<strong>FÅR STØTTE:</strong>  Åsne Seierstad får støtte etter å ha blitt dømt for krenkelse av privatlivets fred. Arkivfoto: Kristian Ridder-Nielsen.
FÅR STØTTE: Åsne Seierstad får støtte etter å ha blitt dømt for krenkelse av privatlivets fred. Arkivfoto: Kristian Ridder-Nielsen. Vis mer

- Jeg setter stor pris på støtten

Dommen vekker sterke reaksjoner hos forfatterkolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Jeg setter stor pris på støtten fra kollegaer. Det varmer, forteller Åsne Seierstad til Dagbladet.

Fredag ble hun dømt til å betale Suria Rais 125 000 kroner for krenkelse av privatlivets fred i forbindelse med boka «Bokhandleren i Kabul».

Les hele dommen hos Oslo Tingrett.

«Bokhandleren i Kabul» i retten

• Åsne Seierstad skrev «Bokhandleren i Kabul» i forbindelse med sin reise til Afghanistan i 2001. Hun bodde da hos familien Rais.

• I 2003 leste hovedpersonen i boka, bokhandler Rais, den oversatte versjonen. Familien var ikke informert om bokprosjektet, og opplevde seg gjenkjent og krenket av bokas innhold. De krevde erstatning.

• I desember besluttet Høyesterett at bokhandleren ikke skulle få føre saken mot Seierstad for afghansk rett.

• Fredag ble bokhandlerens kone tilkjent 125 000 kroner i oppreisning fra Seierstad. Forlaget Cappelen Damm må ut med samme beløp for å ha gitt ut boka.

• Det er antatt at Seierstad kan ha tjent rundt 25 millioner på boka, som er oversatt til mer enn 30 språk.

•Seierstads advokat Cato Schiøtz har på det sterkeste anbefalt henne å anke.

•Rais sin advokat har varslet sju nye søksmål fra andre familiemedlemmer.

Seierstad tar dommen til etterretning.

- Vil du anke dommen?

- På grunn av ferietid har ikke forlaget, advokat Schiøtz og jeg fått sett på dommen i felleskap, og har dermed ikke tatt noen avgjørelse, svarer Seierstad.

- Angrep på ytringsfriheten Avgjørelsen fra tingretten vekker sterke reaksjoner fra deler av det norske forfattermiljøet.

<strong>- YTRINGSPLIKT:</strong> Anne B. Ragde støtter Seierstad. Foto: Ole Morten Melgård.
- YTRINGSPLIKT: Anne B. Ragde støtter Seierstad. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer

- Jeg syns det er et helt klart angrep på ytringsfriheten. Hennes metode er omstridt, men det er en metode som journalister og forfattere må få lov til å bruke. For min del veier det tyngst, sier forfatterkollega Thorvald Steen.

Til grunn for dommen legges blant annet at Seierstad har skildret tankene til Rais, bokhandlerens kone, og tillagt henne dem som sanne «uten at Seierstad og Cappelen Damm kan anses for å ha handlet i god tro for å sikre at de er riktige og nøyaktige.»

Seierstad forklarer at hun har gjort alt hun har kunnet for å etterprøve skildringene:

<strong>- ANGREP PÅ YTRINGSFRIHET:</strong> Thorvald Steen støtter Seierstad. Foto: Anders Grønneberg
- ANGREP PÅ YTRINGSFRIHET: Thorvald Steen støtter Seierstad. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

-  I retten gjorde jeg det klart hvordan jeg hadde jobbet, nemlig at dette er basert på det jeg er blitt fortalt. I den grad det har vært mulig har jeg gjort mitt beste for å etterprøve svarene, altså spurt igjen, forsikret meg om at jeg har forstått riktig og intervjuet flere om de samme episodene. Jeg vil hevde at jeg har belegg for bokens ulike avsnitt.

Påmeldt som roman Cappelen Damm meldte på boka som roman til Norsk Kulturråd og deres innkjøpsordning, men i sitt forord skriver Seierstad:

 «Jeg har skrevet i en litterær form, men til grunn for det jeg skriver, ligger virkelige historier som jeg har vært med på, eller som jeg har fått fortalt av de som var med. Når jeg skriver hva personene tenker eller føler, er det basert på det de har fortalt meg at de tenkte eller følte i den situasjonen som ble skildret.»

Roy Jacobsen har selv skrevet både skjønnlitteratur og sakprosa. Han mener det er vanskelig å si noe bastant om dommen ettersom rammene for boka er såpass uklare.

<strong>DELT:</strong> Roy Jacobsen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
DELT: Roy Jacobsen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

- Prinsippet må være at hvis dette er en roman så er dommen hårreisende, men hvis det er en faktabok så har Seierstad et større ansvar.

- For trange grenser Støtte får Seierstad også fra Nils E. Øy. Han er generalsekretær i Norsk Redaktørforening og ekspert på offentlighetslov og ytringsfrihet.

- Jeg syns domstolen kunne ha tatt på seg større briller i vurderingen av denne boka. Det kan godt hende at en høyere rettsinnstans vil vurdere boka mer helhetlig, ta i betraktning dens viktighet, og derfor vurdere saken annerledes, sier Øy.

Han presiserer at dommen er godt innenfor de grensene som domstolen har trukket opp for privatlivets fred, men mener altså at disse grensene er for trange.

<strong>- PROBLEMATISK:</strong> Tom Kristensen er kritisk til å formidle tanker. Foto: Henning Lillegård.
- PROBLEMATISK: Tom Kristensen er kritisk til å formidle tanker. Foto: Henning Lillegård. Vis mer

Forfatter Anne B. Ragde mener bokhandlerens familie med åpne øyne tok en forfatter inn i sitt hjem.

- Seierstad har fått et unikt innblikk i et samfunn der verdiene ikke er likt fordelt mellom kjønnene. Da er det ikke bare ytringsfrihet, men ytringsplikt. Den har hun ivaretatt, sier Ragde.

I grenseland Professor i sakprosa ved Universitet i Oslo, Johan Tønneson, vil ikke uttale seg om den juridiske dommen, men mener Seierstads litterære prosjekt er problematisk.

- Bokhandleren i Kabul er i sakprosaens grenseland. Spørsmålet er om leseren har grunn til å tolke teksten som direkte ytringer av virkeligheten. Her er det en fundamental uklarhet i boka, men Seierstad går langt i forord og etterord i å indikere at boka er sakprosa, sier han, og legger til:

<strong>UENIG I DOM:</strong> Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk redaktørforening. Foto: Rune Myhre
UENIG I DOM: Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk redaktørforening. Foto: Rune Myhre Vis mer

- Tankelesing er i særlig stor grad et bærende element, og leseren fortjener beskjed om hva Seierstad har belegg for og ikke. Altså å skille mellom «tenker» og «kan ha tenkt».

Journalistisk metode Seierstad sier blant annet følgende om sine arbeidsmetoder:

- Alle bøkene mine er skrevet i ulike stilarter, men basert på klassisk journalistisk metode når det gjelder å samle inn materiale.

Også forfatter Tom Kristensen mener Seierstad beveger seg i grenseland.

- Kunnskap kan man godt formidle. Men det er problamatisk å skrive hva et menneske tenker og føler, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer