Anmeldelse: «The Gilded Age»

Jeg orker ikke mer!

Hvis man så traileren, kunne man tro det var snakk om 1800-tallets «Succession». Tro om igjen. «The Gilded Age» demonstrerer at det er lite som kan være så kjedelig som et kostymedrama.

TRAILER: Dette er filmtraileren til Trailer «The Gilded Age». Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smak på tittelen: «The Gilded Age». Den forgylte tiden. Temmelig pompøst – men Julian Fellowes, skaperen av «Downton Abbey», er den serieskaperen i verden som kan unnskyldes pompøsiteter. Vinterens store kostymedrama, spås det. Dessverre legger serien like lite mellom linjene som tittelen ymter om, og frir like lite til fantasien som en gangetabell.

Julian Fellowes har det med å bli forelsket i gullalderhistorier: Fortellinger om vill økonomisk vekst, overdådige herskapshus og nyrikt overmot. Ingrediensene brygger opp til en spesiell form for neddempet dramatikk som har blitt hans varemerke. Denne gangen har Fellowes krysset Atlanteren med sin dramatiske verktøykasse – hele veien til HBO for å lage periodedramaet av det historiske kapitlet om «The Gilded Age», en slags amerikansk jappetid i 1880-åra.

Seersuksess uten sidestykke

Det er ti år siden enormt populære «Downton Abbey» premierte på CBS og alle flokket seg rundt TV-en til faste sendetider. Det var en liten revolusjon i seg selv – i strømmetjenestenes spede barndom. Ti år seinere er dette utenkelig.

Selv om «The Gilded Age» er en HBO-produksjon, deler den smak med CBS-storesøstera: Store slep drapert i de store lysekroners selvtillit. Hatter så store at det ser ut som liv har gått med i produksjonen. Det er like mange trappetrinn mellom etasjene som i «Downtown», men i de fem første episodene som anmelderne har fått tilgang til, ser vi mindre til tjenerskapet og «upstairs/downstairs»-dynamikken. Dessverre, for perspektivet er engasjerende. Fortellingen sirkler seg i stedet inn på familien Russell, som på død og liv vil klatre i statusjagets stigespill. Gammelaristokratiet står klare til å dra dem ned igjen etter bena. Blått blod ikke er til salgs, får vi vite.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer