EN SEIER FOR DET ENKLE: Fortjent, men noe overraskende gikk Salvador Sobral og Portugal til topps i den europeiske MGP-finalen med «Amar Pelos Dois». Vi ga låta terningkast 5, den er myk som fløyel og døt som nektar. Her ser vi Sobral sammen med sin søster, som har skrevet sangen. Foto: NTB Scanpix
EN SEIER FOR DET ENKLE: Fortjent, men noe overraskende gikk Salvador Sobral og Portugal til topps i den europeiske MGP-finalen med «Amar Pelos Dois». Vi ga låta terningkast 5, den er myk som fløyel og døt som nektar. Her ser vi Sobral sammen med sin søster, som har skrevet sangen. Foto: NTB ScanpixVis mer

MGP-finalen

Jeg skal spise katt og kanin, men la meg slippe løvetann

Men bare gi meg en Sobral, først - jeg mener Sobril.

KOMMENTAR: Portugal, Portugal - for en maktdemonstrasjon. Salvador Sobral sanket 12-ere på 12-ere fra juryene. Det er det ikke noe å si på. «Amar Pelos Dois» er en honningmarinert fløyelsperle - å høre den er som å legge seg i myk, myk seng og bare synke dypt og drømme søtt. På det 49. forsøket i en MGP-finale fikk Portugal endelig seier og 758 poeng - over 100 poeng mer enn Bulgaria på 2. plass - begge låtene blant de beste i årets MGP-finale.

Jeg gikk hardt ut, full av et ungdommelig hovmod jeg burde være voksen nok til å vite at jeg ikke bør ha, og proklamerte på forhånd Italia som vinner av MGP 2017. Jeg lovte å spise «katt og kaniner og en eng med løvetann», som Lillebjørn Nilsen synger.

Katt og kaniner skal jeg klare, men noe ku er jeg ikke - langt mindre vegetarianer, så enga og løvetannen lar jeg ligge. For den kjærlighetssyke katta til naboen som holder meg våken om nettene, er dagene talte. Gjør jeg alvor av mine løsslupne uttalelser, risikerer jeg Noah og dyrebeskyttelsen på nakken - men det skal jeg nok takle.

Jowst leverte, det står det respekt av. Norge gjorde det bedre enn jeg hadde forventet og endte på 10. plass. Vi fikk jevnt med poeng, og 12 poeng fra Tyskland, da! Fagjuryene i de ulike landene var overraskende samstemte: Portugal, Bulgaria, Italia, Romania og Sverige fikk hele tiden høye poengsummer.

Mye lekker scenografi her under den neste fire timer lange sendingen. De europeiske Melodi Grand Prix-finalene er blitt en studie i muligheter for visuell utfoldelse. Det må garantert fortone seg som en lekegrind for regissører og tv-produsenter - og gøy for artistene.

Derfor var det utrolig deilig og befriende å se og høre det portugisiske bidraget «Amar Pelos Dois» med Salvador Sobral. Uten dansere, fakter eller noe form for sirkus sto han mutters alene i rampleyset og servete et musikalsk høydepunkt, kveldens desidert beste ballade og en av årets beste europeiske finalister. Og så går han hen og vinner! Det betyr at den gode melodien og en troverdig framførelse likevel veier tyngst i dette sirkuset.

Da er det bare å si vel blåst. Vertslandet gjennomførte arrangementet og finalen til god ståkarakter. Hjemlandets artist, ukrainske O Torvald skal ha applaus for å ha presentert den eneste rockelåta av alle årets 42 deltakere, den Muse-inspirerte «Time».

Den ukrainske hovedstaden har i en uke vært fylt til randen av homofile MGP-entusiaster fra hele Europa - landet som ikke akkurat har vist stor takhøyde for akkurat mennesker med den legningen. Var det derfor arrangøren satstet på tre mannlige programverter? Timur, Vova og Alex, for å vise at de tør å fronte dette sirkuset med tre menn (uten at vi påstår noe om deres legning av den grunn).

Tyskland kunne blitt historiet med tre jumboplasser på rad. Det unngikk landet, som er blant de fem direktekvalifiserte nasjonene, såvidt. Levina og «Perfect Life» var nærmest som et pauseinnslag å regne, og en sisteplass ville blitt den eneste måten for henne og Tyskland å bli husket for i MGP 2017. Det ble nest siste plass, med Spania helt nederst - det var veldig overraskende, og ikke helt fortjent.