SOLDATER: Sovjetiske kvinner lærer å skyte under den store fedrelandskrigen, østfronten under andre verdenskrig. Bildet er funnet i de statelige russiske fotoarkirver, via NTB Scanpix.
SOLDATER: Sovjetiske kvinner lærer å skyte under den store fedrelandskrigen, østfronten under andre verdenskrig. Bildet er funnet i de statelige russiske fotoarkirver, via NTB Scanpix.Vis mer

Svetlana Aleksijevitsj:

- Jeg ser og lytter meg til bøkene mine på gaten, gjennom vinduet

På leting etter det frie individ.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Jeg elsker det levende livet, det som finnes på gaten, i folks samtaler, rop og gråt. Der er livet autentisk, før det har blitt bearbeidet av tanke eller talent.

Trolig var dette noe jeg lærte som barn. Det var bestandig fullt av bøker hjemme hos foreldrene mine, som var landsbylærere. Men om kvelden kjente jeg en dragning fra bøkene og ut på gaten, der landsbykonene samlet seg på benkene. Dette var etter krigen, fremdeles ble guttunger sprengt i luften når de tråkket på miner som lå igjen i skogen etter tyskerne og partisanene, og i landsbyene bodde det, så vidt jeg kan huske, bare kvinner. Mennene hadde ikke kommet hjem igjen fra krigen. Om kvelden, da kyrne var melket og husarbeidet unnagjort, satt kvinnene på benkene og snakket om livet og døden – de tenkte tilbake på krigen: De hadde tatt avskjed med sin elskede som skulle til fronten, og siden hadde de ventet. De hadde trodd på sigøynerkvinnene som lovte dem et mirakel. Historiene deres rystet meg dypere enn bøkene. Livet virket mystisk og grusomt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn