Minken Fosheim bisettes

- Jeg savner latteren hennes allerede

Den folkekjære skuespilleren og forfatteren Minken Fosheim bisettes nå.

BISETTES: Minken Fosheim døde den 7. juni, og bisettes fra Uranienborg kirke i dag. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
BISETTES: Minken Fosheim døde den 7. juni, og bisettes fra Uranienborg kirke i dag. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 7. juni døde skuespiller og barnebokforfatter Minken Fosheim Wienskol. Hun ble 62 år gammel, og gikk bort etter en tids kreftsykdom på Lovisenberg sykehus, opplyste familien til NTB.

Dagbladet oppdaterer saken kontinuerlig.

I dag blir den folkekjære skuespilleren bisatt fra Uranienborg kirke. Flere kjente kolleger og nær familie hadde møtt opp for å ta et siste farvel med Fosheim.

BLOMSTERHAV: Det var buketter og siste hilsener i store deler av Uranienborg kirke tirsdag ettermiddag. Foto: Anders Grønneberg
BLOMSTERHAV: Det var buketter og siste hilsener i store deler av Uranienborg kirke tirsdag ettermiddag. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Fosheim etterlot seg ektemannen André Wienskol, og to sønner, deriblant den tidligere barneskuespilleren og NRK-journalisten Tobias Fosheim Wienskol (29). De var alle til stede i bisettelsen.

- Prisen vi betaler for å elske

En fullsatt Uranienborg kirke tar i dag farvel med Fosheim. Nærmere 600 kolleger fra skuespiller- og underholdningsbransjen har dukket opp for å ta farvel. Familie fra både Frankrike og Norge er også til stede.

VAKKERT: Foran Fosheims hvite kiste lå det mange siste hilsener fra venner, kolleger og familien. Foto: Anders Grønnneberg
VAKKERT: Foran Fosheims hvite kiste lå det mange siste hilsener fra venner, kolleger og familien. Foto: Anders Grønnneberg Vis mer

- Vi er her for å takke, ære og overlate Minken Fosheim i herrens hender, sa prest Per Arne Dahl til den fullsatte kirka.

- Sorg er prisen vi betaler for å ha elsket, sa Dahl, og refererte til Fosheims siste ord: «Jeg er ikke redd for å dø. Men jeg elsker livet».

Ordene ytret hun på Lovisenberg sykehus, like før hun døde, ifølge presten.

Venn og NRK-mann Otto Haug talte også i bisettelsen. Han snakket varmt om Fosheim, som ei kul, moderne og stolt mor for sine barn.

FINT: Programheftet var utsmykket med flere bilder av Fosheim selv. Foto: Anders Grønneberg
FINT: Programheftet var utsmykket med flere bilder av Fosheim selv. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Minken hadde både øst- og vestkant i seg. Og mye Frankrike, der familien bodde mye, sa han.

Han fortalte også om kjæresten til André i over 40 år. Om det gjestfri hjemmet. Og om livsverket: Teaterskolen.

Kulturminister Trine Skei Grande talte også i bisettelsen. Hun tegnet bilde av Fosheim som en heltinne med kulturelle superkrefter.

- Med Minkens bortgang har vi mistet en av våre fremste formidlere. Hun visste at barn og unge fortjente det aller beste, sa hun til kirka.

TIL STEDE: Kulturminister Trine Skei Grande var blant dem som kom for å hedre Fosheim. Foto: Nina Hansen
TIL STEDE: Kulturminister Trine Skei Grande var blant dem som kom for å hedre Fosheim. Foto: Nina Hansen Vis mer

Skei Grande fortalte videre i sitt minneord at Minken Fosheim ikke bare snakket, sang og formidlet - men at hun også hadde evnen til å lytte. Og at eventyrene, som hun leste og spilte inn på plate, er en kulturskatt.

En av de mest rørende postene på programmet, var talen fra sønnen Tobias.

- Ingen ord er store nok til å beskrive det jeg føler nå, fortalte han.

Han takket for at de fikk ha henne som mor, og mintes at onkel Lage (Fosheim, journ anm) gikk bort for snart fem år siden. Han synes livet er urettferdig.

- Mamma lærte oss å akseptere urett. Men hun nøt livet, og det skal vi gjøre, sa han.

Skuespillerkollega Per Frisch hadde også forberedt en tale. Han kom med poetiske ord til ettertanke, om at Fosheim er underlagt noe så prosaisk som tid, og at den innhentet også henne:

- Minken var et flammende lys og et skinnende menneske, sa han.

TIL STEDE: Hege Schøyen og ektemannen Arild Andersen kom sammen til bisettelsen. Foto: Nina Hansen
TIL STEDE: Hege Schøyen og ektemannen Arild Andersen kom sammen til bisettelsen. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Gledesspreder

Blant andre Hege Schøyen, Mari Maurstad, kulturminister Trine Skei Grande og Sven Nordin hadde dukket opp for å ta farvel. Til Dagbladet forteller sistnevnte følgende om sin avdøde kollega:

- Hun var en gledesspreder, og var alltid glad. Vi har hatt mye moro på scenen gjennom tidene, og jeg savner allerede latteren hennes. 62 år er altfor tidlig. Sønnen hennes Tobias spilte min sønn i «I blanke messingen», sier Nordin, som kom sammen med kona Torhild.

TIL STEDE: Sven Nordin og kona Torhild kom sammen til bisettelsen. Foto: Nina Hansen
TIL STEDE: Sven Nordin og kona Torhild kom sammen til bisettelsen. Foto: Nina Hansen Vis mer
TIL STEDE: Sissel Kyrkjebø kom sammen med Ernst Ravnaas. Foto: Nina Hansen
TIL STEDE: Sissel Kyrkjebø kom sammen med Ernst Ravnaas. Foto: Nina Hansen Vis mer

Fere salmer, minneord og musikalske innslag står notert i programmet. Puccinis «Nessun Dorma» skal blant annet framføres. Mozart og Bach står også oppført i programmet.

Stephan Barratt-Due skal spille fiolin, Sigrid Aftret spiller saksofon, Christian Ihle Hadland spiller piano og Thomas Ruud står for vokal. Inger-Lise Ulsrud er kantor i bisettelsen.

TIL STEDE: Tidligere programleder Petter Nome ankom bisettelsen tirsdag ettermiddag. Foto: Nina Hansen
TIL STEDE: Tidligere programleder Petter Nome ankom bisettelsen tirsdag ettermiddag. Foto: Nina Hansen Vis mer
TIL STEDE: Mari Marustad kom i bisettelsen til Minken Fosheim tirsdag ettermiddag. Foto: Nina Hansen
TIL STEDE: Mari Marustad kom i bisettelsen til Minken Fosheim tirsdag ettermiddag. Foto: Nina Hansen Vis mer
TIL STEDE: Brit Elisabeth Haagensli kom i bisettelsen til sin avdøde kollega. Foto: Nina Hansen
TIL STEDE: Brit Elisabeth Haagensli kom i bisettelsen til sin avdøde kollega. Foto: Nina Hansen Vis mer
TIL STEDE: Lars Lillo-Stenberg. Foto: Nina Hansen
TIL STEDE: Lars Lillo-Stenberg. Foto: Nina Hansen Vis mer
TIL STEDE: Fabian Stang. Foto: Nina Hansen
TIL STEDE: Fabian Stang. Foto: Nina Hansen Vis mer

Lang tv-karriere

Mange husker kanskje Minken Fosheim best fra barne-tv og NRK-serien «God bok» på 1980-, 90- og 2000-tallet.

I barne-tv-landskapet var hun blant annet å se som en av programlederne i tv-programmet «Huset med det rare i», mellom 1992 og 1993.

Der jobbet hun sammen med Øyvin Berven (60) og Marianne Furevold (45).

Sistnevnte fortalte til Dagbladet at selv om det er mange år siden hun jobbet med Minken Fosheim, husker hun henne som et flott menneske.

- Jeg har bare hyggelige og gode minner med Minken. Jeg var jo veldig ung da jeg jobbet med henne, men hun var så raus og snill. Hun møtte meg med kjærlighet og nysgjerrighet, sa Marianne Furevold.

Fosheim har også medvirket som skuespiller i en rekke teaterstykker, filmer - og i TV 2-serien «Karl & co.», spin-off-serien fra «Mot i brøstet».

De siste åra har Fosheim mer eller mindre glimret med sitt fravær i tv-ruta. Hun har i stedet jobbet som barnebokforfatter og drevet med ulike musikalske prosjekter. Barneplatene om kjente komponister, som også er utgitt i bokform, sørget for fire Spellemann-nominasjoner.

Ved siden av ovennevnte sysler har Fosheim brukt tid på å bygge opp hjertebarnet, Minkens Barne- & Ungdomsteater, som hun drev med sin mann.

Mistet lillebroren

I et intervju med Dagbladet, gjort høsten 2016, fortalte Fosheim at hun trivdes i en mer tilbaketrukket tilværelse.

- Jeg hadde vært lenge på tv. Så det er deilig å jobbe litt med andre ting, det passer meg utmerket, fortalte hun.

Skuespilleren var bosatt med ektemannen på Frogner i Oslo, men tilbrakte også mye tid i ektemannens hjemland Frankrike, der paret eide et hus sammen.

I 2013 mistet Fosheim lillebroren, The Monroes-medlem Lage Fosheim - også han som følge av en alvorlig kreftdiagnose. Han ble bare 55 år gammel.

Brorens brå bortgang gikk hardt inn på Fosheim, som i etterkant ble mer bevisst på at livet er skjørt.

Ville oppleve mer

- Når man er 20 år så føles livet evig, og man tenker ikke over at sykdom og død gjelder en selv og sånn skal det være. Men jo eldre man blir, jo flere triste ting ser man. Jeg kjenner altfor mange som er syke og går bort for tida, og da tenker man litt annerledes, sa hun til Dagbladet i 2016, og la til:

- Jeg håper jeg har lang tid igjen, sånn at jeg kan realisere mer av drømmene mine. Jeg vil gjerne reise mer, og lære meg flere språk.

Fosheim fortalte samtidig at hun ikke utelukket comeback i det gamle bokprogrammet «God Bok».

En av de siste gangene 62-åringen viste seg i offentligheten var under premieren til teateroppsetningen «Fortrolige Samtaler» på Nationaltheatret i 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer