- Jeg opplevde en slående likhet mellom min egen 30-årskrise og den islandske finanskrisa

Bokaktuelle Mímir Kristjánsson har blitt voksen, og tar et oppgjør med Peter Pan-generasjonen.

BOKAKTUELL: Mímir Kristjánsson er aktuell med boka «Frihet, likhet, Island». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BOKAKTUELL: Mímir Kristjánsson er aktuell med boka «Frihet, likhet, Island». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dagens unge har angst for å binde seg. Peter Pan-generasjonen utsetter alt, og vil være barn helt til 35-års alderen. Vi har dratt denne frihetssøken for langt, sier Mímir Kristjánsson.

Den profilerte Klassekamp-journalisten er en velkjent stemme i samfunnsdebatten, blant annet kjent for sin bok «De superrike» der han testet ut livet som aksjespekulant.

Nå er han klar med boka «Frihet, likhet, Island». Denne gangen om sin egen reise til landet der faren hans er fra.

Ville teste friheten Boka ble til etter at Kristjánsson var uten jobb et halvt år, og dro til Island for å dyrke frihetsfølelsen.

— Island er en nasjon av skatteflyktninger. De dro fra Norge for å være fri fra den norske stat. Jeg ville oppriktig dra over for å finne friheten. Jeg ville oppleve litt sprell, sier han.

Mímir Kristjánsson har en lang CV med bakgrunn som leder av Rød Ungdom, journalist, forfatter og skribent, men han har aldri studert. Han søkte derfor å oppleve det forpliktelsesløse livet mange lever i studietida. Han ville teste frilanslivet, singellivet, bo i kollektiv og dyrke friheten i sagalandet. Men 29-åringen fant var det motsatte av det han søkte.

— Jeg opplevde en slående likhet mellom min egen 30-årskrise og den islandske finanskrisa. Islendingene har en tanke om at hver mann må stå for seg selv, men det har ikke gått så bra på Island. Frihet er ikke et godt mål for et samfunn heller ikke et godt utgangspunkt for et godt liv, sier han.

I sine forrige bøker «De superrike» og «Slik blir du superrik» ville han vise folk flest hvordan de kunne tjene på aksjemarkedet. I denne boka vil han oppdra de unge.

— Mitt selvhjelpsprosjekt i denne gangen er å si at frihet, i livet privat og i kulturen, er i ferd med å bli oppskrytt. Vi har et mål om ikke å ha noen form for bindinger. Men når det går galt, er det enklere å stå sammen. Alle vil egentlig ha en kjæreste og en fast jobb. Vi må forplikte oss for å ha det bra, sier han.

— Men dette er vel kjente sosialistiske tanker?

Mímir Kristjánsson

• Født 17. august 1986.

• Norsk samfunnsdebattant og forfatter.

• Tidligere leder i Rød Ungdom.

• Jobber som politisk journalist i Klassekampen, og har tidligere vært redaktør for Manifest Tidsskrift.

• Aktuell med boka  «Frihet, likhet, Island»

— Jo, jeg har alltid trodd på et kollektivt fellesskap, men hadde ikke koblet disse tankene til mitt private liv før. Det var nytt for meg, sier han.

— Etter et par måneder oppdaget jeg at det ikke er gøy å leve sydenlivet hele tiden. Folk lengter egentlig etter å være sammen. Vi må få en kulturdebatt om denne ideen om total frihet og finne tilbake til fellesskapet. 

Ikke korrekt Den nye boka inneholder historisk og politisk analyse samt reiseinformasjon for nysgjerrige. Den skal være en invitasjon til nordmenn om å bli bedre kjente med nabolandet i vest.

— Vi er et og samme folk, på to sider av Atlanterhavet, men vi tok forskjellig veier. Jeg vil at nordmenn skal bli kjent med islendingene, sier Kristjánsson.

Han hevder nordmenn er mer regelstyrte og strukturert, og at dette fungerer godt som grunnlag for et trygt samfunn. Men korrektheten fører til kjedelige historier, og på det feltet har nordmenn noe å lære av islendingene, mener han.

— På Island er alt magisk. Deres nasjonalhistorier er en blanding av myter og spektakulære historier som helt klart er pyntet på.

I boka har han også tatt inspirasjon fra de islandske skrønetradisjonen.

— Jeg liker sagastilen, jeg vil at historien skal bli best mulig, ikke at alt nødvendigvis er pinlig korrekt, smiler han.
De superrike 2013: Slik blir du superrik

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer