SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep, i den nye Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer

Jeffrey Epstein, Filthy Rich, Netflix

- Jeg rømte for livet

Ofrene snakker ut i ny Jeffrey Epstein-dokumentar.

Publisert
Sist oppdatert

- Jeg var en blomst som var i ferd med å springe ut. Og han trakk den opp med rota, rev av kronbladene, og trampet på dem.

Det sier Florida-kvinnen Michelle Licata i en ny dokumentarserie om Jeffrey Epstein, som nettopp hadde premiere på Netflix.

Miniserien tar for seg hele saken om sexanklagene mot finansmannen i kronologisk rekkefølge - fra de første ryktene begynte å dukke opp rundt årtusenskiftet, og til han døde på cella i et fengsel på Manhattan i august i fjor, i påvente av rettssaken. 66-åringen var tiltalt for menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige, men nektet for anklagene.

<strong>SNAKKER UT:</strong> Michelle Licata sier at hun var 14 år da hun møtte Jeffrey Epstein. Foto: NETFLIX
SNAKKER UT: Michelle Licata sier at hun var 14 år da hun møtte Jeffrey Epstein. Foto: NETFLIX Vis mer

«Filthy Rich»

Saken har fått massiv omtale, ikke minst da en av kvinnene som anklaget Epstein for å ha forgrepet seg på henne, Virginia Roberts Giuffrie, hevdet at han også hadde leid henne ut til flere av sine rike og mektige venner - deriblant britenes prins Andrew - mens hun fortsatt var mindreårig. Selv om det finnes et bilde av ham med armen rundt henne i leiligheten til Epsteins venninne Ghislaine Maxwell, har prinsen sagt at han ikke husker at han noen gang har møtt henne, og han benekter enhver form for seksuell kontakt. Også Ghislaine Maxwell benekter å ha vært med på noen form for overgrep.

Giuffrie er blant de mange Epstein-ofrene som snakker ut i dokumentarserien med det passende navnet «Filthy Rich». Der forteller også en tidligere vaktmester for Epstein, Steve Scully, at han husker å ha sett prinsen «gni seg» inntil Giuffrie ved bassenget på Epsteins private øy i Karibien. Hun var toppløs, og hadde bare på seg bikinitruse.

Epstein-saken inneholder alle de klassiske tabloidingrediensene: Sex, penger og en haug med kjendiser. Både Bill Clinton, Donald Trump og kronprinsesse Mette-Marit er blant dem som har pleid omgang med ham. Men de kvinnene som får mest taletid i miniserien, er langt fra rike og mektige. Felles for de fleste av dem er at de var både veldig unge og veldig sårbare da de møtte milliardæren. De forteller om overgrep på flere av eiendommene hans, deriblant den digre ranchen i New Mexico, huset i Palm Beach i Florida, den sjuetasjes leiligheten i New York, og altså Maxwells London-leilighet og øya Little St. James i Karibien.

«Pedofiliøya»

- Den har kallenavnet «Pedofiliøya». Selv kalte han den Little St. Jeff, forteller Giuffrie i serien.

<strong>MED PRINSEN:</strong> Prins Andrew, Virginia Roberts Giuffre og Ghislaine Maxwell i et mye omtalt bilde. Foto: NETFLIX
MED PRINSEN: Prins Andrew, Virginia Roberts Giuffre og Ghislaine Maxwell i et mye omtalt bilde. Foto: NETFLIX Vis mer

Flere av de verste overgrepene som blir beskrevet i serien skal ha funnet sted der. Sarah Ransome forteller at en venninne inviterte henne med til øya, der hun ifølge henne selv ble voldtatt i dagevis. På et tidspunkt skal hun ha forsøkt å rømme ved å svømme fra øya, men ble funnet i vannkanten og stoppet av Epstein selv, før hun kom så langt. Hun tror han overvåket henne.

- Han gjorde ting som ingen mann burde gjøre mot en kvinne, sier Ransome, som var 22 da hun ble kjent med Epstein, og en god del eldre enn mange andre som uttaler seg i serien.

Flere, som Michelle Licata, var så unge som 14 år da misbruket skal ha funnet sted. Men Ransome var blant dem som hadde langvarig kontakt med ham, over flere måneder. Hun var ny i New York og hadde lite penger da hun ble kjent med ham. Filantropen innlosjerte henne i en liten leilighet og betalte både for mat og utdannelse.

<strong>VILLE RØMME:</strong> Sarah Ransome. Foto: NETFLIX
VILLE RØMME: Sarah Ransome. Foto: NETFLIX Vis mer

- Hele livet mitt gikk gjennom ham. Forholdet var så fysisk og psykisk voldelig som det kunne bli. Men jeg kom meg ut av det. Da jeg rømte fra New York, rømte jeg for livet, sier Ransome i serien.

- Fikk 200 dollar

Flere av kvinnene som uttaler seg i serien, hadde vært utsatt for overgrep før. Mange kom fra familier med lite ressurser, og de ble lokket med penger, reiser og håp om en bedre framtid. Det gjelder ikke minst jentene som først fikk snøballen til å rulle.

Jeffrey Epstein ble arrestert allerede i 2008, siktet for sexovergrep, etter at politiet i Florida hadde avhørt en rekke mindreårige jenter som fortalte at han hadde betalt dem for seksuelle tjenester. Han skal ha lokket dem til huset sitt ved å love dem 200 dollar for å massere ham. Noen ble overtalt til å kle av seg. De som nektet å gjøre mer enn det, skal ha blitt tilbudt 200 dollar ekstra for å rekruttere nye, unge «massører». De fleste jentene kom kjørende over brua fra arbeiderklassestrøket West Palm Beach.

Denne første saken endte med en oppsiktsvekkende mild straff. Epstein sonet bare 13 måneder, etter å ha tilstått «ulovlig seksuell omgang» med to jenter under 18 år. 36 andre tenåringsjenter fikk erstatning, i et taushetsbelagt forlik. Daværende statsadvokat Alexander Acosta ble siden arbeidsminister i Trump-regjeringen, men måtte gå av da Epstein ble arrestert på nytt i fjor, og hans befatning med den første saken ble kjent.

Kom seg alltid unna

Lisa Bryant, som har regissert dokumentarfilmserien, sier til Time at en del av motivet for serien er å vise hvordan Epstein hele tida klarte å komme seg unna.

- Han var denne rike fyren som var karismatisk og bare kom seg unna med ting. Det vi ønsket, var å gi en steg for steg-framstilling både av livet hans og måten han utnyttet systemet på. Han gjorde det veldig godt, helt til det siste, sier hun til avisa.

<strong>DØDE FØR RETTSAKEN:</strong> Politiets bilde av Jeffrey Epstein. Foto: NTB SCANPIX / AP
DØDE FØR RETTSAKEN: Politiets bilde av Jeffrey Epstein. Foto: NTB SCANPIX / AP Vis mer

Rettsmedisinerne konkluderte med at han begikk selvmord på cella, etter å ha blitt nektet å slippe fri mot kausjon. Etter dødsfallet har konspirasjonsteoriene blomstret på internett. Kunne det tenkes at han ikke tok sitt eget liv, men ble drept av noen av de mektige menneskene han hadde omgitt seg med, og som muligens kunne ha mye å tape på at han fortalte hele historien sin? Dokumentarserien sneier innom temaet ved å la flere av kvinnene fortelle om overvåkningskameraer rundt om på eiendommene hans, som kunne tyde på at han samlet på beviser mot vennene sine. En privat rettsmedisiner, hyret av Epsteins bror, hevder også at liket hadde flere svært uvanlige brudd som ikke helt samsvarer med måten han skal ha dødd på.

- Ikke over

Men serien, som blant annet er basert på ei bok av James Patterson, går ikke mer i dybden på dette. Den graver heller ikke så mye i det Bryant omtaler som et hovedtema. Washington Post-anmelder Hank Stuever kritiserer serien for at den ikke gir svar på det kanskje viktigste spørsmålet: Hvordan klarte han å sno seg unna så mange ganger?

Hovedrollene i serien har et knippe unge kvinner. Produsent Jon Doran sier til Time at flere hendelser de siste åra har gjort det lettere for dem å stå fram med historiene sine. Han nevner både Metoo-bevegelsen og Christine Bailey Fords vitnemål mot Brett M. Kavanaugh i Senatet, der hun anklaget den påtroppende høyesterettsdommeren for seksuelle overgrep. Produsenten tror imidlertid at det vil komme flere avsløringer i Epstein-saken, etter hvert som det blir klart hvilke andre personer som har vært involvert.

- Denne historien er langt fra over, sier han til Time.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer