Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Kronisk utmattelsessyndrom

Jeg ønsker tidlig innsats mot unge som står i fare for å bli liggende i mørke rom

Vi må vite mer om ME, men vi må også tørre å bruke den kunnskapen vi allerede har.

MÅ SATSE BREDT: Forskning og kunnskap er aldri farlig. Det må også gjelde på ME-feltet, skriver Torgeir Micaelsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
MÅ SATSE BREDT: Forskning og kunnskap er aldri farlig. Det må også gjelde på ME-feltet, skriver Torgeir Micaelsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjære Hilde Nilsen, Lene Cecilie Sundby og Elisabeth Røyseth,

Takk for tankevekkende svarmitt innlegg om ME (kronisk utmattelsessyndrom). Jeg er glad for at dere synes det er bra at politikere som meg bryr seg om ME-saken. Vi er enige om at det trengs mer innsats mot ME og andre medisinsk uforklarte plager i helsetjenesten. I tillegg er vi enige om behovet for mer kunnskap.

Men vi skiller lag på et vesentlig punkt. Jeg ønsker fortsatt at vi forsker bredt på hva som kan virke og ikke, inkludert terapiformer jeg forstår dere er motstandere av. Forskning og kunnskap er aldri farlig. Det må også gjelde på ME-feltet.

Dere skriver at dere skulle ønske at jeg hadde «satt meg bedre inn i den nyere forskningen» på temaet før jeg skrev artikkelen. Og dere nevner et forskningsprogram dere mener jeg burde kjenne til: Rituximab-studien ved Haukeland universitetssykehus. Dette kjenner jeg selvsagt godt til, og som mange vet var det Stoltenberg II-regjeringen som bidro til å finansiere denne forskningen.

Dere henviser også til den såkalte PACE-studien fra England og kritikken som er reist mot den. Den kjenner jeg også godt til. Men jeg kjenner også til hva forskerne selv skriver som tilsvar til kritikken. Det er derfor for tidlig å fastslå med sikkerhet hva vitenskapelige utfall denne saken vil få. Jeg kjenner i tillegg til flere store internasjonale kunnskapsoppsummeringer som fastslår at «KAT» (Kognitiv adferdsterapi) kan ha moderat effekt for en lang rekke pasienter.

Uansett: Ingen av dagens studier og prosjekter gir entydige svar som vil være gyldig for alle ungdommene våre som nå sliter med utmattelse, sykdom og uførhet. Da må vi forske mer og få mer kunnskap – bredt.

Men etter mitt syn ville det være helt uansvarlig å nekte forskning og prøving av behandling som gir – og kan gi – mange pasienter bedre hjelp enn i dag i påvente av at noe annet som eventuelt kan komme.

Mens vi venter på flere forskningsresultater, må vi benytte den kunnskapen og de erfaringene vi har i dag. Jeg ønsker tidlig innsats mot unge som står i fare for å bli liggende i mørke rom. Da trengs et godt samarbeid mellom pasienten og fastlegen med skole eller Nav som medspillere.

Jeg vil gjerne møte pasienter i pasientforeningene, og har i dag invitert flere av dere til møte på Stortinget. Men jeg vil også søke kunnskap fra leger og andre behandlere som er ansvarlig for behandlingen av pasientene, og fra pasienter med diagnosen som er blitt bedre eller friske.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!