Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg sier heller «Heil Hitler» resten av livet enn å få russerne på nakken

Ny bok avslører Astrid Lindgrens storpolitiske interesse under krigen. Forfatterstjerna foretrakk Hitler framfor Stalin.

OPPTATT AV KRIGEN: Astrid Lindgren likte ikke Adolf Hitler, men var mer redd for Josef Stalin enn for den tyske diktatoren. 
Foto: Aftonbladet / IBL Bildbyrå

* * * EXPRESSEN OUT * * *

AFTONBLADET / 2723
OPPTATT AV KRIGEN: Astrid Lindgren likte ikke Adolf Hitler, men var mer redd for Josef Stalin enn for den tyske diktatoren. Foto: Aftonbladet / IBL Bildbyrå * * * EXPRESSEN OUT * * * AFTONBLADET / 2723 Vis mer

(Dagbladet): Jens Andersens bok om Astrid Lindgren, «Denne dagen, et liv», er nå oversatt til norsk etter stor suksess i Danmark og Sverige.

Andersen har brukt tre år på å fordype seg i den svenske barneforfatteren. Uendelige timer på «promenad» med hennes datter Karin, sene kvelder med nesa i Lindgren-arkivene i Stockholm, og nitidig gjennomgang av dagbøker og brevvekslinger Lindgren okkuperte seg med. 

Blant det han har funnet er Lindgrens storpolitiske interesse. Krigen opptok den vordende forfatteren voldsomt i årene før det store gjennombruddet, og spesielt avsky viste hun mot de totalitære ideologiene som blusset opp i mellomkrigstida.

- Heller Hitler enn Stalin Da andre verdenskrig stormet for fullt utenfor svenskegrensa avslørte Lindgren likevel at hun foretrakk Hitler framfor Stalin. Det viser dagbøkene Andersen har fått tilgang på. 

«Et svekket Tyskland kan bare bety én ting for oss her i Norden - at vi får russerne over oss. Og da tror jeg heller at jeg sier «Heil Hitler» resten av livet enn å få russerne på nakken. (...) Kjære Gud, ikke la russerne komme hit!» lyder Lindgrens private notater. 

Lindgren var likevel langt fra noen Hitler-sympatisør: Forfatteren latterliggjorde den tyske diktatoren i mange av dine skriverier i tida før gjennombruddet med «Pippi Langstrømpe» i 1944, men hun var enda mer bekymret for kommunistene i øst. 

- Hun var en demokrat, og ikke tilknyttet noe spesielt parti. Det var viktig for henne at man skulle bytte på å styre og bestemme, forklarer Andersen. 

Overskyggende utroskap Det eneste som fikk Lindgren til å rette blikket bort fra storpolitikken var mannens utroskap. Sture Lindgren var utro mot henne under krigen, noe som falt forfatteren tungt for brystet.

«Det har skjedd store ting, men jeg har ikke orket å skrive. «Tyrkia bryter med Tyskland» står det på løpesedlene i kveld. Så nå klapper vel alt sammen når som helst. Slik det har klappet sammen for meg» skriver Lindgren midtveis i krigsåra. 

Astrid Lindgren er oversatt til mer enn 90 språk, og har solgt over 100 millioner bøker. Hun gikk bort i 2002. 

NY BOK OM ASTRID: Hele Nordens Astrid Lindgren ettergås i Jens Andersens nye bok. Her avsløres også ukjente sider av forfatteren.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY BOK OM ASTRID: Hele Nordens Astrid Lindgren ettergås i Jens Andersens nye bok. Her avsløres også ukjente sider av forfatteren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling