NYTT ALBUM: Chris Martin (t.h.) og Jonny Buckland har spilt sammen siden de møttes på universitetet i London for 15 år siden. I 1998 dannet de Coldplay, som snart er ute med et nytt album. Foto: Gunnar Ringheim
NYTT ALBUM: Chris Martin (t.h.) og Jonny Buckland har spilt sammen siden de møttes på universitetet i London for 15 år siden. I 1998 dannet de Coldplay, som snart er ute med et nytt album. Foto: Gunnar RingheimVis mer

- Jeg likte dem i hvert fall, de var søte

Coldplay-Chris måtte spørre en sikkerhetsvakt om hvem Norges kronprinspar var.

 - Plata gjenspeiler også hva vi elsker. Vi har jobbet hardt for å skape en logisk tråd gjennom hele plata, som forhåpentligvis er noe folk kan ha glede av i 42 minutter, sier Chris Martin.

- Men vi er mer spente enn noen gang for mottakelsen, sier Coldplays frontfigur om albumet «Mylo Xyloto», som slippes den siste uka i oktober.

Opptatt av Norge Dagbladet møtte Chris Martin (34) og Jonny Buckland (33), som han startet Coldplay sammen med i 1998, i gruppas studio i nord-London. Begge er sterkt opptatt av sommerens tragedie i Norge.

- Dere har vært i tankene våre hver eneste dag. Vi føler med det norske folk.

Hvis det blir en ny Coldplay-turne, kommer vi definitivt til Norge for å vise vår respekt etter terroranslaget, som må være det verste siden 9/11. Ingen skulle trenge å oppleve slike grusomheter, spesielt ikke et fredelig land der alle virker så vennlige, sier Chris Martin.

Om farsrollen I 2003 giftet han seg med filmstjernen Gwyneth Paltrow (38) et år etter at de møttes backstages under en Coldplay-konsert.

Sammen har de datteren Apple (7) og sønnen Moses (5).

- Mye endret seg da jeg ble far. Barn gir deg et nytt, friskt perspektiv på livet. Du begynner å se utenfor deg selv, og din tid på jorda.

Du blir mer ansvarlig, fordi du også tenker mer på hvilken verden vi etterlater ungene. Klart det også har en effekt på låtene vi lager.

Ungenes smak Bandkompis Jonny Buckland er enig.

- Barn er så entusiastiske at vi smittes av engasjementet deres.

- Og vi utvider perspektivet vårt av musikken deres, sier Chris Martin.

Og forklarer:

- Mine unger elsker låten «Last Friday Night» med Katy Perry. Og jeg elsker den også. Men det tok meg lengre tid til å akseptere at jeg likte den. Fordi det er pop, og veldig annerledes enn den musikken vi selv lager. Men barna sa: «Det er en flott sang, hva er det du snakker om?»

Tilgjengelige Coldplays eget studio med det slående navnet The Bakery ligger strategisk plassert.

- Vi er veldig heldige som har studio så nær hjemmene våre. Vi bor et minutt unna. Jonny bor et minutt den veien, og jeg bor et minutt den veien, sier Chris Martin og peker ut vinduet.

- Selv i de periodene vi spiller inn et nytt album er vi tilgjengelige og bor hjemme. Vi kan være i studio i 14-15 timer om gangen, men barna vet at de alltid får tak i oss.

Ekte liv - Chris kan ringe meg midt på natta og si: Kom og hør på dette. Og mens barna sover, kan jeg rusle bort til ham, utfyller Jonny Buckland.

- Jeg har alltid ment at for å skrive ekte musikk, må du ha elementer av ekte liv, sier Chris Martin.

- Hvis vi dro til Barbados, langt fra familiene våre og livene våre, ville vi trolig laget for mange sanger om cocktails. Du skjønner hva jeg mener?

Det er kongen Gwyneth Paltrow uttalte nylig at hun betraktet det norske kronprinsparet som sine gode venner. Ektemannen Chris Martin forteller at han ikke ante hvem Haakon og Mette-Marit var da han hilste på dem etter en Coldplay-konsert.

- For å være ærlig, jeg var helt blank da de dukket opp backstage. De virket hyggelige, og jeg spurte: «Hvem er de?» Sikkerhetsvakten svarte: «Det er kongen!».

På en måte var det fint ikke å vite hvem de var. Jeg møtte dem uten å være forutinntatt. De framsto for meg som gode mennesker. Er de gode mennesker? Jeg likte dem i hvert fall, de var søte, sier Chris Martin.