MIN RETT: KrF, med sjeforhandler Kjell Ingolf Ropstad, er klare på at § 2c i abortloven er deres viktigste krav i regjeringsforhandlingene. Erna Solberg roper høylytt om å forhandle bort min rett til å bestemme over egen kropp for å beholde makten, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
MIN RETT: KrF, med sjeforhandler Kjell Ingolf Ropstad, er klare på at § 2c i abortloven er deres viktigste krav i regjeringsforhandlingene. Erna Solberg roper høylytt om å forhandle bort min rett til å bestemme over egen kropp for å beholde makten, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Abort

Jeg skal ikke måtte bekymre meg for å få barn som kan arve min sykdom

Jeg er en av dem med en alvorlig, kronisk sykdom som kunne blitt abortert bort på bakgrunn av § 2c.

Meninger

I forrige uke valgte KrF høyresiden, og Erna Solberg roper høylytt om å forhandle bort min rett til å bestemme over egen kropp for å beholde makten. KrF er klare på at § 2c i abortloven er deres viktigste krav inn i regjeringa.

Silje Bakken.
Silje Bakken. Vis mer

Men i debatten om §2c har jeg savnet å høre fra dem som rammes av paragrafen, og samtidig ønsker å beholde den. Derfor er det på tide at jeg hever stemmen min. Jeg er nemlig en av dem med en alvorlig, kronisk sykdom som kunne blitt abortert bort på bakgrunn av § 2c. Og den muligheten er jeg veldig glad for at min mor hadde.

Det er mange på høyresiden som har forsøkt å få debatten til bare å dreie seg om Downs Syndrom. Dette har de dessverre også lykkes med. Det er en svært skummel retorikk, da den ikke stemmer med virkeligheten og i tillegg skaper et falskt bilde av hvem som benytter seg av paragrafen.

De fleste som bruker 2c gjør ikke dette på bakgrunn av Downs, likevel lar media denne retorikken fortsette. Vi må ikke glemme at 2c først og fremst handler om fostre med alvorlig sykdom som svært ofte ikke vil være levedyktig utenfor mors liv, eller som vil få et liv med svært mye smerter og lidelser.

Det er lett å snakke fint om menneskeverd når man aldri har trengt å forholde seg til å ha alvorlig sykdom tett på kroppen.

For det denne debatten egentlig handler om, er at min mor ikke trengte å bekymre seg for å få enda et barn med Cystisk Fibrose; da måtte hun i verste fall adoptert bort en av oss, da jeg kunne smittet og skadet søsken med samme sykdom.

Det handler om at ingen skal tvinges til å føde barn som kanskje bare vil leve noen dager. Det handler om at foreldre skal få bestemme selv om de har den psykiske og økonomiske kapasiteten til å ta vare på et svært sykt barn.

Når debatten sklir ut slik den har gjort, er det lett å glemme dette og heller tro at 2c bare handler om mindre alvorlige syndromer. Det gjør den altså ikke.

Jeg har vært i kontakt med flere innen helsevesenet som er svært bekymret for rettighetene til pasienter med sykdommer som CF, praten går høylytt i korridorene på Ullevål sykehus. Dette er en reell bekymring regjeringen lytte til.

Jeg håper jeg også har muligheten til full selvbestemmelse over min egen kropp dersom det skulle bli nødvendig en dag. Og ikke minst håper jeg at §2c blir stående; for jeg skal ikke måtte bekymre meg for å få barn som kan arve min sykdom.