Herr og Fru Brille?: Når Harald Eia (til høyre) oppdager en faktafeil blir han irritert. Derfor han han fått kallenavnet «Herr Brille». Bård Tufte Johansen (med rosa brille) er litt rundere i kantene. 16. januar har programmet «Brille» premiere på NRK.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Herr og Fru Brille?: Når Harald Eia (til høyre) oppdager en faktafeil blir han irritert. Derfor han han fått kallenavnet «Herr Brille». Bård Tufte Johansen (med rosa brille) er litt rundere i kantene. 16. januar har programmet «Brille» premiere på NRK. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Jeg mister evnen til å le hvis noen sier en faktafeil

Harald Eia og Bård Tufte Johansen lager tv av Eias pinlige nøyaktighet.

(Dagbladet): - Det er en side ved min personlighet som gjør at jeg mister evnen til å le hvis det kommer en faktafeil rundt bordet. Da surner jeg, hele flyten i samtalen brytes, sier Harald Eia.

Han sitter i kantina til sitt eget produksjonsselskap Funkenhauser, som han driver med makker gjennom 16 år - Bård Tufte Johansen. Forrige gang vi så dem på skjermen, var i talkshowet «Storbynatt». Nå er de på banen igjen med «Brille».

Herr Brille Fra 16. januar skal Eia stille spørsmål som hvorfor spy ser ut som gulrotbiter og hva menn syns er sexy. Ideen kom av Eias nerdete side.

- Jeg tror det var Atle (Antonsen, red.anm.) som første gang sa «der kommer Herr Brille». Når Harald er Herr Brille, går det ikke an å tulle lenger. Det er et problem du har som programleder også, alt må være heeelt riktig, sier Tufte Johansen, før Eia følger opp:

- Men sier noen molekyl i stedet for atom, så er det feil. Sånn er det bare.

- God selvinnsikt For første gang skal Tufte Johansen lene seg litt tilbake, mens Eia overtar programlederrollen. Tufte Johansen skal være fast medlem i et ellers utskiftbart panel, som blant annet består av Steinar Sagen, Pernille Sørensen og Jon Almaas.

- Syns du den nerdete delen av Harald er kjedelig?

- Han har selvinnsikt nok til å skjønne når det blir for mye. Vi kan for eksempel bruke en hel lunsj til å snakke om hva som skjer når en bil på ett tonn med en fuglekasse kjører over ei bru som tåler akkurat ett tonn, sier Tufte Johansen.

- Gammelt ektepar De to komikerne har kjent hverandre en tredjedel av livet. Harald blir sjeldent flau av Tufte Johansen, mens sistnevnte fortsatt rødmer av gangen Eia tok en ukjent telefonen foran 1200 personer, og sa han ringte for å fortelle at han hadde oppdaget celleforandringer i brystet til personen i andre enden.

Relasjonen dem i mellom er så nær at de har problemer med å skille mellom jobb- og vennskapsbrillen.

- Vi har begge hatt personlige problemer, som vi snakker om i et kvarter. Da kan vi sitte og nesten smågrine, før vi sier ok og går tilbake til det vi jobber med. Vi er veldig flinke til å stenge av, selv når det stormer. Også da klarer vi å produsere, sier Tufte Johansen og fortsetter:

- Det er veldig greit at jeg kan si hva som plager meg i tre minutter, og få en forståelse selv om vi ikke snakker mer om det. Det virker grunt, men er ikke det. Vi er som et gammelt ektepar.

Eia mener at Tufte Johansen er blitt påvirket av hans «fakta-autisme», og blitt mer lik ham med årene. De tror det er viktig for det gode samarbeidet at de faktisk er så mye sammen. Svaret på hvorfor de passer så bra sammen, tror de ligger i at de er veldig fokuserte.

- Når vi har tøffe turner som med «Team Antonsen» eller «Storbynatt» og folk mener vi skal ta fri, går vi likevel på kontoret og fortsetter, sier Tufte Johansen.

Vokser på deg Før «Brille»-premieren er de opptatt av at programmet skal også nå kvinner, og prøver å få inn følelser og relasjoner ved siden av de mer abstrakte spørsmålene.

De har ingen planer om å skape rabalder på samme måte som «Hjernevask» gjorde, og til tross for at applausen ikke sto i taket etter «Storbynatt», gruer de seg ikke til «Brille»-reaksjonene.

- Skulle vi gått igang med et talkshow, hadde vi nok hatt større angst. Hvis folk ikke er helt fornøyde fra begynnelsen, skal vi sitte ganske rolig i båten. Det er mye bra materiale her, og folk må vende seg til det. Dette er et typisk program som vokser på deg, sier Tufte Johansen.

«GAMMELT EKTEPAR»: Bård Tufte Johansen og Harald Eia kjenner hverandre så godt at de omtalter seg som et «gammelt ektepar». Her knekker de sammen i latter da Tufte Johansen forteller om da Harald Eia gjorde ham aller mest flau.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
«GAMMELT EKTEPAR»: Bård Tufte Johansen og Harald Eia kjenner hverandre så godt at de omtalter seg som et «gammelt ektepar». Her knekker de sammen i latter da Tufte Johansen forteller om da Harald Eia gjorde ham aller mest flau. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer