdeles mye å utrette - men i et annet tempo.

- Hvis min deltakelse i «Stjernekamp» kommer Johndoe til nytte, så er det en bonus. Jeg sa ja til å være med fordi det hørtes morsomt ut og at det ville gi meg en annerledes avbrekk.