- Jeg sa ja til å få et sjal rundt halsen, og et teppe rundt beina

Norske kvinneprofiler trodde de ble intervjuet om likestilling av «arabisk tv-kanal».

SKJULT KAMERA: Vi valgte ut noen norske sterke, kule og rause kvinner med ulik politisk ståsted som tåler en spøk, forteller Harald Eia om de som ble lurt til intervju med den falske, arabiske tv-teamet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKJULT KAMERA: Vi valgte ut noen norske sterke, kule og rause kvinner med ulik politisk ståsted som tåler en spøk, forteller Harald Eia om de som ble lurt til intervju med den falske, arabiske tv-teamet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

||| - Jeg ble oppringt av en arabisk journalist, som sa han skulle intervjue sterke, norske kvinner om likestilling, forteller Brita Møystad Engseth

Torsdag var hun en av flere kjente, norske kvinner som ble lurt av et tv-team fra Harald Eia og Bård Tufte Johansens nye tv-show Storbynatt, som skal sendes på NRK i november.

Kvinnene, blant dem også Hege Storhaug fra Human Rights Service og Martine Aurdal  - leder for samfunnsavdelingen i Dagbladet, trodde de skulle svare på hvordan likestilling hadde fått en så sterk posisjon i de nordiske landene — og hva den arabiske verden kunne lære av det.

Slik ble det ikke.

Konservativt publikum - Jeg følte at noe ikke var riktig. Vi skulle møtes på Grand Hotel, og det var på et hotellrom. Så når intervjuet begynte, lurte de på om jeg ikke kunne ta på meg en burka, og når jeg nektet det så holdt de en potteplante i kameralinjen - og forklarte at det var for å dekke meg. De unnskyldte seg med at de hadde et konservativt publikum, forteller Brita Møystad Engseth.

Intervjueren var en norsk-araber. Bård Tufte Johansen og Harald Eia var selv ikke til stede.

- Da de begynte å trekke for gardinene og slå av lyset sa jeg «dette er skjult kamera, dette er bare tull», men de forsikret om at det ikke var det.

Hege Storhaug gledet seg til å kunne nå millioner av seere gjennom tv-kanalen Al-Arabya - som tv-teamet til Bård og Harald utga seg for å representere.

- Reporteren var hyggelig hele tiden, mens produsenten som var i rommet stadig brøt inn med krav om at jeg måtte dekkes til mer.

- Jeg sa ja til å få et sjal rundt halsen, og et teppe på beina, men det kom stadig flere krav og til slutt ble det for sterkt integritetskrenkende, sier Storhaug.

Ville fjerne leppestift Storhaug avbrøt intervjuet, og var på vei ut døra.

- Da ropte de etter meg - Hege, det er skjult kamera.

For å være høflig forsøkte Martine Aurdal å tilpasse seg situasjonen så godt hun kunne.

- Til slutt ville de at jeg skulle se ned i gulvet når jeg snakket. Det sa jeg nei til. Så ville de at jeg skal ha et sjal foran munnen. Jeg sa at der går grensa - men tilbød meg å ta av meg leppestiften, ler Aurdal.

LURT: Filmanmelder Brita Møystad Engseth
Foto: Louise Wiker/TVNorge
LURT: Filmanmelder Brita Møystad Engseth Foto: Louise Wiker/TVNorge Vis mer

Brita Møystad Engseth sparket seg i leggen etterpå i ergrelse.

- Jeg skjønte jo egentlig at det var lureri. Det verste er å måtte ta imot sjampanje og blomster etterpå - og smile og si at det var kjempemorsomt. Egentlig var det jo helt forferdelig, sier Møystad Engseth.

- Du ble sur?

- Nei, nei, nei.  Når du er så dum at du stiller opp og tror dine tanker om likestilling er interessant for en tilfeldig arabisk journalist som ringer, fortjener du ikke annet enn å bli driti ut 100 prosent.

Tenker på hevn
- Men jeg går med grusomme tanker om hevn, legger hun til.

Harald Eia forteller at sekvensense sannsynligvis kommer med i Storbynatt.

- Blir det morsomt blir det sendt i Storbynatt. Blir det interessant blir det sendt i Migrapolis, sier Eia.

LURT: Informasjonsleder Hege Storhaug i Human Rights Service. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
LURT: Informasjonsleder Hege Storhaug i Human Rights Service. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Frykter du hevn?

- Hehe. Ja, jeg har allerede funnet et kort grått hår i matpakken min, så Britas hevnaksjon er godt i gang.

LURT: Leder i samfunnsavdelingen i Dagbladet, Martine Aurdal. Foto: Håkon Eikesdal
LURT: Leder i samfunnsavdelingen i Dagbladet, Martine Aurdal. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer