Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Jeg skal takle berømmelsen

I løpet av en kveld ble livet til Idol-finalist Eva Weel Skram snudd opp ned.

(Dagbladet.no): - Jeg har alltid vært bevisst på hva som er bra for meg _ og hva som ikke er det. Berømmelse vil aldri gå til hodet på meg, jeg kommer ikke til å ramle på ei fyllekule og gjøre dumme ting på byen.

- Du vil nok heller aldri høre meg treffe en tone helt feil. Jeg er ganske trygg på meg sjøl, sier Eva til Dagbladet.

Vi møtte 19-åringen fra Sogndal i går ettermiddag, et knapt døgn etter at hun vant årets første semifinale i Idol.

Livet på skjermen

Tilfeldighetene vil at idet vi setter oss ned for å prate, er det Evas tur i TV2s reprise fra fredagens sending. Eva blir tankefull stående og betrakte seg sjøl på skjermen. Etterpå sier hun:

- Det er rart. Som om noen har stormet inn i livet mitt med hjemmekamera, bare proffere. Jeg ser meg sjøl i alle mulige situasjoner, filmet fra alle mulige vinkler, og jeg kjenner at det er vanskelig å skjønne at det er meg. Og likevel er det meg, for de har gitt et riktig bilde av meg. Men rart å se det fra utsiden. Jeg vet ikke om jeg vil venne meg til det. Det er for ferskt ennå. Men jeg takler det.

Milkshake

Eva framførte Keanes-låta «Somewhere only we know» med sånn tilstedeværelse og stemmeprakt at dommer Ole Evenrud mente hun sang som en gud. Seerne var helt enige. Hun sopte med seg 24 prosent av de 322.000 stemmene

- Helt ærlig, du skjønte vel at det var deg de kom til å utrope som vinner da du satt der i sofaen, og plassene fem til to var lest opp?

- Helt ærlig? Jo, jeg skjønte det vel. Jeg visste på forhånd at jeg hadde en fair sjanse. Jeg er fornøyd med opptredenen. Hadde bare én liten glipp.

- Du var så nervøs at du nesten ikke klarte å snakke umiddelbart etterpå. Hvordan var det å synge?

- Jeg var kjempenervøs. Men etterhvert ble jeg revet med av sangen. Men så slo det tilbake for fullt etterpå, da jeg skulle snakke med programlederne. Jeg fikk knapt fram et ord, smiler Eva.

- Og da du vant og ble spurt hvordan det føltes, svarte du med ett ord: Milkshake?

- Jeg mente bare at jeg hadde en milkshake av følelser inni meg.

Kjartan-teorien

I morgen er Eva tilbake i hverdagen på Romerike folkehøgskole, der hun driver med teater og musikk. Hun er usikker på hvor lenge det varer:

- Vi holder på å lage en stor oppsetning av musikalen «Fame». Premieren er 8. april. Hvis jeg kommer langt i Idol, må jeg kanskje trekke meg. Heldigvis har vi dublett til rollen.

- Kan du vinne, tror du?

- Ja, men det er en der-og-da greie. Du er nødt til å prestere topp hver gang for å vinne. Se på David. Han var favoritt, men røk ut fordi han kan bedre enn han klarte å prestere. Dessuten blir låtvalgene ekstremt viktige framover. Kjartan Salvesen vant Idol fordi han valgte riktig sang etter riktig sang etter riktig sang, mener Eva.

Som allerede har valgt låt til første finale, som bærer temanavnet «Mitt idol»:

- Jeg kommer til å synge «Love Fool» med Cardigans. De er ikke mine fremste idoler, men låta er fantastisk. Dessuten kunne jeg ikke stilt opp med en låt med Erykha Badu eller Sidsel Endresen - som er mine idoler, ler Sogndal-jenta.

Hun er den av de 50 semifinalistene som ligger lengst utenfor mainstream. Eva lager egne låter, og liker å kombinere pop/rock med jazz.

- Og så elsker jeg Beatles. Jeg skulle ønske at ett av finaleprogrammene bestod av Beatles-låter. Da tror jeg kanskje jeg ville landet på «The Long and Winding Road».

Vil ha kjæreste

- Du er 19 år og singel. Er det noe du ønsker?

- Nei! Jeg mistrives som singel, og vil gjerne ha en kjæreste nå. Har vært singel i et halvt år. Det er lenge til meg å være. Jeg har stort sett hatt kjæresteforhold siden jeg var 14. Tre store og noen små.

- Hvordan må den kommende kjæresten din være?

- Jeg er ganske liten, 162 cm, så han kan ikke være enda lavere enn meg. Og så må han like musikk.

- Du har ingen idoler eller skolegutter i kikkerten?

- Nei. Mange kjekke gutter både her og der. Men ingen som passer for meg, sier Eva. Etter seieren fredag kveld er hun blitt bombardert med flørtete sms-meldinger.

- Men jeg må nok vite litt mer enn «oslogutt, 23» for å finne den rette, ler Eva.

- Men sms kan være en måte å vinne hjertet ditt på?

- Da skal det i så fall være en veldig bra melding.

BERØMT MED ET SLAG: Eva Weel Skram føler sin egen berømmelse som en ute-av-kroppen-opplevelse. Her ser hun seg selv framføre «Somewhere Only We Know», som sendte henne rett til Idol-finalen.