Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg sendte manuset til de fem største forlagene, og etter en uke ringte alle sammen

Bobbie Peers bokdebuterer med et nytt, stort fantasyunivers.

DEBUTERER: Den gullpalmevinnende regissøren Bobbie Peers debuterer med barnebok. Aschehoug har store forventninger til fantasyboka «Luridiumstyven».

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DEBUTERER: Den gullpalmevinnende regissøren Bobbie Peers debuterer med barnebok. Aschehoug har store forventninger til fantasyboka «Luridiumstyven». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet:) Han fikk Norges aller første Gullpalme under Cannes-festivalen i 2006. Det er kanskje ikke så rart at Bobbie Peers har litt høyere ambisjoner enn den jevne bokdebutant når han lanserer sin første barnebok.

- Først så jeg for meg en serie på sju filmer. Jeg elsker å bygge nye univers og verdener. I løpet av denne serien skal vi gjennom hele jordas historie, og reise ut i verdensrommet, sier han til Dagbladet.

Minst fire bøker
Det første møtet med forlagsbransjen var også litt utenom det vanlige.

- Jeg sendte manuset til de fem største forlagene, og etter en uke ringte alle sammen. Aschehoug var først ute, og redaktøren virket nesten andpusten i telefonen. Hun sa at hun hadde plukket opp røret etter å ha lest én side, forteller han.

Manusforfatteren og regissøren er kjent for blant annet kinofilmen «Illusjonisten Dirk Ohm» og kortfilmen «Sniffer», som han fikk Gullpalmen for. Den ferske fantasyboka «Luridiumstyven» er den første av minst fire bøker, og skal lanseres internasjonalt gjennom Salomonsson Agency, som fra før av jobber med blant andre Jo Nesbø.

Datteren som testleser
Fantasyfortellingen skulle egentlig bli et filmmanus.

- Jeg har alltid jobbet med å fortelle historier, og alltid hatt lyst til å skrive bok. Men så har jeg hatt en sånn nei-stemme i hodet som har sagt at det tar for lang tid, og er jeg egentlig flink nok? sier Peers.

- Men mange som leste det sa at det var veldig «bokete», sier han og forteller at han til slutt lastet det inn på lesebrettet til datteren sin for å sjekke om det var noe tess.

- Jeg fortalte ikke at det var mitt, men ba henne lese det, og sniktittet på henne til hun var ferdig. Da hun til slutt la det fra seg, var hun sur, for jeg hadde stoppet fortellingen midt i en cliffhanger. Da tenkte jeg at hvis hun liker det, er det ikke helt bak mål.

Boka handler om William Wenton, som er uvanlig god til å løse koder. Familien hans er England, men lever under dekknavn i Norge, på grunn av noe som hendte med bestefaren for åtte år siden. Det viser seg etter hvert at foreldrene hans bærer på en stor hemmelighet.

- Jeg begynte å tenke på at det hadde vært gøy dersom det fantes en eldgammel teknisk gjenstand som kan kontrollere hele verden. Jeg har alltid vært interessert i potensialet i teknologi og mekanikk. Hvor går grensa mellom mennesker og maskiner? Det er et veldig aktuelt tema, mener han.

Skal lanseres stort
Det var etter å ha sett «to langhåra typer i dress», også kjent som Jo Nesbøs internasjonale agenter Tor Jonasson og Niklas Salomonsson, på filmfestivalen i Göteborg, at han bestemte seg for å sende manuset til dem også, i tillegg til de norske forlagene.

Salomonsson jobber til vanlig ikke med barnebokforfattere, men falt pladask for fortellingen.

- Bobbie er den første barnebokdebutanten vi har signert. Vi leste manuset hans på et veldig tidlig stadium og festet oss straks ved hans idérikdom og originalitet. Vi forstår ikke hvor han får alle ideene sine fra! Vi kommer til å lansere ham stort rundt om i verden nå i høst, skriver Peers? agent, Julia Angelin ved Salomonsson Agency, i en e-post til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media