Utrygg i Oslo: Det kan nesten virke som om partiet som har styrt byen i 18 år helst vil slippe å snakke om hvor det er utrygt, skriver Victoria Marie Evensen. Foto: Privat.
Utrygg i Oslo: Det kan nesten virke som om partiet som har styrt byen i 18 år helst vil slippe å snakke om hvor det er utrygt, skriver Victoria Marie Evensen. Foto: Privat.Vis mer

Jeg ønsker meg en byregjering som tar utrygghet på alvor

74 prosent av alle kvinner i Oslo føler seg utrygge når de skal sent hjem. Jeg er en av dem.

Meninger

Jeg bor på Grünerløkka. Jeg titter meg ofte over skulderen når jeg går hjem på kveldstid. Jeg tenker på hvilken rute jeg skal velge, hvor det er mest lys, mest folk, kortest vei til hjelp hvis noe skulle skje. Jeg tenker på hvem jeg kan ringe hvis jeg blir redd. Men mest av alt tenker jeg på at det er veldig, veldig provoserende å måtte tenke på akkurat dette. Det er faktisk ikke akseptabelt.

Jeg er ikke alene. 74 prosent av alle kvinner føler seg utrygge når de skal sent hjem. Ikke overalt i hele Oslo, men i enkelte deler. NRK skrev følgende i forbindelse med prosjektet Trygghet i Oslo: «Undersøkelsen viser at befolkningen i Oslo og Akershus føler seg utrygge i flere områder i hovedstaden. Det er særlig de sentrumsnære områdene i Oslo som lyser rødt på utrygghetsskalaen.» Undersøkelsen er fra 2013. To år senere føler langt fra de fleste at det er trygt nok. Kan vi akseptere det?

Under voldtektsbølgen i 2011 tok Arbeiderpartiets Anne Cathrine Berger og Tone Tellevik Dahl til orde for å innføre en trygghetsindeks i Oslo. I København hadde dette blitt innført med hell, og Arbeiderpartiet ønsket at vi skulle lære av våre danske naboer. Trygghetsindeksen måler hvor Oslo-folk føler seg mest utrygge, og man kan dermed sette inn konkrete tiltak som hjelper i disse områdene. Fra ideen ble lansert tok det to år med politisk debatt før Oslo kommune gikk i gang med å lage en trygghetsindeks. Forslaget møtte mye motstand fra de borgerlige partiene, men da Oslopolitiet, etter en studietur til Danmark, sa de var positive og Arbeiderpartiet fikk med seg Frp på forslaget, snudde byrådet og ble med på innføringen i 2013.

I juni 2015 kom Arbeiderpartiet nok en gang med et godt forslag. Og nok en gang gikk Høyre til angrep på forslaget fremfor å bli med på å kjempe for økt trygghet. Byrådslederkandidat Raymond Johansen lanserte «Trygghetsløyper» som skal gå gjennom byen og fungere som trygge hovedveier på kveldstid. Med forslaget fulgte fem forslag til konkrete ruter: Grønlandsleiret opp til Galgeberg/Etterstad, Torggata opp til Markveien til gamle Ringnes bryggeri, Ullevålsveien til St.Hanshaugen, Bogstadveien opp til Majorstua og Frognerveien til Frognerparken.

«Ved å foreslå disse «Raymond-rutene» fratar han jentene bevegelsesfriheten.», sa Høyres Hedvig Heyerdal til Dagbladet i juni. Deretter referte Heyerdal og resten av Høyrejentene til at «vi må gjøre mer av det som virker». Greit nok å mene det. Spørsmålet er bare hva Høyre mener virker? Høyre var imot trygghetsindeksen da den ble lansert av Arbeiderpartiet. Høyre strittet imot utvidelse av belysningsplanens område. Nå er Høyre imot de trygge løypene, selv om både Politiet, Natteravnene og Dixi (Ressurssenter mot voldtekt) mener de trygge løypene vil bidra til økt trygghet. Det kan nesten virke som om partiet som har styrt byen i 18 år aller helst vil slippe å snakke om hvor det er utrygt. Det er visst bedre å bare la utryggheten ligge der i mørket.

Det er ikke godt nok. Jeg ønsker meg en byregjering som tar opplevd og faktisk utrygghet på alvor. 74 prosent av alle kvinner i Oslo føler seg utrygge når de skal sent hjem. Jeg er en av dem. Jeg ønsker meg politikere gjennomfører nødvendige tiltak umiddelbart og som ser etter andre muligheter og nye løsninger. Hele tiden. Etter 18 år er det på tide å skifte ut dem som trekker på skuldrene av at jeg føler meg utrygg på vei hjem.