Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Per Petterson

- Jeg liker ikke «Skavlan»

Den prisbelønte forfatteren Per Petterson vil ikke være med i talkshowet.

FILMATISERING: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg og Tobias Santelmann spiller i dramafilmen «Ut og stjæle hester», basert på forfatter Per Pettersons bestselgende bok. Hans Petter Moland har regi. Video: 4 1/2 Film Vis mer

I et intervju med svenske Aftonbladet snakker Per Petterson om sitt forfatterskap og om det uventede internasjonale gjennombruddet for 12-13 år siden med «Ut å stjele hester».

Aftonbladet slår fast at Petterson, ved siden av Jo Nesbø og Karl-Ove Knausgård, er den største nålevende norske forfatteren.

Nei til «Skavlan»

I intervjuet kommer avisa inn på talkshowprogrammet til Fredrik Skavlan, som er meget populært der - og som sendes på SVT. Forfatteren forteller at han er blitt spurt om å delta, men at han ikke vil.

- Jeg liker ikke «Skavlan», sier Per Petterson i intervjuet.

- Jeg liker ikke programmet. Jeg synes det er jævlig irriterende å se Fredrik Skavlan redusere kvinner. Jeg har sett at det skjedde med både Pernilla August og Åsne Seierstad, sier han til Aftonbladet.

Ikke den første gangen

I mars i år ble Fredrik Skavlan anklaget for å framstå sexistisk under et intervju. Det førte til et oppvaskmøte med SVT.

Det svenske skuespillerparet Marie Agerhäll og Jesper Rönndahl, blant annet kjent fra den svenske humorserien «Dips», gjestet «Skavlan» på kvinnedagen.

Paret er ikke bare kollegaer på settet, men er også gift i det virkelige liv.

I etterkant av at programmet ble vist på tv har begge rettet sterk kritikk mot produksjonen, som mener det hele ble klippet til å bare handle om Rönndahl.

Pynt og sex-objekt

Historikeren Jon Hustad har kalt NRKs Fredrik Skavlan «kåt» og beskylder ham for å bruke kvinnelige gjester som pynt og sex-objekter.

- Rollen til kvinnelige gjester under 40 år er å være garnityr og sexobjekt for Skavlan, mener historikeren.

Han viser blant annet til intervjuet med krigsreporter Åsne Seierstad. Skavlan lurte på hvordan hun fikk dusje i Afghanistan.

- Det sa pang

Petterson forteller om boka «Ut å stjele hester» fra 2003, som snudde opp ned på livet hans. Forlaget trodde at den ville selge noen få tusen eksemplarer.

Men da Dublin IMPAC Award kåret boka til den beste engelskoversatte boka, løsnet det. Den solgte mange hundre tusen eksemplarer.

- Prisen fikk boka på forsiden av The New York Times Book Review. Det sa pang, det eksploderte, den solgte umiddelbart 40 000 eksemplarer. Det skjedde mye heftig i kjølvannet av dette, sier han.

Takket av Knausgård

For mer enn 25 år siden flyttet oslogutten Petterson og kona til et småbruk i Aurskog Høland, en liten times kjøring fra hovedstaden. Der skriver han sine bøker, og har noen få dyr.

I SKOGEN: Per Petterson lever et tilbaketrukkent liv i skogen. Foto: Lars Eivind Bones
I SKOGEN: Per Petterson lever et tilbaketrukkent liv i skogen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Avisa bemerker at en forfatter med suksess på høyde med Knausgård lever et rolig liv i skogen.

- Jeg kom før Karl-Ove Knausgård. Han har faktisk takket meg for at jeg banet vei, sier Per Petterson til Aftonbladet.

Dagbladet har ikke lykkes å få kommentar fra Fredrik Skavlan.