- Jeg sa opp jobben for denne boka

Thomas Enger har skrevet årets beste ungdomsbok.

ÅRETS BESTE: Thomas Enger fikk i dag Uprisen for årets beste norske ungdomsbok. Foto: MARIE L. KLEVE
ÅRETS BESTE: Thomas Enger fikk i dag Uprisen for årets beste norske ungdomsbok. Foto: MARIE L. KLEVEVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): «Lett å leve seg inn i», «lang, men virker kort», «vi har ikke lest noe lignende», «Forfatteren burde være stolt»: Plussordene satt løst da årets Upris ble utdelt med en festforestilling på Lillehammer i dag.

Vinnerboka har tittelen «Den onde arven», og er krimforfatter Thomas Engers første bok for ungdom.

- Noe av det kuleste
- Dette er helt fantastisk og overveldende. Det er jo disse jeg skriver for, jeg ønsker å begeistre ungdommen, sier Thomas Enger til Dagbladet etter å ha fått prisen.

Uprisvinneren kåres av over 600 ungdomsskoleelever fra hele landet, i regi av Foreningen !Les.

- Jeg har aldri vunnet noe før, bare blitt nominert. Og dette er helt klart noe av det som er kulest å vinne. Her er det ingen jury av såkalt bedrevitende voksne, sier Enger.

GLAD VINNER: Eirin Eknes (Gimle ungdomsskole) og Maida Zeckanovic (Gulskogen skole) delte ut prisen til en jublende Thomas Enger. Foto: VIBEKE RØGLER / FORENINGEN !LES
GLAD VINNER: Eirin Eknes (Gimle ungdomsskole) og Maida Zeckanovic (Gulskogen skole) delte ut prisen til en jublende Thomas Enger. Foto: VIBEKE RØGLER / FORENINGEN !LES Vis mer

Han er kjent for flere kritikerroste krimbøker for voksne, men forteller at det egentlig var ungdomsboka han begynte å skrive først, allerede i 2003.

Sa opp jobben
- Jeg sendte manus til mange forlag, og fikk den tilbake. Jeg skjønte ikke helt hvordan jeg skulle skrive den, før jeg hadde skrevet to voksenbøker. Men det var for å skrive ferdig denne boka at jeg sluttet i jobben som journalist i Nettavisen i 2008, forteller han.

- Hvorfor var det så viktig for deg å skrive en ungdomsbok?

- Historien forlot meg liksom aldri. Jeg plukket fram manus fra tid til annen, og måtte bare fullføre, sier Enger, som nå har lyst til å skrive flere ungdomsbøker.

- Jeg har ingen konkrete ideer, men det er klart at en pris som denne inspirerer veldig.

Sitrende spenning
«Den onde arven» ble lansert som «10 prosent fantasy, 70 prosent thriller og 20 prosent krim», og er lagt til en engelsk landsby. Der bor 16-åringen Julie, som får magiske krefter etter å ha funnet en mystisk penn i skogen. Samtidig begynner grusomme ting å skje.

«En bok med høyt tempo og sitrende spenning», skrev Dagbladets anmelder Cathrine Krøger om boka.

Før han utga ungdomsboka, var Enger først og fremst kjent for sin bestselgende krimserie for voksne, om nettjournalisten Henning Juul. Også en annen ungdomsbokdebuterende krimforfatter var nominert til årets Upris, nemlig Tom Egeland, for «Katakombens hemmelighet». Den fikk han Arks barnebokpris for i fjor - den andre norske barnebokprisen med barn og ungdom i juryen.