FEMINISTISK PROSJEKT: I fjor sommer testet Mack ut Klein-inspirerte avtrykk av sin egen kropp i akrylmaling. Etter høstens MeToo-kampanjen strømmet det på med folk som ønsket å delta, og Elin bestemte seg for å lage utstilling. Foto: Anita Arntzen
FEMINISTISK PROSJEKT: I fjor sommer testet Mack ut Klein-inspirerte avtrykk av sin egen kropp i akrylmaling. Etter høstens MeToo-kampanjen strømmet det på med folk som ønsket å delta, og Elin bestemte seg for å lage utstilling. Foto: Anita ArntzenVis mer

#metoo

- Jeg måtte gå noen runder med meg selv og komfortsonen min

I dag åpner Elin Mack utstillingen av den nakne kvinnearmeen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

– Utstillingen er en ytring uten ord. Den representerer historiene til dem som har deltatt i prosjektet. I tillegg representerer den alle dem som aldri har turt å dele historier knyttet til kropp, trakassering og overgrep. Kvinners historier er knyttet til kropp på mange måter – enten det er skjønnhetstyranni, barnefødsler, spiseforstyrrelser, overvekt, overgrep eller alderdom, sier kunstner Elin Mack (64).

I dag, på den internasjonale kvinnedagen, åpner hennes utstilling på Kunsthus Sagene i Oslo. 40 kvinner – den yngste 21, den eldste 97 – har kledd av seg og latt Mack male dem i alle kriker og kroker, for så å ta avtrykk på laken.

– Lakenene er hengt opp med klesklyper, som symboliserer den tradisjonelle kvinnerollen. Prosjektet begynte egentlig som en feministisk kommentar til det ganske sexistiske performanceverket «Anthropometries» som ble stilt ut av den franske kunstneren Yves Klein i 1960. Han dekket nakne kvinner i maling, la dem på et lerret og dro dem rundt som levende pensler. Tilskuerne var dresskledde menn som satt å røykte sigar og spilte fiolin.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn