- Jeg nekter å tro det

Flere profilerte forfattere protesterer mot skroting av det nye biblioteket i Bjørvika.

REAGERER: - Jeg neker å tro det, sier Jan Kjærstad.
Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
REAGERER: - Jeg neker å tro det, sier Jan Kjærstad. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): Debatten om skjebnen til det nye hovedbiblioteket i Bjørvika fortsetter å rase etter at Oslos nye byråd varslet at de kan forkaste planene.

På Facebook er det opprettet flere grupper der debatten går livlig om viktigheten av å fortsette byggingen av biblioteket som allerede før byggestart har kostet samfunnet hele 700 millioner.

Nå tar flere forfattere til orde for at bibliotekplanene må reddes. 

- Hvis byrådet gjør alvor av å legge prosjektet dødt, er det en kulturpolitisk skandale. Politikere må tenke langsiktig. Prosjekter som operabygg, hovedbiblioteker, museer og for den saks skyld regjeringskvartalet må jo bli fullført når de først er vedtatt, mener Tom Egeland.

USIKKERT: Det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika har blitt forsinket flere ganger. Nå er det usikkert om prosjektet blir realisert. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
USIKKERT: Det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika har blitt forsinket flere ganger. Nå er det usikkert om prosjektet blir realisert. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Unni Lindell er heller ikke nådig.

- Det går ikke an! Man kan ikke bygge en ny bydel uten bøker som en naturlig del. Opera og Munch-museet er suverent, men litteraturen er enda viktigere for barn og folk flest, mener hun.

- Nekter å tro det Store vannlekkasjer i grunnen har gjort byggingen av biblioteket krevende, og prosjektet har gått på flere budsjettsmell. Jan Kjærstad reagerer kraftig på at prosjektet ikke har blitt planlagt bedre.

- Jeg nekter å tro det. Man blir forbløffet igjen og igjen over den dårlige prosjektstyringa. Publikum må jo stusse, for dette skjer jo stort sett på alle bygg, så jeg lurer på hva man egentlig trenger alle disse byråkratene og teknokratene til, sier en opprørt Jan Kjærstad til Dagbladet.

Anne Oterholm sier til Dagbladet at hun håper at politikerne ikke gjør alvor av signalene om å stoppe bibliotekplanene.

REAGERER: - En skandale, sier Tom Egeland. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
REAGERER: - En skandale, sier Tom Egeland. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Det hadde vært veldig rart og veldig trist om biblioteket i Bjørvika ikke blir ferdigstilt etter at de har jobbet med det i så mange år. Jeg velger å tro at biblioteket har en uviss skjebne, men at dette overhodet ikke er avgjort, sier hun.

Kulturen taper Flere av forfatterne trekker fram at Oslo trenger et nytt hovedbibliotek, og flere av dem er redde for at bibliotekene blir en salderingspost når budsjettene skal vedtas.

- Bibliotek er en post det er lett å saldere, om man ser det i forhold til mange andre utgifter en kommune har. Det er på mange måter forståelig, men det er noe samfunnet taper på. Bibliotekene er eneste gratis møteplass i samfunnet. Vi trenger den møteplassen, sier Anne Oterholm som også redd for at en satsing på hovedbibliotek vil gir mindre penger til Deichman-filialene.

Jan Kjærstad trekker fram at kultur ofte taper i kampen om budsjettkronene.

- Hele den storpolitiske tankegangen lider av dette. Kultur blir en salderingspost, for kultur kan man ikke måle i kroner og øre. Det å vitalisere kultur er det smarteste samfunnsøkonomiske trekket man kan gjøre - en vitalisert kultur gagner samfunnsøkonomien, selv om det ikke kan måles i penger, sier Kjærstad og legger til: 

REAGERER: Anne Kristin Oterholm nekter å tro at planene kan stoppes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REAGERER: Anne Kristin Oterholm nekter å tro at planene kan stoppes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Biblioteket vil også være en viktig møteplass, med de problemene vi ser med et mer brokete samfunn, så er møteplasser viktigere enn noensinne, og litteratur er noe som gjør at folk kan snakke sammen.

- Tenk stort Oslos nye kulturbyråd har varslet at de skal ta en endelig avgjørelse av om nytt hoveddeichman i neste uke.

Tom Egeland kommer med en sterk oppfordring til politikerne som nå ønsker å stramme igjen pengesekken for prosjektet il Bjørvika.

- Kultur er en viktig del av enhver by. Og enhver hovedstad trenger signalbygg. Tenk stort!

REAGERER: - Det går ikke an, mener forfatter Unni Lindell.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REAGERER: - Det går ikke an, mener forfatter Unni Lindell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer