FORTSETTER SKRIVINGA: Karl Ove Knausgård står fast ved det han har sagt - han gir seg som forfatter. - Men jeg vil alltid skrive, fortalte han under gårsdagens arrangement på Litteraturhuset. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORTSETTER SKRIVINGA: Karl Ove Knausgård står fast ved det han har sagt - han gir seg som forfatter. - Men jeg vil alltid skrive, fortalte han under gårsdagens arrangement på Litteraturhuset. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Jeg skal aldri, aldri lese «Min Kamp»-bøkene

Seksbindsprosjektet er over, men skrivinga er Karl Ove Knausgård ikke ferdig med.

(Dagbladet): I går inntok den mye omtalte forfatteren Karl Ove Knausgård hovedstaden med storm. Første punkt på gjøremålslista for Oslo-oppholdet var boksignering på Tanum Karl Johan.

Da forfatteren ankom boksigneringa i går dominerte køen av «Min Kamp 6»-bærende, signeringsklare fans allerede store deler av bokhandelen.

- Hadde aldri forventet det Skribenten selv syntes oppmøtet var voldsomt:  

- Jeg hadde aldri forventet at det skulle komme så mange, sier Knausgård ydmykt til Dagbladet, mens han deler ut signaturer og stiller opp på fotografering med fansen.  

Etter én time på Tanum, ventet nok en boksignering på Ark Egertorget, før det bar videre til et utsolgt arrangement på Litteraturhuset. Her møtte han forlagsredaktør i Schibsted Forlag, Anette Orre, til en bokprat om det monumentale «Min Kamp»-verket. Blant publikummerne var kronprinsesse Mette-Marit.

- Husker ikke skriveperioden Nå, to måneder etter at siste punktum i den sjette og siste boka ble satt, har han for første gang muligheten til å se det i et sammenhengende perspektiv. Han synes ikke at han landet der han skulle.

- Jeg skulle skrive sannheten, det har jeg ikke gjort. Det har vært helt umulig. For å være sann og hensynsløs er man utenfor det sosiale - og da er man ikke lenger et menneske, sier Knausgård i intervjuet.

Prosjektet, som han har brukt tre år av sitt liv på, er en periode Knausgård knapt husker.

- Jeg vet så vidt hva som står i bøkene, sier Knausgård, og legger til at han ble overrasket over hvor mye hans litterære verk har betydd for andre.

Knausgårds ømme punkt Han forstår ikke hvorfor leserne vil vite mer.

- Jeg har virkelig gitt alt jeg har. Jeg får mange mailer fra folk som lurer på ting og forespørsler om intervjuer, men hvorfor skal jeg komme med mer? Jeg vil ikke gjøre mer presse, sier Knausgård, som har takket nei til alt som har med media å gjøre i 2012.

Han snakket også åpenhjertig om hvorfor han har skrevet så utleverende om menneskene rundt ham, hvorfor de seks bøkene måtte ut.

SKREV HILSEN: Karl Ove Knausgård skrev hilsen til Dagbladets lesere i går: «Til Dagbladets lesere, med varme hilsener og alt godt fra Karl Ove!». Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKREV HILSEN: Karl Ove Knausgård skrev hilsen til Dagbladets lesere i går: «Til Dagbladets lesere, med varme hilsener og alt godt fra Karl Ove!». Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det er jo mitt ømme punkt og det vanskelige med prosjektet - hvorfor utlevere sine nærmeste når det er så vanskelig. Jeg tror jeg har vært ambisiøs og egoistisk, Jeg har vært på sporet av noe, og gått for det. Jeg har fulgt ambisjonene mine for en hver pris. Der har jeg vond samvittighet, men jeg valgte å fullføre, sier Knausgård.

«... og hele veien hjem skal jeg nyte, virkelig nyte tanken på at jeg ikke lenger er forfatter». Slik står den omtalte sistesetninga i «Min Kamp 6» svart på hvitt. Han vil vekk fra virrvarr og medieoppmerksomhet.

Fortsetter skrivinga Men helt fri fra skrivinga vil han aldri bli - han har allerede skrevet et essay som tar for seg essensen i «Min Kamp»-prosjektet.

- Jeg vil alltid skrive, men ikke fiksjon, biografi og roman. Min oppriktige intensjon er at jeg vil ut i det åpne. Jeg vil være fri, sier Knausgård.

Avslutningsvis fikk han også spørsmål om når han selv hadde tenkt å lese prosjektet. Svaret kom konsekvent:

- Jeg skal aldri, aldri lese «Min Kamp»-serien.

MASSIVT OPPMØTE: Knausgård syntes det var stas å møte de mange oppmøtte fansene på gårsdagens boksignering. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MASSIVT OPPMØTE: Knausgård syntes det var stas å møte de mange oppmøtte fansene på gårsdagens boksignering. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer