PÅ VEI UT: Øystein Bache (t.v.) ble overrasket da han fikk vite at han var medlem av en gruppe som ønsket NRK-kollega Sidsel Wold fjernet. Her er Bache sammen med makker Rune Gokstad. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PÅ VEI UT: Øystein Bache (t.v.) ble overrasket da han fikk vite at han var medlem av en gruppe som ønsket NRK-kollega Sidsel Wold fjernet. Her er Bache sammen med makker Rune Gokstad. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Jeg skal melde meg ut så fort som overhodet mulig

Ble lagt ufrivillig til i hatgruppe mot NRK-kollega.

(Dagbladet): - Hva? Det skal jeg ikke være.

Det er Sidsels Wolds (55) NRK-kollega Øystein Baches (53) reaksjon når Dagbladet forteller at han er blant de 1200 medlemmene av Facebook-gruppa «Vi krever Sidsel Wold FJERNET! Hun er antisemitist! En skam for Norge».

Den profilerte skuespilleren og programlederen tar avstand fra gruppa, og forteller at han på ingen måte selv har tatt initiativ til å slutte seg til den.

- Ut så fort som mulig For det er nemlig slik, med Facebook, at brukere ufrivillig kan legges til i grupper. Det fikk en rekke kjendiser erfare, da de ble dratt inn i en støttegruppe for overgrepsdømte Rune Øygard.

- Jeg skal ta kontakt med dusten som har lagt meg til, og så fort som overhodet mulig, skal jeg melde meg ut. Jeg vil på ingen måte identifisere meg med en gruppe som på noe tidspunkt sier noe negativt om Sidsel Wold. Snarere tvert imot, sier Bache.

- Jeg vil heller være medlem av en gruppe som hyller henne for den jobben hun gjør. Jeg opplever henne som både saklig og objektiv i dekningen av Midtøsten-konflikten, og har flere ganger hatt gleden av å snakke med henne om hvor vanskelig det er å være det i en sånn situasjon, sier han videre.

- Hva synes du om at kollegaen din får en sånn gruppe dedisert til seg?

- Alle som stikker fram hodet vil være utsatt for sånne grupper. Jeg leste saken på nettet i går, og reflekterte over hvor lett det er å dømme ting som antisemittisme, og tror at hvis man har anledning til å sette seg litt inn i det, vil man oppdage at det å være antisemittisk og det å være kritisk til Israel og politikken de fører er to svært forskjellige ting.

Ufrivillig, men litt enig Også den profilerte advokaten Per Danielsen er å finne på medlemslista.

- Jeg har ikke meldt meg inn i den gruppa. Da er det noen andre som har lagt meg til, sier han til Dagbladet.

Han opplyser videre at han ikke kjenner til gruppa og hva den står for, men at han er enig i gruppas påstander om at Wold er partisk.

- Drives av et sterkere hat
Sidsel Wold sier på mail fra Gaza at hun er overveldet over sympatierklæringene hun har fått etter at Dagbladet skrev om Facebooksiden. 

- Jeg har fått så mange mailer og meldinger fra folk som mener jeg gjør en utmerket jobb og som er rystet, eller synes netthetsen er for drøy. Jeg tror netthetserne drives av et mye sterkere hat, enn alle de som følger Midtøsten dekningen på NRK og synes det er bra, men ikke ytrer seg. Det skal mye mer til å sende ros, enn så sende hatefulle meldinger, sier hun.

Wold sier at den typen ytringer som publiseres på siden kan gjøre jobben vanskeligere. 

- Når man jobber lange dager som nå,  under vanskelige og risikable  forhold, blir jobben nesten umulig om den eneste responsen  du får er at du er en notorisk løgner, en hatspreder, en antisemitt og en terrorist-elsker, sier Wold.

Wold sier at negative reaksjoner har fått henne til å tvile på korrespondentjobben. 

- Flere ganger har jeg tenkt at nei, jeg orker ikke å rapportere om Israel-Palestina lenger.  Da jeg kom hjem etter 4 år som korrespondent hadde jeg fått så mye hatmail at jeg var overbevist om at jeg var en Kontroversiell, upopulær og forhatt person når jeg gikk ute blant folk i Oslo. Men til min store overraskelse var mange glad for jobben jeg hadde gjort. 

Mannen som står oppført som administrator av gruppa, har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

HATGRUPPE: Denne Facebook-gruppa ble opprettet mandag kveld. Administratoren forklarer at formålet er å gi tydelig beskjed om at han er lei Wolds «antisemittistiske og løgnaktige propaganda». Skjermdump: Facebook
HATGRUPPE: Denne Facebook-gruppa ble opprettet mandag kveld. Administratoren forklarer at formålet er å gi tydelig beskjed om at han er lei Wolds «antisemittistiske og løgnaktige propaganda». Skjermdump: Facebook Vis mer