REDNINGSOPPDRAG: I NRK-serien «113» får vi møte Robert Olsen og de andre ambulansearbeiderne som jobber med å redde folk. Foto: Marius Fiskum / NRK
REDNINGSOPPDRAG: I NRK-serien «113» får vi møte Robert Olsen og de andre ambulansearbeiderne som jobber med å redde folk. Foto: Marius Fiskum / NRKVis mer

«113»

- Jeg så faren min dø i en Skype-samtale fra Thailand

«113»-ambulansearbeider Robert Olsen så farens liv svinne hen på skjermen, men det var ingenting han kunne gjøre.

Klokka var omtrent kvart over tolv om natta, da den velkjente Skype-lyden kimte fra datamaskinen hans. Tilfeldigvis hadde Robert Olsen sittet litt ekstra lenge oppe akkurat denne kvelden.

De pleide å kommunisere på Skype, han og faren. Etter at faren hadde giftet seg på nytt og flyttet til Thailand for lange perioder av gangen, var det slik de holdt kontakten i det daglige.

GODT FORHOLD: Robert og faren hadde et godt forhold. Her er de sammen på en tur til Thailand i 2011. Foto: Privat
GODT FORHOLD: Robert og faren hadde et godt forhold. Her er de sammen på en tur til Thailand i 2011. Foto: Privat Vis mer

- Vi hadde et kjempegodt forhold, og snakket om det meste. Det var veldig godt å se at han trivdes der han var, og at han hadde det bra. Det var det ingen tvil om, forteller Robert Olsen til Dagbladet.

Men da han trykket på «svar», var det videobildet av farens fortvilte kone som møtte Robert. I Thailand var klokka blitt litt over sju på morgenen.

Hun visste at han kunne førstehjelp og akuttmedisin, og hadde ringt for å be om hjelp. Med sitt begrensede engelske ordforråd prøvde hun å formidle at det var noe galt.

Så snudde hun kameraet, slik at Robert fikk se hva det var som opprørte henne.

- Jeg så at han lå der, og at det var hysteriske forhold der, minnes han. I søndagens episode av «113» på NRK forteller han om den dramatiske hendelsen.

– Snorkelyder

- Det hun sa, ga ikke mening. Men da jeg fikk se bildene og hørte pustelyder som var langt fra normalen, fikk jeg et sug i magen, forteller han, og forklarer:

- Det er det vi kaller for snorkende respirasjon, altså snorkelyder og rallende pustelyder. I tillegg så jeg at ansiktsfargen hans ikke så bra ut. Hvis du er bevisstløs og ikke puster normalt, skal man starte hjerte-lunge-redning. Men jeg skjønte raskt at hun ikke visste hva hun skulle gjøre.

AMBULANSEARBEIDER: Finn-Åge Nergård (t.v.) og Robert Olsen er ambulansearbeidere ved Finnsnes ambulansestasjon. Foto: Marius Fiskum / NRK
AMBULANSEARBEIDER: Finn-Åge Nergård (t.v.) og Robert Olsen er ambulansearbeidere ved Finnsnes ambulansestasjon. Foto: Marius Fiskum / NRK Vis mer

Etter hvert fikk han kona til å legge faren i stabilt sideleie, men uten verken medisinsk hjelp eller hjertestarter var håpet allerede ute. Han skjønte at løpet var kjørt.

- Jeg så at han døde på dataskjermen. Det var helt forferdelig, men heldigvis var jeg ikke alene hjemme. Fruen var her, og jeg fikk støtte og hjelp der.

Robert Olsen husker dagen godt. 27. november 2013.

- Jeg er jo trent til å håndtere dette profesjonelt. Men når det er egne blir det brått verre. Det har vært en lang prosess å fordøye dette, og det er ikke noe jeg unner noen, sier han.

Han satt i 20 minutter og prøvde å få farens kone til å forstå at hun måtte gjøre hjerte-lunge-redning, men det nyttet ikke.

- Hadde jeg vært til stede selv, så hadde jeg i hvert fall klart å gi ham bedre odds enn det han fikk der nede. Mye bedre odds, sier han.

- Lag en plan

Robert understreker at farens kone er en høyst oppegående dame, som på den tida var rektor på en skole, og arbeidet med en doktorgrad. Problemet var at hun ikke hadde fått noe opplæring i å takle en slik situasjon, og på grunn av språkutfordringer klarte han heller ikke å formidle det til henne.

ORDFØRER: Knut Harald Olsen var i en periode ordfører og lensmann i Sørreisa kommune i Troms. Foto: Privat
ORDFØRER: Knut Harald Olsen var i en periode ordfører og lensmann i Sørreisa kommune i Troms. Foto: Privat Vis mer

- Jeg tror ikke man har fokus på den slags kunnskap der nede. Det finnes ikke akutthjelp der. De som kom først til stedet, var politiet, forteller han.

I etterkant har han tenkt mye på akkurat det. På folk som reiser til utlandet, som for eksempel til Thailand. At de sørger for at de har en plan dersom noe skulle skje med dem mens de er der nede.

Han anbefaler også en god reiseforsikring, som dekker assistanse for pårørende, reise, opphold og transport av den døde hjem, dersom det utenkelige skulle skje.

- Av hensyn til både dem man reiser med, og de som sitter hjemme, bør man tenke gjennom ting på forhånd, og undersøke hvor det er hjelp å få. Være litt forberedt. Livet er skjørt, det varer ikke evig.

Den første gangen

Robert Olsen har nå arbeidet som ambulansearbeider i 20 år. Første gangen han sto i samme situasjon som farens kone sto i den skjebnesvangre dagen, var han bare 17 år gammel.

Han og en kompis hadde vært på svømmetrening, da det kom en gruppe voksne menn ut av badstua. De bar på en gammel mann som hadde fått hjertestans.

- De ba oss gjøre noe, for de turte ikke selv. Siden vi drev med svømming, hadde vi gått kurs og visste hva vi skulle gjøre, forteller Robert.

De holdt på med kompresjoner og innblåsinger i en halvtime, jobbet jevnt og trutt til ambulansen kom.

- Vi håndterte det, og gjorde det vi hadde lært – men det gikk ikke bra for denne stakkars gamle mannen. Det toget var nok dessverre gått, sier han.

Men hendelsen satte spor i ham. Han tror det var en av grunnene til at han først søkte seg til sanitetskompaniet i forsvaret, og deretter til helsevesenet.

Stressende situasjon

I dag vet han at selv de som har lært å gjennomføre hjerte-og-lunge-redning kan glemme hva de skal gjøre når stressnivået øker.

- Det kan være skremmende. Det er en person som er i ferd med å dø. Jeg tror folk blir stresset, og ikke helt forstår. Men de må bare hoppe ut i det, og gjøre det.

Selv som profesjonell ambulansearbeider hender det at han stopper opp i noen sekunder for å trekke pusten, og fokusere på jobben han skal gjøre.

Nå håper Robert at historien hans kan bidra til å hjelpe noen andre.

- Det dør ganske mye folk av uventet hjertestans. Du trenger ikke ha levd et usunt liv for å dø av hjertestans, sier han, og fortsetter:

- Jeg har et stort ønske om at alle skal kunne grunnleggende hjerte-og-lungeredning, det gjelder ikke bare i Thailand, men i Norge også. Det ville berget masse mennesker, det er jeg sikker på.