- Jeg liker ikke solskinnsmennesker

Asha Ali synger om mørket.

(Dagbladet.no): Asha Ali er ett av Sveriges unge musikkhåp, og ble ved sist utdeling av svenske Grammis nominert i kategrien «årets nykommer». Den vant hun ikke, men synes det er greit, fordi hun satser enda høyere:

- Jeg er glad for at jeg ikke vant, nå kan jeg heller håpe på å få pris for beste kvinnelige artist en gang. Det er vanskelig å få prisen for beste nykommer, fordi da må man toppe det etterpå, sier Ali til Dagbladet.no.

Dagbladet ga plata terningkast fem, og skrev at hun er en av årets mest spennende artister.

Asha Ali flyttet først fra Etiopia til Uganda, og kom deretter til Sverige da hun var 9 år. Da hun var 22 bestemte hun seg for å bli musiker:

- Jeg følte at jeg måtte bestemme meg for hva jeg skulle gjøre. Foreldrene mine ville at jeg skulle gjøre noe sikkert, men jeg ville ikke bli 30, og oppdage at jeg jobbet på et pleiehjem, sier Asha til Dagbladet.no.

Nyfødt sønn

Nå må hun dele oppmerksomheten mellom musikken og sønnen, som ble født for 8 uker siden:

- Jeg har et lite barn som jeg må tenke på, og det barnet behøver saker og ting. Før trengte jeg ikke så mye, så lenge husleien ble betalt kunne jeg leve på nudler. Men nå kan jeg ikke det. Før var alt så uendelig, jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre, hva som skulle skje i løpet av dagen. Men nå er det rutiner. Jeg våkner klokka 06 hver morgen, og er hjemme hver kveld. Og det er jo litt rart for meg som har gått mye ut på klubber, og vært kjempesosial.

MØRKT: Asha Ali synger om mørket som hun mener alle mennesker bærer på. Foto: SARA MACKEY
MØRKT: Asha Ali synger om mørket som hun mener alle mennesker bærer på. Foto: SARA MACKEY Vis mer

Nå jobber hun med plate nummer to, og er opptatt av at det ikke skal være så lenge mellom de to albumene. Likevel blir det ikke så mye tid til å høre på musikk:

- Jeg hører på The Killers og...ja...egentlig bare The Killers. Det er så mye å gjøre nå, at dersom jeg får tid til å høre på musikk slokner jeg etter en låt.

Men hun setter sin lit til andreplata, og håper den skal gjøre hverdagen litt enklere:

- Nå er det ikke som en drøm, rent økonomisk. Men det kommer. Jeg får bare jobbe så hardt jeg kan. Det er jo bare debutskiva, og folk som booker inn til konserter vil helst ikke betale noe særlig, jeg er jo ikke kjent. Men etter andreskiva blir det bedre.

Mørk musikk

Tekstene hennes er veldig personlige, og debutalbumet tar utgangspunkt i en periode hvor hun hadde det tungt, og var mye deprimert. Derfor er det mye mørke i musikken hennes.

- Det er det eneste jeg kan gjøre. Jeg skulle ønske at jeg kunne skrive om hvordan ting er i verden, men det er ikke så lett å sette meg inn i. Derfor skirver jeg om meg selv. Det er litt egoistisk, men jeg håper at noen andre skal få inspirasjon eller trøst av meg, sier Asha.

Hva den neste plata skal by på kan bli spennende, hverdagen har forandret seg mye siden de tunge låtene ble skrevet:

- I dag er jeg på en helt annen plass, jeg har nettopp blitt mor, og jeg har truffet et fantastisk menneske som jeg vil dele livet mitt med. Det finnes alltid i meg en dimensjon av mørke, og det ville vært veldig rart om det bare var solskinn. Jeg liker ikke solskinnsmennesker, jeg synes de er skumle. Begge dimensjoner må finnes. På samme måte som jeg har lært meg å være trist, må jeg lære meg å være lykkelig, sier Asha til Dagbladet.no.

Skammer seg ikke

Hun syntes ikke det var vanskelig å vise frem problemene sine på plata. Hun er opptatt av at det er en del av den hun er:

- Det var sånn det var. Noen ganger tenker jeg at kanskje jeg ikke skal være så personlig. Men det var det som hendte, det var det jeg gikk igjennom. Denne plata var et produkt av det. Jeg skammer meg ikke over at jeg har hatt det dårlig. Det er en del av meg, på samme måte som kjæresten min og barnet mitt er en del av meg i dag.

I kveld spiller hun konsert på Mono i Oslo.