ØNSKER SJEFENE LYKKE TIL: Ole Torps «Aktuelt» legges ned ved årsskiftet. Foto: NRK
ØNSKER SJEFENE LYKKE TIL: Ole Torps «Aktuelt» legges ned ved årsskiftet. Foto: NRKVis mer

- Jeg ønsker sjefene lykke til

Ole Torp håper NRK-ledelsen ikke glemmer de voksne seerne i tida framover.

(Dagbladet): Dagbladet kunne mandag avsløre at NRK vraker Ole Torps «Aktuelt». 

Statskanalen ønsker å satse på et nytt debattprogram til yngre seere, og tar derfor Torps «Aktuelt» av lufta når året er omme.

Torp (63) og resten av nyhetsavdelinga i NRK ble varsla om endringen under et allmøte mandag kl. 13:00. 

600 direktesendinger Selv sier Ole Torp at nedleggelsen er trist. 

- Som journalist vil jeg si at det er leit at «Aktuelt» blir lagt ned, det er et program som har operert midt i kjerneområdet for NRKs samfunnsoppdrag. Etter omkring 600 direktesendinger har det jo satt seg både hos publikum og blant samfunnsaktører. Vi har jevnt stigende seertall på NRK2, og trekker mange seere til smalere programmer på kanalen, sier Torp til Dagbladet.

Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, understreker at Torps program vil bli erstatta av et annet debattprogram.

NRK satser yngre - Jeg kan bekrefte at «Aktuelt» forsvinner ved årsskiftet. Men det er ikke for å spare penger. Det er viktig for meg å presisere at «Aktuelt» blir erstatta av et annet debattprogram, sier han.

NRK vurderte situasjonen dithet at «Debatten», «Dagsnytt 18» og «Aktuelt» hadde for likt nedslagsfelt blant seerne. 

Torp tidligere vært NRKs korrespondent i USA og Kina og programleder for «Urix» på NRK2. Han benytter anledningen til å rose kollegene i «Aktuelt»-redaksjonen.

- For egen del må jeg si at det blir vemodig å avslutte arbeidet i en liten redaksjon med fenomenalt flinke og morsomme kolleger. Men jeg tror nok jeg står det over, i min ganske lange journalistiske løpebane har jeg vært i tøffere situasjoner, sier Torp.

Det ble tidligere i vinter spekulert i at «Aktuelt» kunne ligge på kuttblokka til NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen. Han må spare store summer i inneværende år, og har pålagt NRK Nyheter å finne 18 millioner kroner de kan klare seg foruten. 

- Lykke til med alt En rekke kjente nyhetsjournalister slo da ring rundt Torp og hyllet «Aktuelt» som et av Norges viktigste og beste nyhetsprogrammer, selv før nedleggelsen var et faktum.

- Det blir spennende å se hva ledelsen får til når de nå utvikler et programkonsept som skal være mer interessant for de unge, og skaffe like mange seere som «Aktuelt» har nå, sier Torp. 

Han minner NRK-ledelsen om å ikke glemme de voksne seerne midt oppi jakten på ungdommen. 

- Og så håper jeg selvsagt sjefene klarer å få til noe for de voksne også. De voksne fortjener jo de debattprogrammene de betaler lisens for. Jeg ønsker redaktørene lykke til med alt dette, avslutter Torp.