- Jeg prøvde å begå selvmord

Oscar-vinneren utdyper hvorfor han valgte å holde takketalen som rørte alle.

LOS ANGELES (Dagbladet): «The Imitation Game», regissert av norske Morten Tyldum, vant natt til mandag Oscar for beste tilrettelagte manus.

Det er forfatteren Graham Moore som har skrevet manuset til filmen, som handler om den britiske matematikeren Alan Turing som var med på å løse Enigma-koden under andre verdenskrig. Han døde av selvmord i 1954, 41 år gammel, etter å ha blitt dømt til å ta hormonpiller for «å kurere» homoseksualiteten sin.

- Fortsett å være rar Fra Oscar-scenen i Dolby Theatre i Los Angeles natt til mandag holdt Moore holdt en mektig og rørende takketale, og fortalte hvordan han kunne relatere til datageniet Alan Turings tragiske skjebne.

- Jeg prøvde å begå selvmord da jeg var 16 år, og nå står jeg her, sa han, og fortsatte:

- Jeg vil gjerne at dette skal være et øyeblikk for det barnet der ute som føler at hun ikke passer inn noe sted. Det gjør du. Fortsett å være rar. Fortsett å være annerledes, og når det er din tur og du står på denne scenen, vær så snill og send denne beskjeden videre.

- Veldig vanskelig På Oscar-bakrommet, med Dagbladet til stede, utdyper han:

- Jeg kunne ikke se publikum, de var bare svarte prikker, men det var veldig vanskelig å stå der å fortelle om det. Men jeg er bare en manusforfatter, og jeg tenkte at når jeg først fikk være på tv så måtte jeg ta vare på muligheten og si noe vettugt.

«The Imitation Game» var Moores første manus, og første gang han jobbet med Morten Tyldum. Han er klar på at han gjerne vil jobbe med nordmannen på ny.

- Jeg ville ikke nølt et sekund med å jobbe med ham igjen. Jeg ville fulgt den mannen til verdens ende, sier Moore til Dagbladet.

Nå får takketalen oppmerksomhet i hele verden. En rekke medier omtaler takketalen som den mest rørende Oscar-talen, og emneknaggen #staywierd går sin seiersgang på sosiale medier.