DEBATT

Studenter og psykisk helse

Jeg ser på medstudentene mine og tenker at de skjuler det godt

Studentene må bli mer åpne om problemene sine uten å trenge å være redde for konsekvensene, skriver Elisabeth Stenseth.

PENGER: Elisabeth Stenseth etterspør en satsing fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på studenter mentale helse.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PENGER: Elisabeth Stenseth etterspør en satsing fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på studenter mentale helse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mange omtaler studietiden som den fineste tiden i livet. Man bygger grunnlaget for et godt liv som yrkesaktiv, er ung og sprek, og det sosiale livet blomstrer. Det er noe ved dette glansbildet som ikke stemmer når vi vet at hver femte student sliter psykisk.

Jeg ser på medstudentene mine og tenker at mange av de som sliter skjuler det godt. Veldig få snakker åpent om det, og det er ikke alltid lett å se at en person har psykiske problemer.

Hele to år etter SHOT-undersøkelsen, som avdekket at hver femte student har alvorlige psykiske problemer, klarer ikke psykologtilbudet å fylle studentenes behov. To år burde vært nok tid til å få inn mange flere psykologer ved studiestedene, korte ned ventelistene og tilby et bredere spekter av lavterskeltilbud.

For å kunne gi et bedre tilbud er studentsamskipnadene avhengige av økt økonomisk støtte fra regjeringen, men det lett å glemme og nedprioritere et problem som blir skjult.

Studentene må bli mer åpne om problemene sine uten å trenge å være redde for konsekvensene. For en sjef kan det virke fornuftig å spørre om psykiske diagnoser på jobbintervjuet for å sikre seg mot ekstra belastninger og høyt sykefravær. Slike holdninger gjør at enda flere gjør det de kan for å skjule problemene sine.

Måten vi snakker om psykisk helse på er avgjørende. Ingen skal føle at de blir dømt som svake og usosiale fordi de sliter. Holdningene som blir dannet i studietiden tas med inn i arbeidslivet, og vil påvirke fremtidige kollegaer og sjefer.

Det er flere som sliter enn det man ser, og derfor er det så viktig at vi er rause og tålmodige med hverandre. Det å bli sett og bekreftet av medstudentene sine betyr veldig mye.

Og ikke minst: Merker du faresignaler hos en medstudent – spør hvordan han eller hun har det!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer