- Jeg liker ikke å jobbe med store budsjetter

«Buffy»-skaper Joss Whedon har litt å rutte med når han lager superhelteposet «The Avengers».

AUSTIN (Dagbladet): - Noe av det beste jeg vet er å gå inn på en kino, uten å vite hva jeg har i vente, sier filmskaper Joss Whedon.

Han vil derfor, av åpenbare grunner, ikke snakke altfor mye om sin nye skrekkfilm «The Cabin in the Woods», som hadde premiere på mediefestivalen SXSW i Austin, Texas i går.

- Vanligvis vet publikum nøyaktig hva de går til når de skal se en film, men jeg er ikke en stor fan av denne amerikanske tradisjonen. Jeg liker historier, sier Whedon, før han likevel tillater seg å snakke litt om filmen han har laget sammen med sin mangeårige samarbeidspartner Drew Goddard:

- Vi gjorde alt vi hadde lyst til da vi lagde den. Vi bare kastet alt mot veggen, og alt ble med i filmen. Vi elsker skrekkfilmer, og er nysgjerrige på hva som får dem til å funke.

Mange fans Da Whedon, som slo gjennom med kultseriene «Buffy the Vampire Slayer» og «Firefly», skulle snakke litt om sine tanker rundt det å lage film og tv på mediekonferansen SXSW i Austin, Texas, var det mange som ville høre på.

Det store konferanserommet fylte seg opp en halvtime før samtalen skulle begynne, og ute på gangene ble det satt opp tv-skjermer så de som ikke kom inn kunne følge med. På slutten av samtalen var det til og med en fan som dristet seg til å spørre om å få en high five på scenen - noe han også fikk.

Men også Whedon er en selverklært fanboy, noe som kom godt med da han skulle lage superhelteposet over alle superheltepos, den kommende storfilmen The «Avengers». Her samles Hulken, Captain America, Iron Man, Thor, Hawkeye og Black Widow til samlet dyst.

- Alt dette har vært i mitt DNA siden jeg var en liten guttunge. Om man ikke har det, kunne man ikke laget denne filmen - fansen hadde oppdaget det med en gang, sier Whedon.

- Jeg har en fyr i kappe, en fyr med en 'A' på hodet, jeg har en grønn fyr - det er en delikat balanse. Men jeg liker at ting ikke alltid hører naturlig sammen. Om alt matchet hele tiden ville det føltes for rent. Det er ikke følelsen jeg er ute etter i filmene jeg lager, jeg liker at ting er skittent.

Ikke postmoderne Whedon innrømmer at han aldri har synes at sammensetningen av superhelter er den meste logiske.

- Selvfølgelig synes jeg ikke det. Men jeg kan helt klart jobbe med det, ettersom heller ikke de synes det. De er ekstremt dysfunksjonelle mennsker, men de er også ensomme på hver sine vis. Og bare det å fortelle denne enkle historien, om ensomme folk som føres sammen til en større helhet, er meningsfylt for meg.

Denne dypere tolkningen av superheltpsyken betyr imidlertid ikke at vi kan vente oss en ytterligere evolusjon av superheltsjangeren:

- Folk sier at vi med «Watchmen» og «The Dark Knight»-filmene er ferdig med de tradisjonelle superheltskildringene. Men jeg er ikke det, jeg vil ikke være helt postmoderne rundt superhelter helt ennå, sier Whedon til full applaus fra publikum.

Liker begrensninger Whedon har gjennom årene laget tv-serier og filmer som har klart å nå mange publikummere, uten at budsjettene har vært store. Hvordan er det så å lage storfilmer med enorme budsjetter?

- Det er både bra og dårlig. Det er gøy å kunne gjøre hva man vil, men det er også frustrerende. Jeg liker å forholde meg til begrensninger. Romanforfattere har blanke ark, sjangerforfattere har det ikke. Det er nyttig for meg å ha et visst regelsett å forholde meg til, sier Whedon, og fortsetter:

- Det samme gjelder når man har begrensninger på budsjett, eller filmsettet, eller innspillingssteder. Når du har alt, når alle vil gi deg det du trenger, er det vanskelig å få noe til å føles ekte, til å virke innbodd.

Med «The Avengers» hadde Whedon et stort apparat som bygde enorme og påkostede filmsett.

FANFAVORITT: Joss Whedon sto bak vampyrjegeren Buffy, som fortsatt har en stor følgerskare. Her omgitt av vampyrer i forbindelse med innspillingen av den siste episoden i 2003. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes/Scanpix
FANFAVORITT: Joss Whedon sto bak vampyrjegeren Buffy, som fortsatt har en stor følgerskare. Her omgitt av vampyrer i forbindelse med innspillingen av den siste episoden i 2003. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes/Scanpix Vis mer

- De var virkelig fantastiske, episke og flotte. Men jeg fant ut at straks vi bevegde oss vekk fra settet og begynte å filme utenfor, ble det kameraet mitt fanget opp mer interessant - fordi jeg måtte jobbe meg rundt disse tingene. Å noen ganger se bort fra de store budsjettene er en del av den kreative prosessen, sier Whedon.

Kreativ ferie Da Whedon var ferdig med innspillingen av The Avengers, skulle han egentlig ta en ukes ferie med kona. Planen var å reise til Venezia, der de skulle feire deres 20-års bryllupsdag.

- Jeg vet ikke helt hvordan det gikk til, men jeg endte opp med å i stedet spille inn en ny versjon av Shakespeares «Stor ståhei for ingenting». Det er kanskje ikke den beste ideen for en ferie, men det var den beste ferietiden jeg noensinne har hatt. Jeg smilte så hardt at ansiktet mitt nesten gikk i stykker, sier Whedon, som heldigvis også kan fortelle at kona støttet ideen av hele hjertet.

- Når du bruker en hel dag på å filme en eksplosjon, er det noe helt annet å filme seks-sju sider fra boka på en dag. Det er noe elektrisk over det hele.

Mer «Firefly»? Whedon er åpenbart en som hele tiden må arbeide med noe nytt, noe han ifølge seg selv gjør fordi han kan gjøre det. Nå er han i gang med å lage en nettbasert serie, kan han avsløre.

- Jeg gjør ting fordi en liten stemme i hodet mitt sier at jeg kan. Dette er en tid der man kan. Du kan ta et kamera, finne en person, bare kjøre på, og legge det ut på internett. Det er en fantastisk tid, det føles som jeg er helt fersk ut av filmskolen.

Men hva med «Firefly», når får vi se mer av den serien - noe fansen har mast om i en årrekke?

- Jeg tenkter hele tiden at de vil ringe meg. Det er bare å slå nummeret mitt, men de gjør det ikke. Nathan Fillion tekstet meg senest forrige måned og lurte på når vi skulle igang med «Firefly» - han vil jo alltid være kapteinen, sier Whedon.

- Jeg vil aldri helt utelukke at det kommer noe mer, serien står hjertet mitt nært. Men jeg kan ikke bare sitte og vente ved telefonen.

«The Cabin in the Woods» har norsk kinopremiere i april, «The Avengers» kommer den 27. april. Shakespeare-filmen har foreløpig ikke fått noe norsk premieredato.