BITTERT OPPGJØR: Bård Nylund, leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), forklarer i et intervju med Radio Norge at han har mistet respekten til artist Ole Paus (t.v.). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet / Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BITTERT OPPGJØR: Bård Nylund, leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), forklarer i et intervju med Radio Norge at han har mistet respekten til artist Ole Paus (t.v.). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet / Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg mistet respekten for Ole Paus da han for ti år siden hardnakket benektet at Alf Prøysen var bifil

LLH-leder ut mot Paus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Forfatter Ove Røsbak (55) skrev biografien «Alf Prøysen. Præstvægen og sjustjerna» i 1992. I forbindelse med 90-årsjubileet for Alf Prøysen i 2004 skrev han en kronikk i Dagbladet der han offentliggjorde at Prøysen var bifil. Da hadde forfatteren allerede tiet i tolv år om at han hadde kilder som hadde bekreftet informasjonen til han mens han jobbet med biografien om den folkekjære dikteren og artisten. 

- Jeg mistet respekten for artisten Ole Paus da han for ti år siden hardnakket benektet at Alf Prøysen var bifil. Det sier lederen i LLH, Bård Nylund til Radio Norge-nyhetene torsdag.  

- Mistet respekt Da Røsbak offentliggjorde at Prøysen hadde en seksuell dragning mot både menn og mot kvinner, gikk det så langt at Røsbak fikk drapstrusler for å svine til Prøysens ettermæle.

En av dem som den gangen gikk hardt ut mot Røsbak var nettopp artist Ole Paus. I 2008 tilbakeviste Paus kritikken og mente ifølge NRK at Ove Røsbak ikke hadde dekning for å si at Prøysen var bifil. 

- Ingen mann har påberopt seg noe kjærlighetsforhold til Alf Prøysen. Og Prøysen har ikke selv fortalt om noe kjærlighetsforhold, sa Ole Paus den gang.

- De utsagnene han kom med har i alle fall preget mitt forhold til artisten Ole Paus i årene etterpå. Jeg mistet litt respekten for ham den gangen. Han hadde ganske negative reaksjoner knyttet til det som kom frem og jeg synes det er litt rart at han den gangen hadde behov for å benekte det når han åpenbart da visste det, sier Nylund. Han vil likevel ikke stemple Ole Paus som homofob. 

- Irrelevant Nå, ti år senere, innrømmer imidlertid Paus at han visste at vennen Prøysen var bifil. Han forklarer på sin side under intervjuet med Radio Norge at han ikke angrer på det han sa for ti år siden. 

- Jeg liker ikke folk som skal «oute» andre. Jeg mente da, og mener fortsatt at dette var irrelevant for hvordan man skal forstå artisten Alf Prøysen, sier Paus til Radio Norge-nyhetene og fortsetter: 

- For meg er det viktigere å være lojal mot en avdød venn enn å få respekt fra en eller annen formann i en eller annen forening. De må bare miste respekten for meg. Dette blir veldig, veldig smalt, sier en lattermild Paus.

Overfor Dagbladet ønsker ikke Ole Paus å utdype noe ytterligere i denne saken.  

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer