IKKE UNDERVURDER forfattere som Ingunn Aamodt, skriver vår anmelder.
IKKE UNDERVURDER forfattere som Ingunn Aamodt, skriver vår anmelder.Vis mer

«jeg liker egentlig ikke og lese bok men når jeg leste «hot i syden» ble jeg så iverig (...)»

Et forsvar for bøkene barna faktisk leser.

DETTE ER VÅRE siste barne- og ungdomsboksider før jul. Vi gir dere derfor noen tips til harde pakker under treet. Det kommer utrolig mye god litteratur for de yngre, så lista blir verken dekkende eller rettferdig. Men dette er tolv av de bøkene vi anser blant årets beste.

Jeg drister meg også til å slå et slag for den ikke så politisk korrekte serielitteraturen. Den som ikke nødvendigvis Bragepris-nomineres, men som åpenbart leses. Det gode med seriene, er at om unge lesere blir hekta på én, tar de like gjerne fem i slengen. Eller hundreogtjuefire for den del, som i «Nancy Drew».

FOR, SOM EN ung leser skriver på bloggen til Ingunn Ååmodts trilogi «Marlena Evensen», ordrett sitert: «jeg liker egentlig ikke og lese bok men når jeg leste «hot i syden» ble jeg så iverig at jeg ville leste de andre bøkene.»

Pingleforfatteren Jeff Kinney skjønte hva det dreide seg om, da han lagde bok av tegneserien om pingla Greg. Den har hittil blitt trykket i 75 millioner, og i 2009 ble forfatteren kåret til et av verdens mest innflytelsesrike mennesker for sin innsats for lesing. Nå foreligger «En pingles dagbok 7: Femte hjul på vogna» på norsk. Der blir pingla forelsket.

Pingle-dagboka skal være skrevet fortrinnsvis for å få gutter til å lese.

RACHEL RENÉE RUSSELL så potensialet, og lagde et kvinnelig motstykke. Bok nummer to slippes nå; «Dustedagboka. Nedtegnelser fra en populær partyjente -- NOT!». Vi har også en hjemlig jentedagbok med appetittvekkende og variert layout. «Absolutt ukyssa» av norske Nina E. Grøntvedt, er bok to om bestevenninnene Oda og Helle. Spørsmålet her er hvordan skal du klare å være en erfaren kysser når du aldri har prøvd.

Lesning er kjønnsdelt. Sportsbøker er som kjent en hit blant gutter, og jeg spurte meg for hos ti-tolvårige jenter hvilke bøker de liker å lese. Det går ikke uventet i kjærlighet, og visse serier går igjen: Simone Elkeles «De brennende hjerter» er sist utkommet av hittil tre bøker om Fuentes-brødrene og den umulige og altoppslukende kjærligheten.

Ingunn Aamodt er en solid og populær serieskaper. I tillegg til å stå bak suksessen «Pulverheksa», og å være medforfatter i den populære grøsser-serien «Marg og bein», har hun skrevet trilogien om «Marlena Evensen». Det er en ungpikebok av i dag, om bertete jenter, sminke, klær og gutter.

KRIM ER HELDIGVIS mer kjønnsnøytralt. Jørn Lier Holsts nye ungdomskrimserie har slått an. I januar kom «Salamandergåten», i disse dager slippes «Maltesergåten». Det er en uskyldig Agathe Christie-aktig krim lagt til et gammelt pensjonat, og med tre barn (og en hund!) som løser gåtene.

Og så er det Bjørn Sortlands by-mysterier da. Det har blitt en formidabel suksess, og i år vil jeg tippe bok nummer tretten ligger under mange trær. Den er lagt til Mexico City.

KRIM OG KJÆRLIGHET altså, som i voksenlitteraturen. Og selvsagt også serier om dauinger og dødsleker og trollmenn. Men når alt kommer til alt, handler også de om det samme. Urmotivene i menneskelivet; døden og kjærligheten.