Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg lever ut mitt eget mareritt

Ida Elise Broch om å slå opp på film.

(Dagbladet.no): Torsdag har «Mannen som elsket Yngve» premiere. Filmen, basert på boka av Tore Renberg, handler om vanskelig tenåringskjærlighet, sterke vennskapsbånd, musikk og politikk i kjølvannet av murens fall på tampen av 80-tallet.

Den sterke slå opp-scenen mellom hovedrolleinnehaverne Rolf Kristian Larsen (25) og Ida Elise Broch (21) var noe av det mest utfordrende å spille inn, sa de to skuespillerne til Dagbladet.no i dag.

- Det var ikke så gøy å spille inn de verste oppbruddsscenene. Det nytter ikke å spille noe sånt, en må bli lei seg på ordentlig. Jeg brukte lang tid på å komme inn i de store følelsene, og på et tidspunkt knakk jeg sammen, hyperventilerte og hadde fullt av snørr i nesa, sier Broch.

Gråt mellom tagningene

Hun kjenner seg igjen i rollefiguren Katrine - som har bein i nesa og egne meninger, men samtidig er sårbar.

- Min største frykt er å miste. Så jeg lever ut mitt eget mareritt i den scenen. sier hun.

Larsen husker hvordan motspilleren gikk og gråt selv mellom tagningene - for ikke å falle ut av stemningen.

- Det er en nesten meditativ prosess. Men det føles samtidig utrolig deilig når man kjenner at man får det til. Man står og griner, men inni seg sier man «yess!», forteller Larsen, som først gjorde seg bemerket i skrekkfilmen «Fritt vilt» i fjor.

Mange nye ansikter

Broch, som er lillesøsteren til skuespiller Nicolai Cleve Broch, så du i snowboardfilmen «Switch». Men «Mannen som elsket Yngve» er ellers full av uetablerte ansikter - kanskje den nye bølgen av stavangerskuespillere, klare til å gå i fotsporene til Kristoffer Joner og Pia Tjelta, som fikk sine gjennombrudd med «Mongoland» for sju år siden.

- Vi tilhører en ny generasjon, kan du si. At flere bærende roller i denne filmen gjøres av u-utdannede skuespillere gir filmen en frisk giv jeg tror publikum vil sette pris på, sier Larsen.

Tore Renberg, som selv har skrevet om sin egen bok til filmmanus og for tida jobber med den tredje boka om «Yngve»-karakteren - «Kompani Orheim» (2006) var bok nummer to - sier det føles rart å se sine egne romankarakterer få seg et liv på kinolerretet.

Gjør pinlig gjenforening

- Det er fundamentalt sært. Jeg har sittet alene og jobbet med disse karakterene helt siden 2001, sier Renberg - for anledningen kledd i ei T-skjorte med «Mathias Rust Band», det fiktive bandet til hovedpersonene i filmen.

- Skal jeg beskrive Mathias Rust Band vil jeg si at de er et helt OK kjellerband. De burde skaffe seg noen effektpedaler, jobbe med mer komplekse rytmer, skrive bedre tekster og skaffe seg en manager. Da kunne de gjort det riktig bra, mener den musikkinteresserte forfatteren, som i det litterære universet likevel lar bandet gå i oppløsning.

- Men muligens gjør de en pinlig gjenforening ti år senere, røper han.

Vennegjengen fra Stavanger spilt av f.v. Rolf Kristian Larsen, Arthur Berning og Ida Elise Broch.
NY FILM: Hovedpersonene Katrine (Ida Elise Broch) og Jarle (Rolf Kristian Larsen) til høyre i bildet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media