KOMMENTARER

Venstres landsmøte:

Jeg pakker den svarte dressen. Dette blir mer begravelse enn landsmøte

Venstres fullstendige kollaps er så trist at jeg forventer gravøl og galgenhumor under helgas landsmøte.

Under press: Partileder i Venstre, Trine Skei Grande, kan få en tøff helg på partiets landsmøte i Trøndelag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Under press: Partileder i Venstre, Trine Skei Grande, kan få en tøff helg på partiets landsmøte i Trøndelag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«De aller fleste har stemt Venstre én eller annen gang i livet - utfordringen er å få mange til å gjøre det ved samme valg», spøkte Trine Skei Grande til Dagbladet forrige måned. Det er en sørgelig sannhet like mye som det er en morsom vits. I Venstre kan de miste alt, men ikke galgenhumoren.

Med målinger som begynner på 1-tallet, er det kanskje heller ikke noe annet å gjøre. Opptakten til partiets landsmøte til helga er så trist at jeg pakker den svarte dressen med meg til Værnes.

På hotellet, som ligger klemt mellom en flystripe og en åker i Trøndelag, forventer jeg å bli vitne til en slags kombinasjon av minnestund og bittert arveoppgjør. Delegatene skal sørge over regjerings-Venstres akutte og livstruende sykdom, før partigeneraler med for mye selvtillit skal rive restene i fillebiter.

Fra dødsleiet forsøker Trine Skei Grande å samle troppene, men foreløpig forgjeves. Selv om hun sto opp som fugl føniks under forrige landsmøte, er hun denne gang syk med spredning. Ikke bare er målingene verre enn forrige gang, men nå får også hennes egne lederevner og lederstil hard medfart.

Til formkurve å være, står Venstres situasjon til terningkast 1.

Mange i partiet er fornøyd med politiske gjennomslag i regjeringssamarbeidet, men flere og flere ser ut til å miste tillit til at Skei Grande og dagens ledelse klarer å vise det fram. Bak den ulne kritikken «dårlig kommunikasjon» ulmer misnøyen med statsrådene, samt Grandes evne til å være minister og partileder på samme tid.

Fredag 8. mars, selveste kvinnedagen, blir også dagen når likestillingsminister Grande skal forklare tillitsvalgte fra det liberale partiet hvorfor hun gikk med på den første innstrammingen av abortloven siden den ble innført.

Abortstriden tar riktignok Venstre helt fantastisk på kornet: De er for og imot på samme tid. I dette tilfellet for og imot regjeringens politikk, som Venstre til daglig er ansvarlig for.

Summen av det hele er imidlertid en perfekt Venstre-storm. Som vanlig blir det turbulent på Værnes i helga.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer