Vil tilbake: Hans-Petter Jacobsen sier til Dagbladet at han savner programlederjobben i «Nitimen», og vil takke ja dersom NRK ber ham om å komme tilbake. Foto: Dagbladet
Vil tilbake: Hans-Petter Jacobsen sier til Dagbladet at han savner programlederjobben i «Nitimen», og vil takke ja dersom NRK ber ham om å komme tilbake. Foto: DagbladetVis mer

- Jeg sier ikke nei takk hvis NRK spør

Hans-Petter Jacobsen savner jobben i «Nitimen».

- Hvis NRK ber meg stille, så kommer jeg gjerne tilbake som programleder i «Nitimen», sier Hans-Petter Jacobsen til Dagbladet.

Som Aftenposten skriver i dag har det svært populære programmet «Nitimen» mottatt hundrevis av klager etter at Jacobsen ble erstattet av Espen Thoresen i fjor høst.

Da hadde Jacobsen vært på lufta i «Nitimen» i femten år.

Klagene går blant annet på Thoresens programlederstil, og mange lyttere mener han er både frekk og ufin mot intervjuobjekter, og at han banner for mye.

- Blandede følelser Jacobsen sier til Dagbladet at han ikke ønsker å uttale seg om kolleger, eller endringene «Nitimen» har gjennomgått.

Jacobsen er fortsatt ansatt i underholdningsavdelinga i NRK radio, og er programleder for «Jacobsen på lørdag» på P1. Han sier at da han fikk beskjed om at han ikke skulle være en del av «Nitimen», var det med blandede følelser.

- Vi har en redaksjonssjef, Rune Lind, og det er han som bestemmer hvem som skal være programleder. Fra i sommer ble det bestemt at jeg ikke lenger skulle være med. Jeg sto ikke lenger på vaktplanen, og ja, det var med blandede følelser jeg mottok den beskjeden, sier Jacobsen.

- Ble du presset ut av «Nitimen»?

- Nei, det vil jeg ikke si. Akkurat som i skuespilleryrket eller i aviser så er du ansatt i avdelinga, og sjefen bestemmer hvem som får oppdraget.

- «Mr. Nitimen» - Er «Nitimen», med en så stor og trofast lyttergruppe, et spesielt vanskelig program å komme inn som ny programleder?

- Det er det, ja. Det er et program som alltid har vært der, og veldig mange har et forhold til programmet og en formening om hvordan det skal lyde og være. Hvis du spør folk, så blir jeg oppfatta som «mr. Nitimen», og når noen gjør noe annerledes enn hva jeg ville gjort, er det klart at det kommer reaksjoner, sier Jacobsen.

- Er det ikke mulig at dette bare er en overgangsfase, og at lytterne vender seg til den nye «Nitimen» etter hvert?

- Det kan være, men dette har pågått i et halvt år, og at det har vart så lenge overasker meg. Jeg har slutta å telle personlige henvendelser med spørsmål om jeg kan komme tilbake som programleder.

- Savner du «Nitimen?

- Det er litt både og, men ja. Jeg har jo mange færre sendinger nå enn tidligere, sier Jacobsen.

- Tar lytterne på alvor Rune Lind, redaksjonssjef i underholdningsavdelinga i NRK, sier til Dagbladet at de tar tilbakemeldingene fra lytterne på dypeste alvor, men forteller at både «Nitimen» og han selv personlig har fått en rekke tilbakemeldinger med støtte etter dagens sak i Aftenposten.

- At det er delte oppfatninger om programmet, er helt naturlig. Lyttertallene på radio generelt har sunket noe det siste året, men hvis du ser på markedsandelen til «Nitimen» har den faktisk økt med 1,3 prosent fra høsten 2011 til høsten 2012, sier Lind.

- Hvorfor ble Hans-Petter Jacobsen tatt av programmet?

- «Nitimen» er et program som har bestått av veldig mange programledere over tid. Når det gjelder Jacobsen fikk vi en åpning i beste sendetid, mellom klokken 16 og 18 på lørdag, og vi kom fram til at han ville være et veldig bra navn. Det har vært en stor suksess og han er en veldig dyktig programleder. Vi har ikke tatt ham av lufta, vi har bare prioritert annerledes.

- Ingen kommentar - Han sier selv at han gikk av med blandede følelser, og at han ikke ville takket nei hvis han fikk tilbud om å komme tilbake til «Nitimen»?

- Jeg kan selvfølgelig ikke kommentere personalspørsmål i media, og jeg kan heller ikke ansette programledere i radioen via Dagbladet, sier Lind og understreker at NRK er selvfølgelig er opptatt av at de ansatte skal ha en jobb de trives med.

- Vi skal både drive god personalpolitikk, og lage gode programmer for lytterne våre, sier Lind.

- Skal ikke banne Dagbladet har ikke fått tak i Espen Thoresen i ettermiddag, men til Aftenposten sier han sier følgende om kritikken mot språkbruken.

- Mange av disse intervjuene foregår i samtaleformat, da kan det hende at man glemmer seg. Bannskap skal selvsagt ikke forekomme, men hvis jeg glemmer det en gang, er det mange som reagerer.