- Jeg maler livet mitt

Erotiske bilder med kraft og sanselighet utgjør tyngdepunktet i Trine Folmoes bilder. «Myter og liv» er en av tidenes aller største norske separatutstillinger innen den klassiske tradisjon.

- Jeg maler det livet jeg lever. Der har selvsagt erotikken plass, sier Trine Folmoe (36).

Utstillingen, med over 40 store bilder, åpner i dag på Blomqvist Kunst-handel i Oslo, omfatter imidlertid ikke bare sanselige sysler. Hun favner om hele livsløpet, fra fødsel til død.

Kvinnelig erotikk

Hennes store malerier er en sammensmeltning av den klassiske renessansestilen og barokken, med sine frodige menneskeskikkelser. Her finner du ikke en kakofoni av farger, men dus harmoni og jordfarger - selv i dramatiske situasjoner.

- Det er mye plump og grunn erotikk i samfunnet. Men likevel blir sanselighet, nakenhet, erotikk og følelser for sterk kost.

- Jeg ønsker å øke toleransen for den ærlige erotikken på en diskré måte. Den vi ser i hverdagen - som bånd mellom mennesker, sier Folmoe.

Modell selv

Folmoe bruker modeller når hun maler, aldri fotografi. Hun forteller at alt går for seg på sømmelig vis når hennes modeller figurerer i samleie-stillinger i timevis.

- De har underbukse på. Jeg bruker også meg selv som modell, men ikke i samleiemotivene. I «Årstidene» er den gravide kvinnen meg. Da måtte jeg ligge og male etter speilbildet.

Utstillingen består av over 49 bilder, som er blitt til de tre- fire siste årene. I den perioden er hun blitt mor to ganger, noe bildene bærer preg av.

- Nå skal jeg ta en liten pause og gi litt mer av min tid til familien. Jeg hadde en krise for et år siden, ting tårnet seg opp. Da jeg kom over kneika, lagde jeg maleriet «Stemmene», som handler om døden.

Et drømmerom

Trine Folmoe blir av mange betraktet som Nerdrums fremste elev, selv om det er 15 år siden hun gikk i lære hos ham.

- Som student opplevde jeg ofte å måtte forsvare den klassiske stilen, som liksom ikke er helt stueren. Mange mener vel at Tizian og Rembrandt malte så fullkomment at det ikke er plass til andre.

- Jeg er opptatt av menneskekroppen, muskelspill, hengivenhet og kjærlighet. Er glad i den stilistiske formen, og ønsker å skape et drømmerom.

Folmoe avviser at hun lager glansbilder, og mener at hennes bilder er en drømmetilstand som også fins i virkeligheten - i hvert fall iblant.

KVINNELIG KRAFT: - Jeg bruker meg selv som modell, men ikke i de erotiske bildene, sier Trine Folmoe, som nå er tilbake med en stor separatutstilling.

KVINNELIG KRAFT: - Jeg bruker meg selv som modell. Men ikke i de erotiske bildene, sier Trine Folmoe.