- Jeg og «Dag» blir stadig likere

Atle Antonsen kjenner seg godt igjen i rollefiguren Dag. Nå er han klar for sesong tre.

(Dagbladet): Torsdag er det premiere på sesong tre av den prisbelønte og kritikerroste serien «Dag» på TV2.

Tv-serien, med Atle Antonsen (43) i tittelrollen som tungsindig og nevrotisk samlivsterapeut, har til tross for bekmørk hverdagsrealisme, vært et av de store lyspunktene i den norske tv-seriefloraen de siste årene.

I en eksklusiv smakebit på sesong tre, kommer det tydelig frem at manusforfatterne Øystein Karlsen og Kristopher Schau ikke har lagt bort suksessoppskriften fra de to foregående sesongene.

Blant annet ser det ut til at Dags kamerat Benedikt (Anders Baasmo Christiansen) fortsatt er en dreven kvinnebedårer. 

- Vi blir likere - Vi har snakket om det, både Anders Baasmo og jeg, at vi har blitt likere karakterene våre siden vi begynte med serien, sier Antonsen til Dagbladet.

- Og jeg ser jo helt klart at det er en del likheter mellom meg og Dag.

- Jeg går ut fra at du ikke knipser Valium fra en Pez-dispenser. Hvilke trekk ved Dag kjenner du deg igjen i?

- Ønsket om å distansere seg til folk, og følelsen av å være sosialt mistilpasset. Skuespiller er et veldig eksponert yrke, og jeg tror jeg har en tendens til å trekke meg tilbake i en slags boble for å få være litt i fred.

Dag og Atle: - Jeg kjenner meg igjen i ønsket om å distansere seg til folk, sier Atle Antonsen til Dagbladet
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Dag og Atle: - Jeg kjenner meg igjen i ønsket om å distansere seg til folk, sier Atle Antonsen til Dagbladet Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Før var det naturlig å omtale Antonsen som komiker og skuespiller. Han drev med revyer, stand-up og ikke minst sketsjer sammen med Harald Eia og Bård Tufte Johansen. Så ballet det på seg med filmroller, tv-serier og musikaloppsetning, i den grad at det nå føles mest nærliggende å sette skuespiller først.

Stjernelag I «Dag» er han også omgitt av noen av de beste skuespillerne Skandinavia har å by på: Iben Hjejle, Rolf Lassgård, Tuva Novotny, Agnes Kittelsen, Anders Baasmo Christiansen, Ingrid Bolsø Berdal og Jon Øigarden, for å nevne noen.

- Det er det beste castet i Norden, og det er ene og alene fordi manuset er helt fantastisk og gir skuespillere utrolig mye å bryne seg på. Rett som det er ringer skuespillere til produsenten for å be om å få bli med.

- Og du som er selvlært har hovedrollen?

- Ja. Folk tenker ofte at det er veldig stor forskjell på det å være komiker og skuespiller. I bunn og grunn er det samme håndverk, og jeg lener meg på Kristoffer Joner som er med i sesong tre. Han har heller ikke har noen formell skuespillerutdannelse. Det er jo på ingen måte ikke nødvendig med noen utdannele for å være en dyktig skuespiller, men det kan selvsagt være en fordel å gå skole og få litt skolering for å lære seg teknikker som kan gi deg kontroll på instrumentet ditt. Forøvrig gir det meg stor trygghet å vite at de jeg jobber med er topp profesjonelle.

- Trenger utfordringer - Både rollen og universet i «Dag» er mye mørkere enn det du har gjort tidligere. Var det utfordrende?

- Det var faktisk jævlig vanskelig. Jeg var i utgangspunktet skeptisk til å ta rollen, selv om Karlsen og Schau fortalte at den var skrevet til meg. Problemet er at jeg sliter med å ha distanse til karakterens følelser når det blir alvorlig, følsomt og lavmælt. Jeg har ikke full kontroll på verktøyet som skal skille mine følelser fra karakterns når jeg går inn for fullt. Derfor blir det nesten litt privat.

- Men du har ikke vokst fra å drive med tull og fjas?

- Nei, heldigvis. Det tror jeg aldri kommer til å skje. Men jeg har gjort veldig mye komikk, og jeg trenger nye utfordringer hele tiden. Jeg er ikke så veldig ambisiøs, så det er utfordringer som dette som driver meg videre.

Huleboer-stemme En ny mulig utfordring for Antonsen kan bli en spillefilm basert på «Dag». Et manus ligger allerede klart, og ifølge hovedrolleinnehaveren er finansieringen siste hinder. Men først skal han legge stemme til en av hovedkarakterene i den kommende animasjonsfilmen «Croods» fra Dreamworks.

Allsidig: I fjor høst sto Atle Antonsen på scenen i Kong Arthurs skikkelse i musikalen «Spamalot». Nå er han tilbake på tv-skjermen som samlivsterapeuten Dag.
 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Allsidig: I fjor høst sto Atle Antonsen på scenen i Kong Arthurs skikkelse i musikalen «Spamalot». Nå er han tilbake på tv-skjermen som samlivsterapeuten Dag. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Karakteren min er selvfølgelig en svær huleboer. Selv til animasjonsfilmer blir jeg type-casta, sier Antonsen.

Han ler så flimmerhårene hviner nede i halsen, og gjør en rask vurdering av egen kropp og sjel.

- Når noen trenger en røff fyr med svær overkropp blir det alltid meg. Jeg får visst aldri spille ekorn.

Type-cast: Atle Antonsen mener selv han alltid blir hanket inn når noen trenger en huleboertype. - Jeg får aldri spille ekorn, sier han.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Type-cast: Atle Antonsen mener selv han alltid blir hanket inn når noen trenger en huleboertype. - Jeg får aldri spille ekorn, sier han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer