Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Kvinnesyn

- Jeg ser et kyss som er planlagt fra Poppes side

At NRK velger å publisere denne saken som en gladsak syns jeg er hårreisende. Dette er ingen gladsak, men en trist historie om en mann med et forkastelig kvinnesyn.

PLANLAGT?: Etter hendelsen har Poppe uttalt at han kysset reporteren i spontan glede. Men kysset ser ikke spontant ut for meg. Jeg ser et kyss som er planlagt fra Poppes side, skriver innleggsforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PLANLAGT?: Etter hendelsen har Poppe uttalt at han kysset reporteren i spontan glede. Men kysset ser ikke spontant ut for meg. Jeg ser et kyss som er planlagt fra Poppes side, skriver innleggsforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Hvordan hadde du reagert om du hadde vunnet en Oscar? Hadde du kastet armene i været og ropt hurra, danset en seiersdans av glede, eller hadde du tatt tak i kvinnen foran deg og gitt henne ett kyss?

INNLEGGSFORFATTER: Kristine Eid, frilansjournalist
INNLEGGSFORFATTER: Kristine Eid, frilansjournalist Vis mer

På tirsdag ble filmregissør Erik Poppe intervjuet av NRKs reporter Helga Tunheim, som spurte om hvordan han kom til å reagere om «Kongens nei» ble nominert til Oscar. Poppe svarte med å ta tak i reporterens ansikt å gi henne ett kyss på munnen.

Tunheim blir tydelig ukomfortabel og forsøker å le seg ut av den pinlige situasjonen.

Jeg føler med henne. Jeg er selv ung journalist og har opplevd å bli møtt med mindre respekt i intervjusituasjoner fordi jeg er kvinne. Ofte er det eldre menn som prater til meg som at jeg ikke forstår eller beordrer meg til å vinkle saken til deres fordel.

Etter hendelsen har Poppe uttalt at han kysset reporteren i spontan glede. Men kysset ser ikke spontant ut for meg. Jeg ser et kyss som er planlagt fra Poppes side. Hvor han kontrollert tar tak i ansiktet til Tunheim og fører sine lepper mot hennes.

Mitt spørsmål til deg Erik Poppe: Hadde du gjort det samme om reporteren var en mann på din egen alder?

Neppe. Dette handler om respekt og om at mange menn dessverre mener at de har rett og frihet til å berøre enn kvinne som de vil. Men ingen skal være nødt til å godta uønsket berøring, verken på jobb eller noe annet sted.

At NRK velger å publisere denne saken som en gladsak syns jeg er hårreisende. Dette er ingen gladsak, men en trist historie om en mann med et forkastelig kvinnesyn. Om vi en gang for alle hadde lykkes med å snu disse holdningene mot kvinner, hadde min hverdag som journalist blitt enklere. Ingen kvinne skal behøve å bekymre seg for å bli møtt med mindre respekt og fordommer om at de er uintelligente på grunn av sitt kjønn. Ingen kvinne skal behøve å bli kysset mot sin vilje.

Jeg synes NRK som allmennkringaster burde beklage denne saken, da den er med på å normalisere holdninger mot kvinner som ikke burde høre hjemme i 2017. For selv om dette ikke er å «grab them by the pussy», er det ikke så mye bedre å «grab them by the lips».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media